IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, Güneydoğu Asya’nın 2030 yılına kadar yaklaşık 140 milyon yeni tüketici kazanacağını ve Güneydoğu Asya’nın dünyanın gelecekteki e-ticaret merkezi olma potansiyeli yüksek olan bölgelerden biri olduğunu açıkladı.
E-ticaretle ilgili dünyadaki gelişmelerin kısa zaman içinde Türkiye’de de etkisini göstermeye başladığını açıklayan IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, “Güneydoğu Asya dünyanın bir sonraki e-ticaret merkezi olmaya aday olarak ilerliyor. Çok kısa bir zaman sonra dünyanın bir numaralı sosyal mecrası haline gelecek Tiktok, gözünü bu coğrafyaya dikmiş durumda. Geçtiğimiz yıl Tiktok; küresel e-ticaret cirosunu yaklaşık dört katına çıkararak yıllık 20 milyar dolarlık ürün satışına ulaşma hedefiyle önümüzdeki 3-5 yıl içinde Güneydoğu Asya’ya milyarlarca dolar yatırım yapmayı planladığını duyurdu. Bain & Co’nun tahminlerine göre, 2022’de 370 milyon olan dijital tüketici sayısının 2027’de 402 milyona ulaşacağı öngörülürken, büyümede Endonezya başı çekiyor, onu Filipinler, Vietnam ve Tayland izliyor. Projeksiyonlar ve rakamlar inanılmaz bir hareketliliği gözler önüne sererken, ülke olarak Güneydoğu Asya ile e-ticaret bağlarımızı geliştirmek belki de en iyi zaman. Tüm işletmeler bu gelişmeleri takip edip ayak uydurmalı.” dedi.
Dünya Ekonomik Forumu’nun 10 üye ülkeden oluşan hükümetler arası bir örgüt olan Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ile ilgili raporuna göre, Güneydoğu Asya’nın 2030 yılına kadar yaklaşık 140 milyon yeni tüketici kazanacağını da sözlerine ekleyen Özkara, “Bu rakam dünyadaki tüketicilerin yüzde 16’sına tekabül edecek ve birçoğu ilk online alışverişini yapacak ya da lüks ürünlerini satın alacak. Z kuşağının favori uygulaması için bölgeye artan odaklanma, bölgenin demografik yapısı düşünüldüğünde mantıklı görünüyor. Bölgede yaklaşık 630 milyon kişi yaşıyor ve bunların yarısı 30 yaşın altında. Bain & Co. ve Meta’nın 2022 SYNC Güneydoğu Asya raporuna göre, bölgenin çalışma çağındaki 15-64 yaş arası nüfusu, 2030 yılına kadar 23 milyon kişi artacak. Rapor, aynı zamanda hane halkı gelirlerinin de artacağını ve 2030 yılına kadar 51 milyon yeni yüksek ve üst-orta sınıf hane halkının ortaya çıkacağını öngörüyor. Gelişen çalışan nüfus ve artan hane halkı gelirlerinin birleşiminin tüketimde bir artışa yol açacağı kesin.” diyerek sözlerini tamamladı.