Özel günlerde tüm markalar birbirinden avantajlı kampanyalar sunuyor ancak seçenek çok olunca, müşterilerin karar vermesi zorlaşıyor. İşte tam bu noktada, müşterilerin yardımına mağaza içinde yükselen bir ses yetişiyor! Markaların 2023 yılındaki özel günlerde kullanacakları anonsları şimdiden planlamaları gerektiğini söyleyen SMG Kurucu Ortağı Gül Gürer Alimgil, “Mağazaya gelen müşterinin o anda karar vermesini ve ürünü satın almasını sağlayan en etkili yol anonstur” diyor.
Sevgililer Günü, Anneler Günü, karne hediyesi, bayram alışverişi… Özel günlerde birçok marka kampanyalarını duyurmak için farklı mecralar kullanıyor. Sevgililer Günü’nde televizyondan billboardlara birçok yerde karşılaştığımız tektaş reklamları, karne gününün yaklaşmasıyla birlikte yerini bilgisayar, oyuncak ve bisikletlere bırakıyor. Ancak hediye almak için bir alışveriş merkezine giden müşteriler, birbirinden cazip kampanyalar sunan markalar arasından seçim yapmakta zorlanıyor. İşte bu noktada devreye anonslar giriyor. “Müşterilerin satın alma kararlarını anonslar belirliyor” diyen Gül Gürer Alimgil, özel günlerde anons kullanan markaların bir adım öne çıktığına dikkat çekiyor.
Gül Gürer Alimgil, anonsların etkisini şöyle açıklıyor, “Mağaza içinde kullanılan kampanya anonsları satışları artırmayı hedefler. Anonslar yoluyla satışı artırmak, istenilen ürün ön plana çıkarıyor. Örneğin, bir markaya ait ayakkabı satışları beklenilenin altında kaldıysa, mağazada bu ürüne özel bir indirim duyurularak satışa yönlendirme sağlanabiliyor.”
Mağazalara özel kampanya anonsları
Her bölgenin iş dinamiklerinin ve müşteri kitlesinin farklı olduğunu hatırlatan Alimgil, bu nedenle her bir mağaza veya AVM’yi farklı bir radyo istasyonu gibi düşünerek ayrı olarak yönettiklerinin altını çiziyor. Bu sayede mağazaya özel kampanya anonsları hazırlayabildiklerini söyleyen Gül Gürer Alimgil, sundukları hizmetin detaylarını ise şöyle anlatıyor, “Kendi yazılımımız sayesinde, örneğin beş anonsu, her on dakikada bir kez çal komutunu verebiliyoruz. Ya da üç anonsun, üç ay boyunca sadece salı ve perşembe günleri, saat 14.00’te arka arkaya çalmasını sistem üzerinden sağlayabiliyoruz. Anonsu açılıştan 10 dakika sonra, kapanıştan 15 dakika önce çal şeklinde de tanımlayabiliyoruz. Stok bazlı anons yayını da yapıyoruz. Örneğin bir marka, A mağazasında bir üründen kalmadıysa bize, “Bu anonsu A mağazasından kaldıralım. B mağazasında aynı üründen çok fazla var. Bu noktada anonsu daha sık yayınlayalım” diyebilir. Özel yazılımımız sayesinde bahsettiğimiz bütün bu işlemleri çok hızlı bir şekilde yapabiliyoruz.”
Yöneticiler, mesajlarını anonslarla iletiyor
Mağaza içi anonsların sadece satış amaçlı kullanılmadığına dikkat çeken Gül Gürer Alimgil, şöyle devam ediyor, “Sunduğumuz hizmetle çalışma saatleri dışında personel için de duyuru ve bilgilendirme anonsları yapılabiliyor. Kurumsal müşterilerimize, kullanıcı adı ve şifreyle kullanabilecekleri bir panel aracılığıyla istedikleri zaman istedikleri bir mağazalarında kendi seslerini kaydedip duyuru yapma imkanı sağlıyoruz. Örneğin, bir şirketin yönetim kurulu başkanı tek bir tuşla sesini kaydedip istediği bir mağazada anında yayına aldırabilir, personele iletmek istediği mesajı tek bir tıkla ulaştırılabilir.”
Seslendirme sanatçılarından etkili anonslar
Markaların kampanya ve etkinliklerini doğrudan iletebileceği, sosyal medya hesapları konusunda bilgilendirme yapabileceği anonsları, SMG’nin profesyonel seslendirme sanatçılarından oluşan ekibi hazırlıyor. Markaların hazır gönderdiği anonslar da, yayına eklenebiliyor. Anonslar, markanın istediği noktada, sıklıkta ve tarihte yayına alınıyor. Birden çok lokasyonu bulunan markalar için, her mağazaya ayrı anons yapılabiliyor. Personelin yayına müdahale etmesi istenmeyen sonuçlar doğurabileceği için, anons yayınlarının akışı, SMG yönetimi tarafından uzaktan erişimle gerçekleştiriliyor. Anons girdiğinde duran müzik yayını ise, anonsun ardından kaldığı yerden devam ediyor.
SMG, markanın hedef kitlesine göre anonsları farklı dillerde de seslendirebiliyor. En sık kullanılan diller arasında ise İngilizce, Arapça ve Rusça geliyor.