Skip to content Skip to footer

İşsizliği tek haneye indiren istihdam artışı

İşsizliği tek haneye indiren istihdam artışı

Gençler istihdama katıldı, işsizlik oranı dört yıl aradan sonra ilk defa tek haneye indi.

TÜİK tarafından 2022 Ağustos ayına ait İşgücü İstatistikleri açıklandı. Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,4 puanlık azalışla yüzde 9,6 olarak gerçekleşen işsizlik oranı dört yıl aradan sonra ilk defa tek haneye indi. İstihdam edilenlerin sayısı Ağustos ayında 366 bin kişi artarak 31 milyon 14 bin kişi, istihdam oranı ise 0,5 puanlık artış ile yüzde 47,9 olarak gerçekleşti. Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, “Asgari ücrette yapılan düzenlemeler ile birlikte firmaların da maaşları güncellemesi, yeni mezun olan gençlerin iş hayatına hemen katılmasına olanak sağladı. Gençlerin çalışma hayatına katılması işsizlik oranının düşmesinde önemli bir etki oluştururken gıda ve sağlık sektörleri azalmada lokomotif sektörler oldu” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından düzenli olarak paylaşılan Türkiye İşgücü İstatistikleri Ağustos 2022 istatistikleri açıklandı. Hane Halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre 15 ve yukarı yaşlardaki kişilerde işsiz sayısı 2022 Ağustos ayında, 2022 Temmuz ayına göre 100 bin kişi azalarak 3 milyon 312 bin kişi oldu. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,2 iken kadınlarda yüzde 12,5 olarak tahmin edildi. İstihdam oranlarına bakıldığında ise, istihdam edilenlerin sayısının 2022 Ağustos ayında bir önceki aya göre 366 bin kişi artarak 31 milyon 14 bin kişiye ulaştığı gözlemlenirken, istihdam oranının ise 0,5 puanlık artış ile yüzde 47,9 olduğu kaydedildi.

İşsizliği tek haneye indiren istihdam artışı

Türkiye İşgücü İstatistikleri Ağustos 2022 istatistiklerine göre 15-24 yaş arasındaki istihdam oranı erkeklerde yüzde 65,3, kadınlarda ise yüzde 30,8 olarak gerçekleşti. TÜİK 2022 Ağustos verileri üzerine konuşan Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, “Verilerimize baktığımız zaman yılın ilk yarısında ilan sayılarında yüzde 145’lik bir artış söz konusuydu. Yılın 3. çeyreğinde de bu ilan artışı devam ederken piyasalarda istihdam açığının olması işsizlik oranının azalmasında önemli bir etken oldu. Asgari ücrete yapılan düzenlemelerle birlikte şirketlerin de çeşitli maaş düzenlemeleri yapmaları istihdama katılımı olumlu etkiledi. İşsizliğin azalmasında gıda ve sağlık alanları lokomotif sektörler olurken gençlerin de iş hayatına hemen katılmak istemeleriyle işsizlik rakamları 4 yıl sonra tekrar tek haneli rakamlara indi. Ağustos verilerine baktığımızda en çok lise, ön lisans ve lisans mezunu bireylerin iş hayatına katıldığını görüyoruz. Gençlerin iş hayatına katıldığı illerin başında İstanbul, Ankara ve İzmir gelirken; tercih edilen sektörlerin başında Gıda, Sağlık, Mağazacılık ve Hizmet alanları geliyor. Kadınlar yüzde 47,44, erkekler ise yüzde 52,56 oranında iş hayatına katılırken ücret beklentileri 4 bin ila 6.500 TL arasında değişiyor. Gençlerin bu katılımı sürdüğü sürece gelecek aylarda da tek haneli rakamları görmeye devam edebiliriz” dedi.

Genç nüfus işsizliğin azalmasında etkili oldu

TÜİK, ağustos ayında istihdam oranının yüzde 47,9, işgücüne katılma oranını ise yüzde 53,00 olarak gerçekleştiğini bildirdi. İşgücü 2022 Ağustos ayında bir önceki aya göre 266 bin kişi artarak 34 milyon 326 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise yüzde 53,00 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,2, kadınlarda ise yüzde 35,1 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 2022 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre 366 bin kişi artarak 31 milyon 14 bin kişi, istihdam oranı ise 0,5 puanlık artış ile yüzde 47,9 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65,3 iken kadınlarda yüzde 30,8 olarak gerçekleşti.15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,8 puanlık azalış ile işsizliğin tek haneli rakamlara inmesinde etkili oldu. Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, genç nüfusta aylardır azalan işsizlik rakamlarına dikkat çekerek “15-25 yaş gurubunu kapsayan işsizlik oranı bir önceki aydaki azalışını ağustos atında da 0,8 puanlık düşüş ile sürdürdü. Yaşanan düzenli azalışın genel işsizlik rakamlarının tek haneye inmesinde de önemli bir etkisi bulunuyor. Genç nüfus işsizliğinde yaşanan düşüşün en önemli etkenleri arasında yılın ikinci yarısında ekonomik koşulların zorlaşması ve gençlerin mezun olur olmaz hemen iş hayatına dâhil olmak istemeleri bulunuyor” dedi.

 

İşsizliği tek haneye indiren istihdam artışı - Perakende.org