Skip to content Skip to footer

AVM Metrekare Verimlilik Endeksi Yüzde 30,5 Arttı

AVM Metrekare Verimlilik Endeksi, Nisan 2026 döneminde bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 30,5 arttı

AYD ve Akademetre Research iş birliğiyle hazırlanan AVM Endeksi’nin Nisan 2026 sonuçlarına göre metrekare verimlilik endeksi, geçen yılın aynı ayına kıyasla nominal olarak yüzde 30,5 artarak 4.598 puan olarak kaydedildi.

Nisan 2026’da yıllık enflasyon oranının yüzde 32,37 olduğu dikkate alındığında, metrekare başına ciro artışının enflasyonun altında gerçekleştiği görülüyor.

 

Ekran goruntusu 2026 05 25 135116

Endeks rakamlarını yorumlayan Ekonomist Fatih Keresteci şunları söyledi: “AVM ciro endeksi 2026 yılı Nisan ayında, geçen yılın aynı dönemine göre nominal olarak %30,5 büyüdü. Bu oran, geçen yılın aynı ayına göre reel olarak %1,4’lük bir daralmaya işaret ediyor. Mart ayındaki sürpriz büyümeden sonra Nisan’da genel ekonomik görünüm ile uyumlu bir noktaya dönülmüş oldu. Hem savaş ortamı hem de tüketicinin satın alma gücündeki erozyonun bu duruma yol açtığını görüyoruz. TCMB’nin Enflasyon Raporu sunumunda paylaştığı perakende satış hacim endeksi grafiğinde de altın hariç serinin trendden sapması bir süredir daralmaya işaret ediyor, ki bizim AVM ciro endeksimiz de aynı zayıflığı uzunca bir süredir istikrarlı bir şekilde yansıtıyor.

Türkiye ekonomisinin son dönemde çizdiği en temel tablo, homojenlikten hızla uzaklaşıyor olması. Ne demek istediğimizi AVM ekonomisi üzerinde okuyalım: Kategori bazında metrekare verimliliklerinde ciddi ayrışmalar yaşanıyor. Tıpkı Mart rakamlarında olduğu üzere Nisan’da da iki sektör büyüme anlamında ön plana çıkıyor: %55,5 nominal büyüme ile kişisel bakım ve kozmetik, %42,8 ile ise teknoloji. Bu ikilinin ardındaki grupta ise %34,4 ile yiyecek ve içecek kategorisi ön sırada yer alıyor. Reel olarak büyüme kaydeden bu üç grubun her birinin hikayesi birbirinden farklı. Savaş sebebiyle artan enerji maliyetlerinin enflasyonist riskler yaratacağı korkusu/algısı, tüketicinin teknoloji ürünlerine yönelik talebini erkene çekmesine neden olmuş. Öte yandan, bakım ve kozmetik kategorisi, uzun süredir olduğu üzere “lipstick etkisi” üzerinden destek buluyor. Yani, satın alma gücündeki erime sonucu tüketici kendisini mutlu kılmak adına göreceli olarak daha ucuz olan lüks ürünlere talep yöneltiyor. Yiyecek ve içecek kategorisi ise tüketicinin kendisini mutlu hissettirmesi için yapabileceği en basit ve ekonomik tüketim kalemi.

Diğer kategorilerde ise performans tahmin edilebileceği üzere zayıf. Giyim %26,8, hipermarket %20,6, ayakkabı %13,3 oranlarında büyüme kaydederken eğlence ve hobi kategorisinde radikal bir şekilde %10,9’luk nominal gerileme var. Tüketicinin cüzdanı küçülürken ilk ve zahmetsiz bir şekilde feragat edeceği alan eğlence ve hobi kategorisi… Aslında bu analiz bize temel ödünleşme güdüsünü hatırlatıyor. Yani, tüketici ilk başta en kolay feragat edebileceği alanlardan çıkarken kendisine en çok mutluluk sunabilecek ama satın alma koşulları da ağır olmayan alanlarda tüketime devam ediyor.

