Skip to content Skip to footer

Almanya’da perakende satışlar e-ticaret satışlarının etkisiyle %2,5 düştü

Almanya’da perakende satış rakamları, internet ve gıda dışı satışların beklenenden az olmasının ardından Kasım ayında düştü. Almanya’da Kasım 2023 için aylık perakende satış rakamları Ekim ayındaki %1,1’den ve %-0,1’lik tahminlerin altında yaşanan düşüşle Cuma sabahı %-2,5 olarak gerçekleşti. %2,8 oranında düşen internet ve mail order sipariş satışlarındaki azalma ile Nisan 2022’den bu yana en büyük düşüş yaşandı.

Gıda dışı ürün satışları %3,6 düşerken, gıda ürünü satışları da %0,5 oranında düştü. Ancak giyim, tekstil, deri ürünleri ve ayakkabı satışları %2 arttı. Kasım 2023’te yıllık perakende satışlar, Ekim ayında %-0,1’den %-2,4’e düştü. 2023 yılının ilk 11 ayında perakende faaliyeti %3,3 geriledi.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi için endişe verici
Almanya hala ekonomik büyümenin yavaşlaması ile mücadele ediyor. pandemi ve enerji krizinin ardından yeniden toparlanma sürecinde olan Almanya’nın tüketici harcamalarının genellikle Avro Bölgesi ekonomisinin genel sağlığı için temel bir gösterge olarak kabul edilmesi, Avro Bölgesi’nin resesyona doğru adım adım ilerlediği konusundaki spekülasyonları güçlendiriyor.

Almanya’da enflasyon yine yükselişte

Almanya’da enflasyon, Aralık ayında %3.7 olarak açıklandı. iki aylık kısa bir ara sonrası enerji fiyatlarının tekrar yükselmesi sebebiyle 7 aylık bir aradan sonra ilk kez artış gerçekleşti ve ekonomik endişeleri daha da artırdı. Alman hükümeti Aralık 2022’de; hanelerin ısınma, gaz ve enerji faturalarını düşürmek amacıyla başlatılan “Aralık Yardımı Girişimi” aralık ayında enflasyonu bir miktar düşürdü ama Aralık 2023’teki enflasyonun daha yüksek görünmesine neden oldu.

AB üye ülkelerin Rus gazına ve enerjisine olan bağımlılığını azaltmaya yönelik üç temel önlemi sürdüreceğini duyurdu. Bu üç aşamalı eylem planı, üye devletler arasındaki dayanışmayı artırmayı, AB evlerini giderek artan enerji faturalarından korumayı ve yenilenebilir enerji planlarının onay sürecini hızlandırmayı içermektedir.

Enerji krizi hâlâ Alman ekonomisini vuruyor

Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan enerji krizi, genellikle Avrupa’nın güç merkezi olarak kabul edilen Almanya’yı aşırı derecede etkiledi, çünkü ülke enerji yoğun üretim ve otomotiv sektörlerine ağırlık vermektedir. Bu da enerji fiyatlarının yükselmesine, üretim ve kapasite kesintilerine yol açtı.

Almanya’da uzun süren ve nükleer karşıtı duyarlılığı ile ilgili tartışmanın bir sonucu olarak, ülkenin bu yılın başlarında son üç nükleer santralini aşamalı olarak kapattı. Nükleer enerji de buna karşı koymak için pek bir seçenek gibi görünmüyor.

Yenilenebilir enerji planlarının daha hızlı onaylanması, bu krizin önemli ölçüde hafifletilmesine yardımcı olacaktır; Alman Enerji ve Su Birliği Başkanı Kerstin Andreae, yönetmelik kapsamında Almanya’da uygulanan önlemlerin karasal rüzgar enerjisinin genişlemesini zaten önemli ölçüde hızlandırdığını belirtti.

Almanya'da perakende satışlar e-ticaret satışlarının etkisiyle %2,5 düştü - Perakende.org