İstihdam ve perakende
Organize perakende demek istihdam demek (mi)?
İstihdamın artması doğallıkla her iş kolu için önemli ve önem verilmesi de gerekiyor!
Zaman zaman yayınlanan rakamlar var bu konuda;
“Ocak – Mart Döneminde En Çok İstihdam Yaratılan 20 Meslek
Güvenlik Görevlisi: 19 bin 39
Satış Danışmanı: 18 bin 742
Temizlik Görevlisi: 10 bin 89
Konfeksiyon İşçisi: 8 bin 949
Garson: 7 bin 580
Turizm, Otelcilik Elemanı: 7 bin 298
Büro Memuru: 7 bin 32
Dikiş Makineci: 6 bin 461
Proses İşçisi: 4 bin 618
Reyon Görevlisi: 4 bin 211
Kasiyer: 3 bin 427
Çağrı Merkezi Temsilcisi: 3 bin 131
İnşaat İşçisi: 3 bin 28
Konfeksiyon Makineci: 2 bin 672
Şoför: 2 bin 659
Figüran: 2 bin 78
İmal İşçisi: Bin 989
Gıda Satış Elemanı: Bin 913
Hemşire: Bin 909
Müşteri Hizmetleri Görevlisi: Bin 894
20 Meslek Toplamı: 118 bin 719
Genel Toplam: 296 bin 544
*Kaynak: 21 Nisan 2019 Hürriyet İK”
Bu açıdan bakıldığında perakende açısından fırsat devam ediyor ve bu iyi bir haber.
Söz konusu rakamların içerisinde doğrudan ya da dolaylı perakende ile ilgili (satış danışmanı, reyon görevlisi, kasiyer, gıda satış elemanı ve müşteri hizmetleri görevlisi) toplamı ise; 30 bin 187
Doğallıkla rakamların perakende sektörünü baz aldığını ve bunun içinde tüm formatların yer aldığı gerçeği ile düşünmek gerek. Başka bir açıdan da kıyaslamak gerekirse, Türkiye Perakendeciler Federasyonunun (TPF) resmi internet sitesinde; 335 üye şirket ve 3 bin 882 satış noktasında 68 bin 744 çalışan rakamlarını paylaşıyor.
Ancak bu rakamların istihdam edilmesi için perakende sektöründe büyümenin ve karlılığın devam etmesi gerektiğine inanıyorum.
Eğer mağazaların kapatılması devam eder, verimlilik ve diğer bazı etkenler sebebiyle çalışan sayısının azaltılma süreci artarsa, sektör yeni mağaza ve yatırımlar hariç bu rakamları ne oranda yakalar veya yakalayabilir? Ya da yeni mağazalara zaten mevcut mağazalardan ve/veya kapanan mağazalardan kişiler transfer edileceği için sayı belli oranları geçemeyecektir.
Burada özellikle belirtmek istiyorum, ben sektörün bu rakamları yakalamasını ve hatta daha ilerisine geçmesini uman ve gerçekleşmesini dileyenlerdenim. Ancak güçlü ve kar eden bir perakende sektörü ile bu rakamların yakalanabileceğine inanıyorum. Bunun içinde özellikle market kanalında belli oranda iyileşme ve/veya teşviklere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. KDV indirimi vb. teşvikler belli oranda sektörün elini daha da güçlendirecektir.
İŞKUR üzerinden sağlanan istihdama sektör olumlu tepki verdi ve uygulama yaygın olarak kullanıldı ve kullanılıyor.
Diğer taraftan indirim marketlerindeki büyüme istihdama olumlu katkı sağlamaya devam edecek gibi görünüyor. Yalnız bu formatında belli bir süreçte optimum bir sayıya ulaşıp belli oranda lokasyonlarda seçici olabileceği gerçeğini de göz ardı etmemek gerek. Ayrıca perakende yasasındaki revizyon beklentisinin de bu kulvara nasıl sirayet edeceğini görmek gerek. Tıpkı sektörün diğer formatlarına nasıl yansımaları olabileceği gerçeğini de unutmadan.
Sonuç olarak sektördeki istihdamın artması önemli çünkü organize perakendenin büyüklüğü halen cazibesini korumasını sağlıyor. Bunun için de sektörün kar ediyor ve büyüyor olması gerekiyor…