Skip to content Skip to footer

Ömer Barış Turan; “2022 yılının sonunda 15.000 kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz”

Thermomix Genel Müdürü Ömer Barış Turan

Thermomix Genel Müdürü Ömer Barış Turan; Thermomix ürünlerinin dünya genelinde kullanım oranını, 2021 ve 2022 yılı değerlendirmelerini, 2022, 2023 hedeflerini açıkladı

Vorwerk’in en önemli markalarından biri olan Thermomix hakkında kısa bir bilgi verip, özelliklerinden, hitap ettiği hedef müşteri kitlesinden ve yıllık kullanıcı sayısından bahsedebilir misiniz?

Vorwerk Türkiye olarak 2017’de kurulduk ve piyasaya Thermomix’in TM5 modeli ile giriş yaptık. Alman kalitesiyle üretilen Thermomix, sunduğumuz garanti ve yetkin müşteri hizmetleri desteği ile uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanılabiliyor. Türkiye’de 2017’den bu yana TM5 modeli halen kullanılırken, Avrupa’da ise bir önceki model olan TM31’i üç kuşaktır kullanılıyor.

2021 yılında ise Thermomix® TM6 modelini Türkiye piyasasına sunduk. Thermomix® hızlı bir şekilde lezzetli yemekler hazırlamak için tasarlanmış, 20’den fazla mutfak aletinin yaptığı işi aynı anda yapan çok fonksiyonlu dijital bir mutfak aletidir. Alman kalitesiyle Avrupa’da tasarlanıp geliştirilen Thermomix, birinci kalite mühendislik, hassas teknolojiler ve en üst kalite malzemelerle üretiliyor.

Thermomix’in katlı pişirme özelliği sayesinde aynı anda birden fazla katta birden fazla yemek hazırlanabiliyor. Taze sebzeler ve balıklar buharda pişerken aynı anda pilav yapılabiliyor. Doğrama, karıştırma, çırpma, parçalayarak karıştırma, tartma, emülsiyon, öğütme, yoğurma gibi birbirinden farklı fonksiyonları ve sürekli yenilenen özellikleri bulunuyor.

TM6’nın geniş dokunmatik ekranında yer alan Cookidoo® platformu üzerinden 80.000’den fazla Dünya ve Türk Mutfağı’ndaki tariflere wi-fi aracılığıyla doğrudan ulaşılabiliyor. Kullanımı kolay ve büyük bir dokunmatik ekrana sahip olmasının yanı sıra hassas tartısı ve “Rehberli Pişirme Özelliği” sayesinde de herhangi bir tarifin adımlarını takip ederek her yemeği yapma imkânı sunuyor. Ayrıca alışveriş listesi sayesinde de pişirilecek yemeklerin malzemeleri gram gram belirtiliyor, böylece israfı önlüyor ve ev ekonomisine katkı sağlıyor.

Thermomix geniş bir hedef kitleye sahip. Örneğin, çocuklu aileler, yeni evliler, yemek pişirmeye ve dünya mutfağına meraklı kişiler, yoğun tempoda çalışan ve az zamanı olan yalnız yaşayanlar, hiç yemek yapmayı bilmeyen kişiler ayrı ayrı Thermomix’in hedef kitlesinde yer alıyor.

Bu özel ürünün ve diğer mutfak aletlerinin yemek yapma alışkanlıklarına bir etkisi var mı, bununla ilgili bir pazar araştırmanız oldu mu?

Başlı başına farklı bir “deneyim” sunan dijital mutfak aleti Thermomix, hepsi bir arada yapısıyla geleneksel mutfak aletlerinden ve yemek pişirme yöntemlerinden ayrışıyor. Bu sayede mutfaktaki temel görevlerin hepsi için ayrı elektrikli alet kullanmaya veya ayrı kaplar kirletmeye gerek kalmıyor. Böylece hem zamandan hem enerjiden tasarruf sağlıyor.

Geleneksel yemek pişirme alışkanlıklarından farklı olarak Thermomix’in dijital dokunmatik ekranı ve entegre wi-fi sistemi rehberli pişirme olanağı sunuyor. Bu da aslında hiç bilmediğiniz tarifleri cesaretle yapmanızı ve tam kıvamında harika sonuçlar elde etmenizi sağlıyor. Bu konuda özel bir araştırmamız henüz yok ama kullanıcılarımızdan aldığımız geri dönüşler hem hiç bilmedikleri faklı yemekleri yapma konusunda cesaret kazandıkları hem de Thermomix’in mutfaklarına çeşitlilik kazandırdığı yönünde. Ayrıca geleneksel pişirme yöntemlerinde daha çok tencerenin başında karıştırarak beklenirken, Thermomix bu ve bunun gibi birçok işlemi saniyeler içinde kendisi yapıyor. Bu sayede başında beklemeden yemek yapma sürecini hızlandırıyor ve tüm işlemler tek bir haznenin içinde yapıldığı için çok daha az bulaşık çıkıyor. Böylece hem gıda tasarrufu hem de su tasarrufu açısından doğaya daha az zarar verilmesine imkan sağlıyor.

