Skip to content Skip to footer

Enflasyonla Birlikte Hanelerin Hızlı Tüketim Harcamaları Arttı (Ekim)

Ipsos’un HTP paneli tarafından Perakende.org için derlenen verilere göre;

 

Ocak-Ağustos 2022’de Türkiye’deki hanelerin hızlı tüketim ürünleri harcamaları geçen yılın aynı dönemine kıyasla %67 artış gösterdi. Bu büyümenin kaynağı alışveriş sepetlerinin değerinin artması.

Haneler 2022’nin 8 ayında ortalama 150 kez alışverişe gidip her alışverişte 77 TL harcama yaptı.

Pandemi ile başlayan toplu alışveriş davranışı 2022’in 8 ayında da devam etti. Pandemi öncesine kıyasla ortalama bir hane daha seyrek alışverişe gidip, her alışverişte sepetine daha fazla harcadı.

Ocak-Ağustos’22 döneminde açık ürünlere talep bir önceki seneye göre az da olsa düştü.

Ortalama bir hane her 100 TL’lik harcamasının yaklaşık 53 TL’sini markalı, 25 TL’sini açık, 22 TL’sini ise market markalı ürünlere ayırdı.

Haneler Ocak-Ağustos’21 döneminde olduğu gibi Ocak-Ağustos’22 döneminde de İndirim Marketleri ve Bağımsız Süpermarketlerde diğer kanallara kıyasla daha çok harcama yaptı. Ortalama bir hane her 100 TL’lik harcamasının 34 TL’sini İndirim Marketlerinde, 21 TL’sini ise Bağımsız Süpermarketlerde gerçekleştirdi.

Ocak-Ağustos’21 ile kıyaslandığında İndirim Marketler, Ulusal Zincirler ve Pazar payını arttıran kanallar oldu. Bağımsız Süpermarketler harcama payı kaybetti.

2022’nin 8 ayında, Genel Gıda (bakliyat, makarna, un, şeker), Yağ ve Süt ürünleri harcamasında Türkiye ortalaması üzerinde artış görüldü. Genel Gıda ürünleri harcaması Ocak-Ağustos 2022’de %83 artarken, Yağler %81, Süt ürünleri %75 arttı. Et ürünleri, atıştırmalık, saç ve vücut ürünleri ve ev bakım ürünleri harcaması artışı Türkiye ortalamasının altında kaldı.

Çalışmayı değerlendiren Ipsos Tüketici Panelleri Global ve Türkiye Lideri Pelin Halaçoğlu şu değerlendirmeleri iletti:2022’nin 8 aylık döneminde hanelerin Hızlı Tüketim Ürünleri harcaması geçen yılın aynı dönemine göre %67 artış gösterdi ancak bu artış aynı dönemde yaşanan enflasyon artışının altında kalmış oldu.

Son 2 senedir özellikle AB SES grubu harcama artışının Türkiye ortalamasının altında kaldığını görüyoruz. Pandemi döneminde dışarıda tüketimin tamamen eve kayması ile birlikte, özellikle AB SES grubunda genel gıda, et, atıştırmalık ve alkol gibi kategoriler ortalamanın üzerinde büyümüştü. Normalleşme süreci ile birlikte bu grubun dışarıda tüketiminin de tekrar artması ile birlikte, özellikle bu kategorilerde harcama paylarının düştüğünü, düşük SES gruplarında ise, satın alım gücünün düşmesine paralel olarak dışarıda tüketimin giderek sınırlanması nedeniyle harcama paylarının arttığını görmekteyiz. Ayrıca gıda-içecek enflasyonun daha yüksek yaşandığı dönemde bu harcama kaleminin hane harcamalarında daha fazla yer tuttuğu düşük sosyo-ekonomik statü gruplarında bu etkinin daha belirgin olmasıyla birlikte hızlı tüketim harcamalarında daha yüksek artışlar kaçınılmaz hale geliyor.

Genel gıda, yağlar ve süt ürünlerinde harcama artış trendi devam ederken, kişisel bakım kategorileri ise bu dönemde de en az büyüyen kategori oldu. Geçtiğimiz yıla göre harcamada payını en çok artıran alışveriş kanalı İndirim Marketleri olmaya devam ediyor, bunun da etkisiyle market markalı ürünlere yapılan harcama payını artırmakta.

Araştırma Künyesi

Bu bölümde paylaşılan veri ve bulgular Ipsos Hane Tüketim Paneli’nden derlenmiştir. Hane Tüketim Paneli Türkiye’yi temsil edecek şekilde seçilmiş 14,000 haneden oluşan bir örneklem olup, hane içi satın alım verilerini içermektedir. 

IFrame

IFrame

Enflasyonla Birlikte Hanelerin Hızlı Tüketim Harcamaları Arttı (Ekim) - Perakende.org