MFHAFIZ anormallikleri tespit ediyor, MİLTAR zaman tasarrufu sağlıyor
T.C. Ticaret Bakanlığı tarama sistemlerinden alınan görüntülerin yapay zekâ yöntemleri ile anlamlandırılarak, imaj analizinde etkinliğin artırılması için bir ‘Yapay Zekâ Modeli’ geliştiriyor. Bu modelin ilk adımını MUHAFIZ ve MİLTAR isimli yapa zeka yazılımlarıyla atan Bakanlık, bu sayede hem gümrük sahalarından geçen eşyaya ilişkin muhtemel uyumsuzluklar veya taşıt hareketlerindeki anormallikleri tespit ediyor hem de gümrük kontrollerinde etkinliği artırarak, zamandan tasarruf sağlıyor.
Yaklaşık 3000 C-Seviyesi yönetici ile doğrudan iletişim halinde olan Vizyon 100 Platformu, 6. Dijital CEO ve Liderler Zirvesi’nin açılışını T.C. Ticaret Bakanı Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımı ile gerçekleştirdi. Türkiye ekonomisinde sürdürülebilir büyüme ve istikrarın sağlanması için hem hükümet hem de Ticaret Bakanlığı olarak sektörlerin, yapay zekâ da dâhil olmak üzere dijital dönüşüm ve değişimlere adaptasyonlarına yönelik iş birliğe önem verdiklerini belirten T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, bu kapsamda, tarama sistemlerinden alınan görüntülerin yapay zekâ yöntemleri ile anlamlandırılarak, imaj analizinde etkinliğin artırılması için bir ‘Yapay Zekâ Modeli’ geliştirilmesini hedeflediklerini kaydetti. Bu modelin ilk adımlarını gümrüklerde attıklarını açıklayan Bakan Ömer Bolat, “Gümrük sahalarından geçen eşyaya ilişkin muhtemel uyumsuzluklar veya taşıt hareketlerindeki anomalilerin MUHAFIZ adı verilen bir yapay zekâ yazılımı ile tespit ediyoruz. Ayrıca, gümrük kontrollerinde etkinliği artırarak, zamandan tasarruf sağlayan araç ve konteyner tarama sistemlerinin yerli ve milli imkanlarla üretilmesine imkân veren MİLTAR ekosisteminde de yapay zekayı devre aldık” dedi. Vizyon 100 Organizasyon Kurulu Başkanı Berkay Güner ise; zirvenin bu yılki konseptinin ise Metal Yaka yani yapay zeka ile desteklenmiş robotlar olduğunu belirterek, “Zirvemizde Özel sektör bazında Türkiye GSYH’nin yaklaşık yüzde 75’ini oluşturan firmalardan 500’ü aşkın yöneticinin yer alıyor” dedi.
“İş birlikteliklerini destekliyor”
Cumhurbaşkanımız liderliğinde, Türkiye ekonomisinde sürdürülebilir büyüme ve istikrarın sağlanması için hem hükümet hem de Ticaret Bakanlığı olarak sektörlerin, yapay zekâ da dâhil olmak üzere dijital dönüşüm ve değişimlere adaptasyonlarına yönelik iş birliğe önem verdiklerini ve bunu desteklediklerini belirten Bakan Ömer Bolat, “Ülkemizin dijital dönüşüm hamlesi ve dijital çağın gereklilikleri doğrultusunda, Ticaret Bakanlığı olarak teknik altyapımıza yapay zekâ destekli uygulamaların kazandırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda, gümrük süreçlerinin basitleştirilmesi ve hızlandırılması amacıyla gümrük işlemlerinin ağırlıklı olarak dijitalleştirilmesinin yanında, gümrükler başta olmak üzere Ticaret Bakanlığımızın birçok faaliyet alanında yapay zekâ teknolojilerini de kullandığımızı memnuniyetle belirtmeliyim” dedi
Yapay Zeka Modeli geliştiriliyor
Gümrük sahalarından geçen eşyaya ilişkin muhtemel uyumsuzluklar veya taşıt hareketlerindeki anomalilerin MUHAFIZ adı verilen bir yapay zekâ yazılımı ile tespit edildiğine dikkat çeken Bakan Ömer Bolat, Böylece hem gümrük kontrollerinde uyumsuzlukların tespitinde, hem de görüntülerin analiz edilerek riskli eşya ve kişilerin tespit edilmesinde makine öğrenmesi tekniklerinden ‘tahminleme yöntemi’ kullanılmaktadır” dedi. Ayrıca, gümrük tespit teknolojilerinde önemli bir yeri olan ve gümrük kontrollerinde etkinliği artırarak, zamandan tasarruf sağlayan araç ve konteyner tarama sistemlerinin yerli ve milli imkanlarla üretilmesine imkân veren MİLTAR ekosisteminde de yapay zekayı devreye aldıklarını ifade eden Bakan Ömer Bolat, “Bu kapsamda, tarama sistemlerinden alınan görüntülerin yapay zekâ yöntemleri ile anlamlandırılarak, imaj analizinde etkinliğin artırılması için bir ‘Yapay Zekâ Modeli’ geliştirilmesini hedefliyoruz” dedi.