Türkiye ekonomisinde insanların önemli sorunlarından biri tasarruf sağlamak. Hem hesaplı hem de iyi ve kaliteli yemek yemek isteyenler Thermomix’i tercih ediyor. Özellikle israfı önleyen ileriye yönelik bir tasarruf aracı olarak görülüyor çünkü Thermomix ile yapılan yemekler bir restoranda yenilen yemeğe oranla neredeyse ¼ oranında kazanç sağlıyor.

Thermomix ürünleri dünya genelinde 80’den fazla ülkede 600.000’nin üzerinde kişisel girişimci tarafından satılıyor. Türkiye’de yaklaşık 500 kişilik bir ekibiniz var. Biraz satış yönetiminizden ve çalışanlarınıza kattığınız değerleri açıklarken, yarattığınız bu değerli iş istihdamınızdan da bahsedebilir misiniz?

Thermomix doğrudan satış kanalı ile son kullanıcıyla buluşuyor. Böylece ürünü kullanıp memnun olan veya satış deneyimine sahip olan kişiler gerçek deneyimlerinden yola çıkıp Thermomix’i tanıtarak satışını yapıyor ve ürünün satış hacmini artırıyor. Bu kanal kişisel girişimcilere destek olmasının yanı sıra danışmanların son kullanıcıya doğrudan cevap verebilmesi ve ürünü en doğru şekilde anlatıp son kullanıcının da doğru anlaması için büyük avantaj sağlayan önemli bir yöntemdir. Temel amacımız ise ürünü kendi kullanıcısının anlatarak gelir elde etmesi ve yüzde 95’inin kadınlardan oluştuğu satış danışmanlarımızın ülke ve aile ekonomisine katkı sağlamasıdır.

Thermomix’in her geçen gün büyüyen bir topluluğu var ve bizim için her Thermomix danışmanı aynı zamanda kişisel bir girişimci. Danışmanlarımız kendi iş modelini ve çalışma stilini oluşturarak istediği yerden istediği saatlerde çalışarak özgürlük kazanabiliyor ve zamandan tasarruf edebiliyor. Kimi danışmanlarımız emekli olduktan sonra kariyerlerine Thermomix danışmanı olarak devam ediyor, kimileri ise halihazırdaki işlerine ek olarak danışmanlık yaparak ek gelir elde ediyor. Aktif bir danışman öğretmen maaşı civarında gelir elde ederken Thermomix bünyesine yeni danışmanlar katarak gelişimimize katkı sağlayan takım liderleri ise doktor maaşı civarında bir kazanç sağlayabiliyor.

Aynı zamanda danışmanlık yapmanın oldukça sosyal bir iş olduğunu da söyleyebiliriz. Thermomix danışmanları da yeni sosyal çevreler edinebiliyor, eğitimlerimize ve etkinliklerimize katılarak kişisel gelişimlerine katkıda bulunabiliyor. Öte yandan kullanıcılarımız da deneyim grupları oluşturarak denedikleri yeni tarifleri birbirleriyle paylaşıyor, hatta yeni tarifler buluyor.

2021 ve 2022 ilk yarı değerlendirmesini yapabilir misiniz? 2022 ve 2023 yılı hedeflerinizi açıklarken, orta ve uzun vadede ki planlamalarınızdan da bahsedebilir misiniz?

Thermomix Türkiye 2017 yılında kuruldu ve gerçek satış süreci 2018’de başladı. Yatırım çalışmaları ve saha çalışmalarının karşılığını ise 2020 yılında 2 kat büyüme ile almaya başladı. Yılda 5.000 civarında Thermomix, son kullanıcı ile buluşuyor. 2022 yılının sonunda ise 15.000 kullanıcıya ulaşacağımızı öngörüyoruz.

2020’den 2021’e geçişte bir önceki yıla adet bazında oranla yüzde 86,92’lik bir artış yakaladık. 2022’nin ilk yarısında ise ekonomik dalgalanmalara rağmen bir önceki yılın ilk yarısına göre adetsel bazda yaklaşık yüzde 76’lık bir büyüme sağladık. Pazar parametreleri de bu büyümeyi destekler nitelikte.

Aynı zamanda 2022 yılı sonunda bütçelediğimiz oranda bir önceki yıla göre yüzde 50 büyüme bekliyoruz. 2023’te de bu büyüme trendinin devam edeceğini öngörüyoruz. Hedefimiz önümüzdeki 5 yıl içinde danışman sayımızı minimum 3.500’e çıkarıp, 100.000 kullanıcıya ulaşmak.

