Skip to content Skip to footer

Hanelerin Hızlı Tüketim Harcamalarında İndirim Marketlerinin Yükselişi Devam Ediyor

Türkiye’de hanelerin hızlı tüketim ürünleri harcamaları 2025 yılının ilk çeyreğinde, bir önceki yıl aynı döneme göre %46 büyüdü.

Pandemiden sonra düşüşe geçen alışveriş sıklığı, 2024 yılı itibariyle yükselişe geçti ve bu yükseliş 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti. Geçen sene aynı döneme göre haneler 10 kez daha fazla alışveriş yaparak 62 kez alışverişe gittiler ve her bir alışverişlerinde, geçen seneye göre yaklaşık %20 artışla 259TL ödediler.

Hızlı tüketim ürünleri harcamalarının %84’ünü Gıda ve İçecek harcamaları oluşturuyor. 2025 yılında hanelerin harcamalarını en fazla artırdığı kategori Atıştırmalıklar olurken bu artışta fiyat artışlarının yanı sıra hanelerin kategoriyi daha sık satın alması etkili oldu. Bisküviler satın alım sıklığı en fazla artan atıştırmalık kategorisi oldu. Dondurmadaki büyüme ise geçen seneden 1 ay erken başladı ve Ocak-Mart 2025 döneminde daha fazla hane tarafından satın alınarak atıştırmalık büyümesine katkı sağlayan diğer kategori oldu. İçecekler ve Yağlar atıştırmalıklardan sonra hane harcamalarının en fazla arttığı kategoriler oldu. İçeceklerdeki artışa en fazla ayran, buzlu çay ve enerji içecekleri katkı sağlarken, yağlardaki büyüme miktardan ziyade fiyat artışı kaynaklı gerçekleşti.

Gıda dışı kategorilerde en yüksek artış Vücut ve Ev Temizlik ürünlerinde, en düşük artış Çamaşır-Bulaşık ürünlerinde gerçekleşti. Ayrıca ağız sağlığı ürünleri, deodorantlar, renkli kozmetikler gibi kişisel bakım kategorilerinde de 2024’teki büyüme trendi devam etti.

Haneler son dönemde Hızlı Tüketim Ürünleri harcamalarının her 100 TL’sinin 55 TL’sini markalı ürünlere, 23 TL’sini market markalı ürünlere, kalanını ise açık ürünlere ayırdı.

Hanelerin alışveriş kanalı tercihlerinde İndirim Marketleri birinciliği korurken Ocak-Mart 2025 döneminde en fazla büyüyen kanal Yerel Zincirler oldu. Büyük kısmını tekil marketlerin oluşturduğu bağımsız süpermarketlerin 2024’teki düşüşü devam ederken bakkallar ve pazarlardaki pay kaybı ile birlikte geleneksel kanalın hane harcamalarındaki toplam payı da düştü. Geleneksel kanallar içinde sadece kasapların payı geçen yıla göre artış gösteriyor.

Kurum Sayfasına Git