Sürdürülebilirlik uygulamalarında gıda israfı ve bilinçli beslenme konularını da odağına alan Banvit BRF’in Akıllı Çocuk Sofrası projesi, “Dünya Gıda Günü”nde gıda israfı ve bilinçli beslenme konusuna bir kez daha dikkat çekiyor…
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş günü olan 16 Ekim, her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. Dünya Gıda Günü’nün bu yılki teması, “Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı” olarak belirlendi. Bu tema, 44. kez kutlanan Dünya Gıda Günü’nde dünyadaki gıda israfını gündeme getirdi. FAO Gıda Kaybı Endeksi raporuna* göre dünyada üretilen gıdanın neredeyse 1,5 milyar tonu her yıl israf ediliyor. Ülkemizde ise yılda toplam yaklaşık 8 milyon ton gıda çöpe gidiyor.**
Gıda sürdürülebilirliği açısından son derece önemli olan gıda israfı konusu, Türkiye’nin önde gelen gıda üreticilerinden Banvit BRF’nin de en başta gelen gündem maddeleri arasında. Şirket, Akıllı Çocuk Sofrası projesi ile toplumsal alandaki sürdürülebilirlik uygulamalarında gıda israfı ve bilinçli beslenme konularına da odaklanıyor.
Banvit BRF’nin bu kapsamdaki çalışmalarını anlatan Banvit BRF CEO’su Tolga Gündüz, sürdürülebilirlik odaklarının üretim süreçleri ile sınırlı olmadığını ve toplumsal alanda yürüttükleri “Akıllı Çocuk Sofrası” projesi ile gıda israfının azaltılmasına da katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Gündüz; “Dünya’da pek çok insanın sağlıklı gıdaya erişememesinin en önemli nedenlerinden birisi de gıda israfı. Bu israfın önüne geçilmesi ile açlık çeken milyonlarca insanın kaderi değiştirilebilir. Bu anlamda tasarrufun sağlanması ve israfın azaltılması yönünde akılcı, düşük maliyetli ve hızlı sonuç verebilecek önlemlerin alınmasını önemsiyoruz” dedi.
Çocuklarda erken yaşta bilinçli gıda tüketimi alışkanlıkları kazandırmak ve gıda israfının önüne geçecek bir neslin yetişmesine destek olma hedefiyle de çalıştıklarını belirten Gündüz; “Biz Banvit BRF olarak üretim süreçlerimizde sıfır atık modeli ile faaliyet gösteriyor ve israfın oluşmaması adına üzerimize düşen sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Diğer yandan toplumsal yatırımlarımız içinde gördüğümüz Akıllı Çocuk Sofrası projemizle eğitim yolu ile daha bilinçli bir neslin oluşmasına katkı sağlıyoruz. Şirket olarak bu hassasiyetimizi korumaya devam ederek, çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz” dedi.
* https://www.fao.org/newsroom/detail/un-report-global-hunger-SOFI-2022-FAO/en
** https://www.unep.org/resources/report/unep-food-waste-index-report-2021