Türkiye ve dünya pazarında doğrudan satış ve küçük ev aletleri pazarını değerlendirebilir misiniz?

2021 yılında küçük ev aletleri pazarı bir önceki yıla göre yüzde 53 büyüdü ve hemen hemen 1 milyar Euro’luk hacme ulaştı. Aynı zamanda özellikle kaliteli sağlıklı pişirme ya da akıllı pişiriciler tarafında da büyüme yaşandı.

Akıllı ev aletleri sektörü piyasadaki dalgalanmalara rağmen pazar payını büyütmeye devam ediyor. Özellikle pandemi sırasında insanların hayatına kolaylık ve eğlence sağlayarak artı değer katan cihazlara ilgi yüksek oranda arttı. Thermomix ise Türkiye’de pazar alanı içerisinde kendi başına bir kulvar olarak belirmiş durumda.

Doğrudan satış sektörü de 2021 yılını yaklaşık yüzde 24’lük bir büyüme ile bitirerek Türkiye’de yaklaşık 400 milyon Euro’luk hacme ulaştı. Özellikle 2021 hem küçük ev aletleri hem de doğrudan satışta talebin büyüdüğü yıl oldu.

Küçük ev aletleri pazarı, kullanımın kolay olması ve yaşam kalitesini artırması nedeniyle önemli bir büyüme hacmi taşıyor. 2022 yılının ilk çeyreğinde ise küçük ev aletleri sektörünün ciro bazında yüzde 83 oranında büyüdüğünü söyleyebiliriz. Tüketicilerin kaliteli ve sağlıklı yemek yapma isteği de akıllı ev aletlerine olan ilgiyi arttırıyor. Özellikle kişiselleştirebilme özelliği sağlayan aletler farklı ihtiyaçlara farklı çözümler sunabildiği için tercih ediliyor.

Akıllı ev aletlerinin gelişmiş çözümler sunması ve enerji tasarrufu sağlaması pazardaki talebi daha da yoğunlaştırıyor. Pazar, önemli ölçüde yetkinlik, çeşitlilik, sürdürülebilirlik, şık tasarım ve ev aletlerinin akıllı işlevselliği gibi trendler tarafından yönlendiriliyor. Wi-fi ve bluetooth gibi kablosuz teknolojiler akıllı telefonlarda ve tabletlerde kullanılsa da bu teknolojilerin ev aletlerine dahil edilmesi, teknoloji meraklısı tüketicileri cezbediyor. Tüketiciler, çoğunlukla sunduğu kolaylık nedeniyle kablosuz ve teknolojik olarak gelişmiş ürünleri giderek daha fazla tercih ediyor.

Tüm bu bahsettiğimiz büyüme trendi önümüzdeki yıllarda da devam ederek akıllı pişiriciler ve akıllı temizlik sistemlerine olan ilgi artacak.

Pandemi döneminde yaşanan artılar ve eksiler neler oldu? (Ürün satışı, istihdam, alışkanlıklar)

Thermomix tarafında pandemiden önce ev tanıtımları ile fuar ve etkinliklere katılımlar oldukça yoğun oluyordu ancak pandeminin etkisiyle bunların yerini dijital kanallar üzerinden yapılan online tanıtımlar aldı.

İnsanlar önceki dönemlere kıyasla pandemi ve pandemi sonrasında eğlence ve dışarıda yeme içme gibi harcamalarını bu ihtiyaçlarını karşılayacak akıllı ev aletlerine kanalize etmeye başladı. Çünkü evde daha çok vakit geçirdikçe ve daha çok yemek pişirdikçe mutfak aletlerine olan ilgi arttı.

Öte yandan trendlerin ve bilginin çok hızlı yayılması nedeniyle kullanıcı beklenti ve alışkanlıkları yerelle globalde giderek birbirine benzemeye başladı. Çünkü bugün kaliteli ürün, iyi hizmet ve hedefe odaklı ürün yapma konusunda firmalar birbiriyle yarışıyor. Müşteriye sağlanan fayda noktasında da en fazla katkıyı sağlayan şirketlerin diğerlerinden ayrılacağını görüyoruz.

Tek bir cihazda birçok fonksiyonu yapabilmesi nedeniyle Thermomix pandemi döneminde çok daha cazip bir ürün oldu. Kullanıcılar, orijinal yemek tariflerine sadık kalarak şeflerimizin farklı versiyonlarla modernize ettiği ve Thermomix’in Cookidoo platformuna entegre ettiği tariflerden Türk yemeklerini en çok tercih ediyor. Bunların başında etsiz çiğ köfte, ezogelin çorbası, mercimek çorbası, pirinçli yayla çorbası, tarhana çorbası, izmir köfte, limonata, salçalı bulgur pilavı, şehriye çorbası, açma ve vanilyalı sütlaç geliyor.

Ömer Barış Turan; "2022 yılının sonunda 15.000 kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz" - Perakende.org