Zincir Mağazalar Derneği, perakendede verimlilik sağlayan teknolojik çözümleri sektörle buluşturuyor
Gıdadışı modern perakendenin önemli temsilcisi Zincir Mağazalar Derneği düzenlenen basın toplantısı ile yeni dönem çalışmaları ve gündeme dair görüşlerini paylaştı. Zincir Mağazalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe’nin ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısına dernek Yönetim Kurulu Üyeleri katılım sağladı.
Zincir Mağazalar Derneği, ülkenin en önemli perakendeci üyeleriyle birlikte 500 milyar TL seviyesinde bir ciroyu temsil ediyor. Bu büyüklükle ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlandığını belirten Tınastepe; “Son dönemde üyelerimiz arasına katılan önemli perakendecilerle derneğimizin temsiliyetini büyük ölçüde genişlettik. Ülke çapında 55 bin satış noktasında 360 bin çalışanımızla ekonomimiz ve halkımız için en büyük katkıyı sunmak için çalışıyoruz.” dedi.
Üyelerin gündemleri ve sektörün gelişimi yönünde konularla dernek çalışmalarının şekillendiğini belirten Tınastepe, “Sektörün tamamına dokunan her türlü konuda; mevzuat, eğitim, istihdam yaratma, teknoloji, verimlilik, sürdürülebilirlik, e-ticaret, pazarlama, omnichannel gibi her gündemi üyelerimizin destekleriyle işliyor, ortak fayda yaratacak projeler çıkarmaya çalışıyoruz.” dedi.
Satışlardaki artış adet değil fiyat bazlı
2022’nin perakende açısından kötü geçmediğini belirten Tınastepe, ciro artışının satış adedine değil fiyata bağlı olarak yükseldiğini belirtti. Tınastepe, “Satışlarımızın gidişatı oldukça iyi olmakla beraber, burada esas kaynağın adet değil fiyat bazlı olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Satış adetlerinde halen pandemi öncesini yakalayabilmiş değiliz. Bu durum bizi verimlilik çözümleri aramaya götürüyor. Dolayısıyla mağazalaşma hızımızda bir düşüş görmekteyiz. Alım gücünün düşmesine rağmen satışlarda gözlemlediğimiz hareketliliği, fiyatlarda artış beklentisinin çok yüksek olmasına bağlıyoruz. Tüketicimiz alımlarını öne çekerek artıştan etkilenmemeye çalışıyor. Bu da diğer taraftan beklenti enflasyonunu tetikliyor.” dedi.
Nitelikli işgücünde öncü sektör
Perakende sektörünün istihdama önemli katkısının altını çizen ve pandemi döneminde 60 bin yeni istihdam yaratıldığını vurgulayan Tınastepe, “Pandemi döneminde üyelerimiz istihdamlarını 60 bin kişi artırdılar. Bu ülkemiz için çok önemli bir rakam. Özellikle genç ve kadın istihdamında sektörün potansiyeli ve kariyer fırsatlarının önü çok açık. Mağazalarımızda çalışan arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu 30 yaş altı. Nitelikli iş gücü bakımından da organize perakende çok önde. Finans sektöründen daha çok finansçı, sanayi sektöründen daha çok mühendis istihdam ediyoruz.” dedi.
Enerji verimliliği ve tasarruf çözümleri perakendenin önemli gündemi
Sektörün en önemli sıkıntısının maliyetlerdeki artış olduğunu belirten Tınastepe, özellikle enerji maliyetlerinde artış nedeniyle verimlilik çözümlerinin ve tasarruf önlemlerinin gündemlerinde üst sıralara yerleştiğini sözlerine ekledi. Enerji verimliliği konusunda çözümleri görüşmek üzere sektörel çabaların yoğunlaştığını ifade eden Tınastepe, “Bazı ülkelerde yürüyen merdivenlerin kapanması, aydınlatmaların azaltılması, doğalgaz sorunu nedeniyle ısıtmalarda tasarruf edilmesi gibi uygulamalar da görüyoruz. Bizler de özellikle verimliliğe dikkat ederek, hem tücaretin akışını aksatmayan hem de tüketicimizi mutsuz etmeden farklı çözümler geliştirmeye çalışıyoruz. Bu yönde yapılabilecekleri görüşmek ve aksiyonumuzu belirlemek amacıyla Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu çatısı altında bir komisyon da oluşturduk ve çalışmaya başladık. Ancak enerji maliyetleri konusunda devlet desteğine de ihtiyacımız var.” dedi.
Verimlilik nedeniyle mağazalaşma hızının azaldığını belirten Tınastepe, yatırımlar için KDV istisnası, kiralarda KDV ve stopaj inidiri talepleri olduğunu vurguladı. Nitelikli işgücüne erişim konusunda sıkıntı yaşandığını ifade eden Tınastepe, özellikle bilişim teknolojileri alanında kalifiye eleman konusunda sektörle birlikte kamunun çözümler geliştirmesini beklediklerini iletti.