Akıllı İhracat Robotu hedef Pazar önerisi yapıyor
Dijital dönüşüm vizyonu doğrultusunda gümrük idaremizden başka ihracatta da yapay zekâ teknolojilerinin kullanıldığını kaydeden Bakan Ömer Bolat, “Bu amaçla geliştirilen yapay zekâ destekli Kolay İhracat Platformu (“KİP”); ihracatçıların ürününü nereye ihraç edeceği, hangi ürünü ihraç edeceği gibi sorulara makine öğrenmesi algoritmalarını kullanarak çözümler sunmaktadır. Platformun en büyük yeniliklerden biri makine öğrenmesi algoritmaları ile hedef pazar önerisi yapan ‘Akıllı İhracat Robotu’dur. Üçüncü alan olarak, Ticaret Bakanlığımızın iç ticaretle ilgili hizmetleri de dijital ortama taşınmaktadır. Bu kapsamda, şirketler için önemli yenilikler getirilmiş olup, bunların başında ticaret sicili işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi, ve tüm sicil kayıtlarının elektronik ortamda tutulmasını sağlamak amacıyla, merkezi bir veri tabanının kurulması gelmektedir. Bu amaçla, MERSİS faaliyete alınmıştır. Diğer taraftan, “MERSİS Mobil Uygulama” ile kuruluş, firma bilgileri sorgulama, kimlik numarası üzerine kısıt ekleme gibi işlemlerin hızlı ve kolay bir şekilde mobil cihazlar üzerinden de yapılmasına imkân sağlanmıştır” şeklinde konuştu.
Yapay zekâ teknolojilerinin kullanımına yönelik bazı projelerin çalışmalarına ise devam edildiğine dikkat çeken Bakan Ömer Bolat, “Bu bağlamda, Ticaret Bakanlığımız bünyesinde düzenlenen “Türkiye Yüzyılı – Ticaretin Yüzyılı” Proje yarışmasında “Tarife Arama (TARA) Motorunun Yapay Zekâ ile Geliştirilmesi” Projesi birincilik ödülünü almaya hak kazanmış olup, Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi (2021-2025) Eylem Planı tablosuna da eklenmiştir” dedi.
Global etkinlik olma yolunda çalışmalar sürüyor
Vizyon 100 Organizasyon Kurulu Başkanı Berkay Güner ise yaptığı açıklamada son 2 yıldır zirveyi global bir etkinliğine dönüştürmek için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirtti. Etkinliğe büyük oranda YK Başkanı / Üyesi, CEO ve Genel Müdürler düzeyinde bir katılım olduğunu ifade eden Berkay Güner, önemli kurumlarımızdan farklı fonksiyonları yöneten c-seviyesi yöneticilerin de etkinlikte yer alacağını vurguladı. Zirvede global liderlerle birlikte yaklaşık 500 yöneticinin yer alacağını bildiren Berkan Güner, “Zirve sonrasında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü akademisyenleri ile beraber ‘Strateji Belgesi’ yayınlayacağız ve bunu bütün dünyaya sunacağız. Aynı zamanda ‘Digital CEO & Leaders / Metal Collar (AI), 2025’ başlıklı kitabı bu zirvede sunacağız. Kitapta yaklaşık 15 global liderin görüşleri de yer alacak. Kitabı 2025 yılında dijital olarak tüm dünyaya ulaştırmaya çalışacağız” dedi.
Bu yılki zirvenin ‘Metal Collar (AI) – Metal Yaka (YZ)’ konseptiyle gerçekleştiğini söyleyen Berkan Güner, “Metal Yaka yani yapay zeka ile desteklenmiş robotlar. Robotlar fiziksel ya da yazılımsal olabilir. Tüm sektörlerde yapay zekanın etkisini fırsat ya da tehditleri ile beraber ele alacağız. Zirvede her biri farklı sektörden olmak üzere yaklaşık 50 konuşmacı yer alıyor” dedi.