Ziyaret sayısı da şaşırtıcı bir şekilde kuvvetli bir performansa işaret ediyor. Önceki yıla göre %4,5 gibi kuvvetli sayılacak bir oranda büyüme olmuş. Trafikteki artışın manşet metrekare verimliliğindeki tabloyla uyumlu olmaması, tüketicinin AVM’yi bir zaman geçirme mekanı olarak değerlendirdiğini gösteriyor. Bu da bize diyor ki, deneyim faktörü üzerine yatırım yapan yapılar olumlu ayrışacaktır. Hülasa, Nisan ayı istatistikleri nicelik olarak Mart’a oranla biraz daha cılız bir performansa işaret etse de nitelik olarak tablo hemen hemen aynı… Bu yöndeki istikrarlı veri ise AVM ekonomisindeki yapısal değişimin teyidi anlamını taşıyor.”

Nisan 2026 döneminde metrekare verimlilik endeksi, Mart 2026 dönemi ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde -11,3 oranında azalış göstererek 4.598 puana olarak kaydedildi.

Ekran goruntusu 2026 05 25 135124

Metrekare Başına Ciroda İstanbul Yine Öne Çıktı

Nisan ayında kiralanabilir metrekare başına düşen ciro, İstanbul’da 21.013 TL, Anadolu’da 15.207 TL, Türkiye genelinde ise 17.530 TL olarak gerçekleşti.

Ekran goruntusu 2026 05 25 135129

Metrekare Verimliliğinde En Yüksek Artış “Kişisel Bakım ve Kozmetik” Kategorisinde…

Nisan ayında kategoriler bazında metrekare verimliliğinde en yüksek artışın “Kişisel Bakım ve Kozmetik” kategorisinde yaşandığı görüldü. “Kişisel Bakım ve Kozmetik” kategorisi metrekare verimliliği geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre enflasyondan arındırılmadan yüzde 55,5 oranında artış kaydetti.

Geçtiğimiz yılın Nisan ayı ile karşılaştırıldığında AVM’lerdeki “Teknoloji” kategorisinde yüzde 42,8, “Yiyecek İçecek” kategorisinde yüzde 34,4, “Diğer” kategorisinde yüzde 27,9, “Giyim” kategorisinde yüzde 26,8, “Hipermarket” kategorisinde yüzde 20,6, “Ayakkabı” kategorisinde yüzde 13,3’lük artış yaşandığı görülürken “Eğlence Hobi” kategorisinde yüzde -10,9’luk bir azalış yaşandığı görülmektedir.

Ekran goruntusu 2026 05 25 135140

Nisan 2026 döneminde kategoriler bazında metrekare verimlilik endeksi, Mart 2026 dönemi ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde; “Yiyecek İçecek” kategorisinde yüzde 0,9’luk artış yaşandığı görülürken “Diğer” kategorisinde yüzde -3,7, “Kişisel Bakım ve Kozmetik” kategorisinde yüzde -4,8, “Eğlence ve Hobi” kategorisinde yüzde -5,7, “Hipermarket” kategorisinde yüzde -8,5, “Teknoloji” kategorisinde yüzde -10,4, “Giyim” kategorisinde yüzde -16 ve “Ayakkabı” kategorisinde yüzde -19,9’luk oranında azalış yaşandığı gözlenmektedir.

(*Diğer kategorisi; yapı market, mobilya, ev tekstili, hediyelik eşya, oyuncak, kuyum, petshop, terzi ve ayakkabı tamir servisleri, döviz bürosu, kuru temizleme, eczane gibi mağazalardan oluşmaktadır.)

Ziyaretçi Sayısında Sınırlı Artış

Nisan 2026 verileri bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 4,5 oranında artış olduğu gözlemlendi.

Mart 2026’ya göre ise ziyaretçi sayısında yüzde -3,15 oranında azalış kaydedildi.

Ekran goruntusu 2026 05 25 135146