‘Ekosistem 2030: İlerleme Ruhu’ taahhütleri doğrultusunda, son bir yılda 169 sürdürülebilirlik projesi yürüten Mey|Diageo, ‘Tohumdan kadehe sürdürülebilirliğe öncülük etme’ prensibiyle sürdürülebilir gıda ve tarım sistemlerine katkı sağlayan çalışmalarına devam ediyor.
Türkiye alkollü içecek sektörünün önde gelen kuruluşlarından biri olan, hem çiftçi hem de sanayici kimliğiyle ülke ekonomisine, insan kaynağına, teknolojiye ve toprağa yatırım yapan Mey|Diageo, “2023 Sürdürülebilirlik Performansı” raporunu yayımladı. Raporda, şirketin global ‘Ekosistem 2030: İlerleme Ruhu’ taahhütleri doğrultusunda yürütülen sürdürülebilirlik odaklı projelerin gelişim durumlarına yer veriliyor.
“İlerleme sevindirici, yolumuz uzun…”
Mey|Diageo Genel Müdürü Bahar Uçanlar, 2020’den bu yana her yıl yayımladıkları raporlarla sürdürülebilirlik hikayesinin ilerlemesi hakkında geniş paydaş kitlesini bilgilendirdiklerini belirterek, rapora ilişkin görüşlerini şöyle açıkladı: “Gıda ekosistemi, gelecekteki değişim için en önemli kaldıraçlardan biri. Bu kapsamda daha sürdürülebilir ve dirençli gıda ve tarım sistemlerine geçişe katkı sağlamak, Mey|Diageo olarak en önemli amaçlarımız arasında yer alıyor. Sürdürülebilirliği iş modeli olarak kabul ediyor, ‘Tohumdan kadehe sürdürülebilirliğe öncülük etme’ prensibiyle ilerliyoruz. Her gün, her yerde yaşamı kutlama amacımız doğrultusunda yaptığımız çalışmaların hedefi ve girdisi, sürdürülebilirlik… Bu çerçevede karbon ve su özelinde çok sayıda çalışma yürütüyor, değer zincirimiz boyunca faaliyetlerimizden kaynaklı ayak izimizi küçültmek amacıyla doğa dostu ambalaj malzemesine yöneliyor, aşırı ambalaj kullanımına son vermeye odaklanıyoruz. Tedarik zincirimizi sorumlu bir şekilde yönetiyor, sürdürülebilirliği inovasyon süreçlerinde öncelikli kabul ediyoruz.”
2023 raporlama döneminden öne çıkan başlıklar:
- Su verimliliği (l/l) (1 litre üretim için kullanılan su miktarı) 8,32 olan hedef, 8,27 olarak gerçekleştirildi.
- Pas2060 sertifikasını alarak Bilecik’te karbon nötr hedefine ulaşıldı.
- Kapsam 1 ve 2 emisyonlarında %9 oranında azalma sağlandı.
- Tesislerde %8 oranında daha az su kullanıldı.
- “Kullanılan sudan daha fazlasını yerine koyma” amacına yönelik proje kapsamında 349 m³ su tasarrufu yapıldı.
- Manisa Şahyar’da damla sulamaya geçilerek vahşi sulamaya son verilmesiyle sağlanan tasarruf, F22 döneminden (1 Temmuz 2021 – 31 Haziran 2022) bu yana 709 m³’e ulaştı.
- Denizli, Mersin ve Nevşehir illerinde yürütülen okul, otel, kamu binalarındaki musluklara perlatör takılması projesiyle son 2 dönemde toplam 652 m³ su tasarrufu sağlandı.
- Aylık ücretli çalışanlara yönelik yapılan anketlerde çalışan bağlılığı endeksi %91, kapsayıcılık ve çeşitlilik endeksi ise %88
- Çalışanlar arasında ürünlerin tavsiye skoru 93, Mey|Diageo’yu çalışılacak yer olarak tavsiye etme skoru ise 60.
- Deprem bölgesindeki saha satış çalışanlarının esenliğini desteklemek amacıyla tayinlerini farklı lokasyonlara gerçekleştirmelerine destek verildi.
Mey|Diageo ‘2023 Sürdürülebilirlik Performansı’ raporu detaylarına bu linkten ulaşabilirsiniz.