Covid-19 ile birlikte tüm sektörlerde pek çok büyük, orta ve küçük ölçekli işletme maddi zarar görürken, bir süredir büyüme hızının yavaşladığı inşaat sektörü de salgın dolayısıyla durma noktasına geldi. Bu sayede inşaat sektörünün lokomotif bir sektör olmasından kaynaklı binlerce çalışan da gelir kaybına uğradı. Şüphesiz ki bu kilit dönemin en büyük zararı mavi yaka çalışanlara oldu. Yurt içi ve yurt dışı şantiyelerde çalışan yüzbinlerce inşaat işçisi evlerine dönmek zorunda kalırken, muhtemel ek geliri olmayan çoğu aile ise büyük bir sınavın içerisinden geçti ve geçmeye devam ediyor. İnşaat projeleri Mart ayında durma noktasına geldikten sonra özellikle kamu bankalarının kredi ve yatırım teşvikleri, istihdam teşvikleri ile Temmuz ayına girerken tekrar ivmelenmeye başladı.
Teslim vaatlerini yerine getirmeye çalışan firmalar, verilen zorunlu aranın ardından daha fazla personelle çalışmak için arayışlarını hızlandırırken yeni normalle hayatımıza giren farklı ihtiyaçlarını da taşeronlar vasıtasıyla karşılıyorlar. Tüm bu alımları da eski sistemle değil pandeminin getirdiği dijital işleyişle yapmaya başladılar.
Çoğumuz salgın döneminde, evlerimizde özgürlükten uzak yaşadığımızı düşünsek de bu dönem birçok artısı ile hayatımıza yeni normalleri de getirdi. Bunlardan birisi de ülkemizde ve dünyada teknolojiyi kullanma oranındaki artış oldu. Çünkü fiziksel olarak bir araya gelmeyen insanlar yaş, cinsiyet, sosyal statü, gelir durumu gözetmeksizin teknolojiyi daha aktif bir şekilde kullanmak zorunda kaldı. Bununla birlikte mavi yaka personeller özellikle sosyal medyada çok zaman geçirdiler. Covid-19 salgını döneminde 2000’li yılların başından bu yana dijitalleşmeye ayak uydurmaya çalışan Türk toplumu, gerçek bir dönüşümün içerisine girmiş oldu.
Tanıdıklar vasıtasıyla iş bulunabilen, yüz yüze görüşmelerin kati olduğu inşaat sektörü çalışanları da bu dönüşümün birer parçası olmayı başardılar. Teknolojiyi kullanma konusunda sandığımızdan daha az dirençli olan mavi yaka çalışanlar, yeni normallere oldukça alışkınlar ve süreçleri efektif bir şekilde yönetebiliyorlar. “Kahveye gidip iş bakayım” yerine “internete girip iş başvurusu yapayım” a çok hızlı şekilde evrilen mavi yakalar, hızlı sonuç aldığını görünce dijitali daha çok kullanacaktır.
Pandemi sırasında inşaat çalışanları ile görüntülü olarak ön görüşmeler yapıyorduk. Hiç yadırgamadan ve hatta bu rahatmış diye devam ettiğimiz görüşmeler yaptık. Pandemi sonrası da aynı şekilde devam ediyoruz. Özellikle mavi yaka personeller bu uygulamaya yüksek katılım sağlayarak teknoloji kullanımına güvendiklerini bize çok net bir şekilde gösterdi. Bu dijital dönüşüm, işçileri ve iş bulma piyasasına olumlu etkileyecektir.
Erhan KOCABAŞ
Workindo.com CEO’su