Sektörün diğer sıkıntıları arasında, kozmetikte taksit kısıtlamasına değinen Tınastepe, “Altın, cep telefonu gibi ürünlerde kredi kartına taksit yasağı esnetildi, ancak kozmetik halen devam ediyor. Artık lüks tüketimden çıkıp günlük kullanıma hatta zaruri ihtiyaca giren bir kategoride, cari açığa da olumsuz bir etkisi yokken bu yasağın sürdürülmesini anlayamıyoruz.” dedi.
Yabancı yatırımcı haksız rekabetten sıkıntılı
Yabancı yatırımcılarla ilgili sorunlara da değinen Tınastepe, önemli markaların maalesef Türkiye pazarından çekilmek zorunda kaldığını, bunun hem tüketici hem de ülke ekonomisi açısından olumsuz etkileri olduğunu vurguladı. Tınastepe sözlerine şöyle devam etti: “Yabancı ve yabancı ortaklı markalara döviz kiralaması yapılması ile ortaya çıkan haksız rekabet önemli bir sorunumuz. Yan yana iki mağaza, aynı kategoride faaliyet gösteriyor, biri dövizle kira ediyor, diğer TL bazında artışla devam ediyor. Bu haksızlığın giderilmesi gerekiyor. Yabancı yatırımcıların ülkemiz için önemli olduğu bir gerçek. Yıllar içinde maalesef çok büyük yabancı markalar ülkemizden çekilmek zorunda kaldı. Yüksek ithalat vergisi oranları, dövizle kiralama gibi sorunlar, globaldeki diğer şubeler arasında konumunu zora sokacak mevzuatsal sıkıntılar bu markaların birer birer çekilmelerine yol açtı. Yabancı ve yabancı ortaklı markaların birçoğu ülkemizi aynı zamanda bir tedarik üssü olarak kullanıyor, bunu göz ardı etmemeliyiz.”
Tedarikçinin korunması, zincirin sağlığı açısından önemli
Perakendeyi besleyen tedairk zincirinin önemine değinen Tınastepe, tedarik alanında yaşanan sıkıntıların doğrudan tüketiciyi de etkilediğini belirterek, “Merkez Bankasının yeni tebliği ile ülkemizde finansman istikrarının desteklenmesi ve politika kredi faizi makasının kapatılması hedefleniyor. Ancak düzenleme sonrası bazı bankalar tarafından yapılan uygulamalarda, “tedarikçi finansman sistemi” vasıtasıyla sunulan tedarikçi kredilerinin durdurulduğunu veya gösterilen faize ilave olarak yüksek hizmet bedeli uygulaması başlatıldığını görüyoruz. Bu durum toplam maliyetleri politika faizlerinin çok üstüne getiriyor. Bu durum tedarikçilerimiz ve bizler açısından telafisi zor sıkıntılar yaşatmaya başladı. Nakit akışları bozulan tedarikçiler, bizlerin siparişlerini geciktirmeye başlayacaklar. Beklentimiz bu sistemin tebliğ kapsamından muaf tutulması, bu yolla ülkemiz genelinde KOBİ’ler tarafında yaşanan nakit ve maliyet artışları sıkıntılarına çözüm getirilmesidir.” dedi.
Perakendede yeni çözümler ve trendler “Perakende Teknolojileri Konferansı”nda
Derneğin temel amaçlarından birinin üyelerin ve sektörün gelişimi için güncel ve doğru bilgi alışverişini sağlamak olduğunu vurgulayan Tınastepe, her sene düzenlenen Perakende Teknolojileri Konferansı’nın 25 Ekim Salı günü InterContinental Hotel Taksim Istanbul’da ve eş zamanlı olarak Digital Network Alkaş’ta canlı yayınla gerçekleşeceğini belirtti.
Konferansın içeriğinde teknoloji çözümlerinin yer alacağı 11 Çözüm Oturumu yer alıyor. Bu oturumlarda perakendeye özgü teknolojik çözümler geliştiren bilişim şirketleri uygulamalarını anlatıyor. Ayrıca İnsan Kaynakları, Müşteri Deneyimi, Mevzuat, E-Ticaret konularında paneller, dijital dönüşümde trendleri özetleyen araştırma oturumu da içerikte yer alıyor.
Perakende sektörünün teknoloji temelli gündemini, dijital dönüşümde son trendleri ve perakendeye özgü geliştirilen teknolojik çözümleri konunun uzmanları tarafından aktarılacak olan konferansın kapanış oturumunda Prof. Dr. Özgür Demirtaş katılımcılarla görüşlerini paylaşacak. Perakende Teknolojileri Ödülleri kazananlarının da açıklanacağı etkinliğin sunuculuğunu BloombergHT’den Güzem Yılmaz Ertem yapacak.
Perakende Teknolojileri Konferansı’nda HepsiPay, Obase, Teknosa ve Vispera co-sponsor, MediaMarkt Teknoloji Merkezi İş Ortağı olarak konumlanacak. Ceva, FloraWise, Horoz Lojistik, Logo, Maple, Nebim, Rasyotek-Benefits ve Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark ise perakendeye özel çözümleriyle etkinlikte Çözüm Ortakları olarak yer alacak.