Dünya genelinde yaklaşık 828 milyon insan açlıkla mücadele ederken, milyarlarca insan ise yetersiz beslenme ve gıda güvenliği sorunlarıyla karşı karşıya. Bu bağlamda, sürdürülebilir gıda sistemlerinin oluşturulması ve herkesin bu hakka erişebilmesi için acil eylemler gerekmektedir.
Sürdürülebilir Gıda Sistemleri ile Daha İyi Bir Gelecek
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından bu yılki Dünya Gıda Günü teması, “Daha İyi Bir Yaşam ve Gelecek İçin Gıdaya Erişim Hakkı” olarak belirlendi. Tüm insanların yeterli, besleyici ve güvenli gıdaya erişiminin bir hak olduğuna dikkat çeken bu tema, sürdürülebilir gıda sistemlerinin önemini gözler önüne seriyor. Gıda güvencesi, tüm insanların ihtiyaç duyduğu besleyici gıdaya sürdürülebilir bir şekilde erişimini ifade eder ve dünya nüfusunun büyük bir kısmı için bu erişim her geçen gün daha zor hale gelmektedir.
Eşit Paylaşım ve İsrafın Önlenmesi
“Gıda güvencesi, insanların ihtiyaç duyduğu besleyici gıdaya sürdürülebilir bir şekilde her zaman erişebilmesi anlamına gelir. Ancak bugün dünya genelinde milyonlarca insan, yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşmakta zorlanıyor. Açlık, yoksulluk ve göçlerin kökeninde de bu eşitsizlik yatıyor. Eğer dünya nüfusu gelişmiş ülkelerdeki tüketim alışkanlıklarını benimserse, mevcut kaynaklarımızı aşan bir talep ortaya çıkacak ve bir dünyadan fazlasına ihtiyacımız olacak.”
Yorgun, gıda israfının ciddi boyutlarına da vurgu yaparak, bugünkü tüketim alışkanlıklarının sürdürülebilir olmadığını belirtti. “Aslında her gün başkalarının hakkına düşen gıdayı tüketiyoruz; ‘komşusu açken tok yatan bizden değildir’ anlayışını unutmadan, paylaşmanın ve adaletin önemini yeniden hatırlamalıyız. Gerçekte, dünyada gıdaya erişim büyük bir eşitsizlik içinde ve yediğimiz her lokmanın küresel sonuçlarını genellikle göz ardı ediyoruz. Her gece yaklaşık 1 milyar insan aç yatarken, bu adaletsizlik dünyayı giderek daha yaşanmaz bir hale getiriyor.” dedi.
Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis Yorgun, bu özel gün vesilesiyle yaptığı açıklamada şunları ifade etti:“Gıdaya erişim, yalnızca bugünün değil, geleceğin de en kritik meselelerinden biridir. Güvenli gıdaya erişim, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) kapsamında özellikle Açlığı Sonlandırma ve Sağlıklı Bireyler başlıklarında kritik bir öneme sahiptir. Güvenli gıdaya erişim, aynı zamanda sürdürülebilir tarım uygulamaları, gıda üretkenliğinin artırılması, ekosistemlerin korunması, gıda israfının önlenmesi ve gıdanın adil bir şekilde dağıtılması ile gezegenimizin sürdürülebilirliği için hayati önem taşıyor.
Reis Gıda olarak, hem yerel üreticilerimizi destekleyen hem de toplumumuzda farkındalık oluşturan projelerle bu mücadelede ön saflarda yer alıyoruz. Paylaşmaya Niyetliyiz kampanyamız ve ‘İsraf Etmeyelim, Yaşama Eşitleyelim” projemizle, toplumda sürdürülebilirlik ve paylaşım kültürünü güçlendirmeye devam ediyoruz.” T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2020 yılında başlattığı “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” projesine , gıda israfını azaltmak ve sürdürülebilir gıda tüketimi konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla hayata geçirilmiştir. Bu proje, ülke genelinde tüketicilerden üreticilere kadar geniş bir kitleye hitap ederek, gıdanın üretiminden tüketimine kadar her aşamada israfın önlenmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması için stratejik adımlar atılmasını hedeflemektedir.
Reis Gıda da bu önemli seferberliğe katılarak, toplumda gıda israfına karşı farkındalık yaratma çalışmalarına katkıda bulunmaktadır.
Daha İyi Bir Gelecek İçin Sürdürülebilir Gıda ve Eşit Paylaşım!
Reis Gıda, herkesin besleyici ve güvenli gıdaya ulaşma hakkını savunarak, toplumun tüm kesimlerinde sürdürülebilirlik bilincini artırmaya devam ediyor.