Skip to content Skip to footer

Enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü revizyon

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Fatih Karahan, 2024 yılının son enflasyon raporunu Ankara’da gerçekleştirilen Enflasyon Raporu 2024-IV Bilgilendirme Toplantısı’nda paylaştı. Dr. Karahan, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize ettiğini belirtti ve 2024, 2025 ve 2026 yıllarına ilişkin enflasyon tahminlerini güncelledi.

Enflasyon Tahminlerinde Güncelleme

TCMB’nin revizyonuyla 2024 yıl sonu enflasyon tahmini %38’den %44’e, 2025 yılı tahmini %14’ten %21’e, 2026 yılı ise %9’dan %12’ye yükseltildi. Ayrıca gıda enflasyon tahmini de 2024 sonu için %35,5’ten %41,8’e çıkarıldı. Dr. Karahan, küresel ve iç talebin, enflasyon sürecindeki etkilerini değerlendirerek bu tahminlerin yeniden şekillendirildiğini açıkladı.

Para Politikasında Sıkı Duruş

Karahan, Merkez Bankası’nın dezenflasyon sürecini desteklemek amacıyla sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğini belirtti. Bu duruşun, TL varlıklara olan ilgiyi artırdığını ve TL mevduat oranının %56 seviyesine ulaştığını kaydetti. Ayrıca, 2024 ham petrol varsayımının 81,1 dolara çekildiğini, bu tahminlerin enflasyonla mücadele stratejisini desteklediğini ifade etti.

Hizmet ve Sanayi Enflasyonunda Gelişmeler

Toplantıda Karahan, hizmet enflasyonunu kira ve kira dışı olarak ele almanın daha sağlıklı olduğunu vurguladı. Kira dışındaki hizmetlerde fiyat artışlarının kademeli olarak yavaşladığına işaret ederken, sanayi sektöründe üretici fiyatlarının TÜFE üzerinde olumlu etkiler yarattığını, temel mallarda fiyat artışlarının zayıfladığını belirtti.

Cari Açık ve İç Talep Görünümü

TCMB’nin üçüncü çeyreğe ilişkin verilerle ilgili değerlendirmelerine göre, iç talepte ılımlı bir seyir gözlenirken, çıktı açığında düşüş yaşandı. Dr. Karahan, bu gelişmelerin cari işlemler açığında da azalma sağladığını ifade etti. Talep koşullarındaki bu yavaşlamanın, fiyat artışlarının genel yayılımını sınırladığına dikkat çekti.

Makroihtiyati Politikalarla Destek

Sıkı parasal duruşun yanı sıra, makroihtiyati politikalarla da para politikası destekleniyor. Dr. Karahan, uzun vadeli TL finansman maliyetlerinin düştüğünü, tasarrufların ve TL’ye geçişin desteklendiğini söyledi. TL varlıklara olan ilginin arttığını ve KKM payının %8’in altına indiğini açıkladı.

Asgari Ücret ve Enflasyon İlişkisi

Karahan, ABD temaslarında asgari ücret artışının enflasyon görünümüyle uyumlu olduğunu belirtmediğine yönelik iddialara yanıt verdi. Asgari ücret konusunda Merkez Bankası’nın herhangi bir önerisi olmadığını vurguladı. Yüksek enflasyonun ücretleri reel olarak erittiğini, bu durumu tersine çevirebilmek için enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi gerektiğini belirtti.

2024 Yılı İçin Yeni Enflasyon Tahminleri

Yeni açıklanan tahminlere göre, 2024 yıl sonu enflasyon tahmin aralığı %42-46 bandına, 2025 yılı için tahmin aralığı %16-26 bandına yükseltildi. Karahan, enflasyondaki düşüşün istenilen hızda olmadığını, ancak sıkı duruşun bu süreçte belirleyici olacağını vurguladı.

Özet: TCMB’nin 2024 Enflasyon Beklentileri

Merkez Bankası, yıl sonu ve gelecek yıllara yönelik enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Dr. Fatih Karahan, dezenflasyon sürecini devam ettirebilmek için sıkı para politikası duruşuna sadık kalacaklarını, TL varlıklara ilginin artmaya devam ettiğini ve cari işlemler açığının düşüş eğiliminde olduğunu belirtti.