Şubat’22-Ocak’23, 12 aylık dönemde, Türkiye’deki hanelerin hızlı tüketim ürünleri harcamaları geçen yılın aynı dönemine kıyasla %85 artış gösterdi. Bu büyümenin kaynağı alışveriş sepetlerinin değerinin artması. Haneler bu 12 aylık dönemde ortalama 220 kez alışverişe gidip her alışverişte 92 TL harcama yaptı.
Geçen seneye kıyasla ortalama bir hane daha seyrek alışverişe gidip, her alışverişte sepetine daha fazla harcadı. İndirim marketlerinde ve yerel zincirlerde sepet değeri ortalamanın üzerinde arttı. Haneler, geçen sene olduğu gibi, bu 12 aylık dönemde de indirim marketlerinde, bağımsız süpermarketlerde ve ulusal zincilerde diğer kanallara kıyasla daha çok harcama yaptı. Ortalama bir hane her 100 TL’lik harcamasının 34 TL’sini indirim marketlerinde, 21 TL’sini bağımsız süpermarketlerde, 12 TL’sini ulusal zincirlerde gerçekleştirdi.
Geçen sene ile kıyaslandığında, Şubat’22-Ocak’23, 12 aylık dönemde indirim marketleri ile ulusal ve yerel zincirler harcama payını arttırırken, bu kanallar son üç yıldaki en yüksek pay seviyelerine ulaştı. Şubat’22-Ocak’23, 12 aylık dönemde, Genel Gıda (bakliyat, makarna, salça, şeker, un), İçecek (gazlı içecek, meyve suyu, su&maden suları, Türk kahvesi) harcamasında, Atıştırmalık ürünler (çerez, bisküvi) ve Süt ürünler (süt ve yogurt) kategorilerinde Türkiye ortalaması üzerinde artış görüldü. Et ürünleri, Yağlar, Kişisel Bakım (kağıt ürünleri hariç) ve Ev Temizlik Ürünleri (çamaşır deterjanları hariç) harcama artışı Türkiye ortalamasının altında kaldı.
Çalışma sonuçlarına göre Ipsos Tüketici Panelleri Lideri Pelin Halaçoğlu şu değerlendirmeyi yaptı;
Şubat’22-Ocak’23, 12 aylık dönemde, hanelerin Hızlı Tüketim Ürünleri harcaması geçen yıla göre %85 artış gösterdi.
Harcama artış trendi, enflasyonun etkisiyle yukarıya doğru tırmanışını sürdürürken, haneler daha seyrek çıktıkları market alışverişlerinde sepetlerine daha fazla ödüyor.
Enflasyonla mücadele kapsamında hanelerin hesaplı ürün arayışı ile birlikte indirim marketlerin hane harcamalarındaki payı artışını sürdürerek son üç yıldaki en yüksek seviyesine ulaştı. Bunun da etkisiyle özellikle Et, Bakliyat, Süt Ürünleri, İçecekler, Kişisel Bakım ve Çamaşır Deterjanı gibi kategorilerde market markalı ürünlere yapılan harcamalar da daha yüksek artış gösterdi. İndirim Marketlerde market markalı ürünlerin yanı sıra pek çok temel ihtiyaç kategorisinde markalı ürünlere de yönelim artarak, harcama payını arttırdı. Harcama payını arttıran ulusal zincirlerde de market markalı ürünlerde özellikle bakliyat, makarna, salça, süt ürünleri ve kağıt ürünlerinde pay artışı görüldü.
Araştırma Künyesi
Bu bölümde paylaşılan veri ve bulgular Ipsos Hane Tüketim Paneli’nden derlenmiştir. Hane Tüketim Paneli Türkiye’yi temsil edecek şekilde seçilmiş 14,000 haneden oluşan bir örneklem olup, hane içi satın alım verilerini içermektedir.