Türkiye bir kahve ülkesi olma yolunda hızla ilerliyor. 20 yıl önce toplumun büyük çoğunluğu sadece Türk kahvesi tüketirken; artık birçok kişi farklı kahve çeşitlerini de sık tüketmeye başladı 1 Ekim Dünya Kahve Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Enplus CEO’su Murat Hatipoğlu “Pandemi ile kahve keyfi evlere taşınmaya başladı. Enplus olarak bu süreçte kahve makinelerimiz, farklı tatlardaki kahve çeşitlerimiz, gerekli tüm aksesuarlar ve Coffee Expert mağazalarımızla tüketicilerin kahve konusunda tüm ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz” dedi.
Kahve, yüzyıllardır sabahların vazgeçilmezi, dost sohbetlerinin en sıcak eşlikçisi ve yaratıcı düşüncelerin ilham kaynağı oluyor. Her bir fincanda farklı kültürlerin izlerini taşıyan kahve üretiminden tüketimine kadar milyonlarca insanı etkileyen global bir simge olarak öne çıkıyor. Kahvenin tarihini ve sürdürülebilir üretiminin önemini vurgulamak için ise 1963 yılında Londra’da kurulan Uluslararası Kahve Örgütü tarafından, 2014 yılından bu yana 1 Ekim, Uluslararası Kahve Günü olarak kutlanıyor. Premium mutfak ürünleri, küçük ev aletleri ve lüks beyaz eşya sektörlerinde dünya lideri 60’tan fazla markayı tüketicilerle buluşturan ve perakende mağazacılıkta adından söz ettiren Enplus; kendi evinin baristası olmak isteyenlere, farklı tercihlere göre zengin bir ürün gamı sunuyor. Ayrıca kategorideki uzmanlığıyla, nitelikli kahveye ulaşma konusunda kahve tutkunlarını adım adım bilgilendiriyor.
“Türkiye’deki yıllık kahve tüketimi 10 yıl önce 350gr iken bugün 1,5 kilograma çıktı”
Türkiye’de, pandemiyle birlikte kahve tüketiminin arttığına dikkat çeken Enplus CEO’su Murat Hatipoğlu, “Pandemiyle beraber evlere kapanınca, kafelerde ve ofislerde tüketemediğimiz kahveyi evimizde tüketmeye başladık. Tüketici, dışarıda içilen lezzetli ve kaliteli kahveyi evlerde de tüketmek istemeye başladı. Bu da iyi kahveye ve tercihlere göre özelleştirilebilen kahve makinelerine olan talebi arttırdı. Her eve bir kahve makinesi girmeye başladı. Türk kahvesi makinelerinin yanına filtre kahve makinesi ve espresso makinesi de eklendi. Türkiye’deki yıllık kahve tüketimi 10 yıl önce 350gr iken bugün 1,5 kg’a çıkmış durumda ve gittikçe de artıyor. Ülkemizde en çok tercih edilen kahvelerde hala Türk kahvesi başı çekiyor. Bunu filtre kahve ve espresso bazlı kahveler takip ediyor. Ürün seçimi de yaşa göre farklılıklar gösteriyor. 2022’de yapılan bir araştırmaya göre, 18 – 45+ yaş aralığında en çok tüketilen kahve Türk kahvesiyken, ikinci tercihlerde farlılıklar görünüyor. 18 – 24 yaş Türk kahvesinden sonra en çok latte tercih ederken, 25 – 44 yaş arası filtre kahveyi tercih ediyor.” diye konuştu.
Kahve seçerken ve hazırlarken nelere dikkat etmeli?
Kahve demleme ve seçme aşamalarına ilişkin püf noktalar veren Enplus Coffee Expert Baristası Gökçe Gökçe, kahve seçerken öncelikle hangi demleme yönteminin kullanacağını belirlemek gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Espresso, filtre kahve ve Türk kahvesi gibi farklı türlerin her biri için uygun çekirdek seçimi yapmak oldukça önemli. Mümkünse bir öğütücü edinip, kahveyi çekirdek halinde almak ve bu biçimde saklamak en iyi sonucu verir. Böylece, her demlemeden önce kahveyi taze öğüterek lezzeti maksimize edebilirsiniz. Kahve oksijenle temas ettiği andan itibaren bayatlamaya başlar, bu yüzden son tüketim tarihinden çok kavurma tarihine dikkat etmek gerekir. Ancak kahve kavrulur kavrulmaz tüketilmez, bir dinlenme süresi gerektirir. Filtre kahvede bu süre 4-5 gün, espressoda ise 10-14 gün arasında değişir. Aksi halde kahvede ekşi tatlar alınabilir. Ayrıca çok koyu kavrulmuş kahveler, aromayı azaltarak bitter tatların baskın olmasına neden olur.”
“En kritik adımlarından biri, kahveyi demlemeden hemen önce taze öğütmek”
Kahve hazırlarken yapılan en yaygın hatalara da dikkat çeken Gökçe Gökçe, “İyi kahve hazırlamanın en kritik adımlarından biri, kahveyi demlemeden hemen önce taze öğütmek. Paketlenmiş ve öğütülmüş kahve yerine bir öğütücü kullanarak kahvenizi çekirdekten öğütmek, lezzeti ve keyfi büyük oranda arttırır. Aynı zamanda, doğru demleme sıcaklığı da önemli. Manuel demlemede suyun kaynar halde kahveye eklenmesi yaygın bir hata; oysaki 92-94°C ideal demleme sıcaklığıdır. 100°C’de kahveyi yakar ve lezzet kaybına neden olur. Bununla beraber yüksek basınçlı makinelerin daha iyi kahve yaptığı yanılgısına çokça rastlıyoruz. Espresso için ideal basınç yaklaşık 9 bar’dır, ancak ’19 bar’ ya da ’25 bar’ makine talepleri sıkça duyuluyor. Espresso genellikle 15 bar pompa gücüne sahip makinelerde hazırlanır, ama demleme esnasında bu basınç 9 bar seviyesinde olmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Nitelikli kahve için 4 temel adım
Nitelikli kahvenin dört temel unsurunu da açıklayan Gökçe, “İyi bir kahve deneyimi için dört ana faktör çok önemli: kaliteli kahve çekirdekleri, doğru makine, iyi su ve kahve tutkusu. Bu dört adımın biri eksik olduğunda, sonuç istediğiniz gibi olmaz. Yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinin doğru kavrulup taze öğütülmesi elbette önemli, ancak bu kahveyi doğru makinede, kaliteli bir suyla demlemezseniz, elde edeceğiniz lezzet arzu ettiğiniz seviyeye ulaşmaz. Evde kahve hazırlıyorsanız, makinenizin doğru ve verimli kullanımı konusunda gerekli bilgiye sahip olmalısınız. Tam da bu noktada evinizin baristası olabilirsiniz.” dedi.