Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan, Universal Robots’un kuruluş hikayesini, çalışan sayısını, 2021 yılı kâr seviyelerini ve 2022, 2023 hedeflerini açıkladı.
- Öncelikle Universal Robots firmasını tanıyabilir miyiz? Kaç ülkede faaliyet gösteriyorsunuz? Toplam çalışan sayınız nedir?
Merkezi Danimarka’da olan ve 2005’te kurulan Universal Robots, robot teknolojisini küçük ve orta ölçekli işletmeler için erişilebilir kılmak üzere yola çıktı. Kolaboratif robot ya da cobot olarak adlandırılan, hafif ve esnek robot kollarıyla endüstriyel robotiği yeniden keşfetmiş ve cobot’ların mucididir. Universal Robots, dünyada yüzde 50 ila 60 arasında bir pazar payına ulaşma başarısını çok kısa bir sürede göstermiş olup, bugün 50’den fazla ülkede 60 bin adetten fazla cobot’la otomotivden metal ve talaşlı imalata, havacılık ve savunmadan plastik ve polimere, medikalden elektrik ve teknolojiye, gıda ve tarımdan ilaç ve kimya sanayiye kadar neredeyse her sektörde yer almaktadır. 850’nin üzerinde çalışanı olan şirketimiz dünya çapında binin üzerinde iş ortağı ile faaliyet göstermektedir.
- Pandemi öncesine göre değerlendirdiğinizde yıllık geliriniz 2021’de ne kadar arttı. 2022 yılsonu beklentiniz ve 2023 hedefleriniz nelerdir?
Universal Robots, 2021 yılı için 311 milyon dolar net kâr açıklayarak bir önceki yıla kıyasla net kârını yüzde 41 yükseltti. 2022 yılında odaklandığımız öncelikli konu ise cobot teknolojisini KOBİ’ler için daha ulaşılabilir hale getirmek oldu. 2023 yılında da hem bu projemizi sürdürüp hem de cobot’lara olan yoğun talep ve endüstrinin ilgisi sebebiyle büyümeye devam edeceğiz. Universal Robots olarak Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Türkiye, Çin, Hindistan, Singapur, Japonya, Güney Kore, Singapur ve Meksika’da bulunan bölge ofisleri, dünya çapında yaklaşık 800+ distribütör ve sistem entegratörü ile faaliyet göstermekteyiz. 2023 yılında bu sayıların daha da artacağını öngörüyoruz.
- Cobot programlama işlemi nasıl gerçekleşiyor firmalara sizin tarafınızdan mı kurulum yapılıyor yoksa firmadaki kişiler kendileri programlayabiliyor mu?
Cobot’lar hızlı kurulum, esnek konumlandırma ve kolaboratif yapısıyla herkes tarafından kolaylıkla programlanabiliyor. Bu yapı da yeni istihdam modelinde önemli bir rol üstleniyor. Web sitemizde cobot’u öğrenmek isteyenler için Universal Robots Akademi tarafından hazırlanan ücretsiz bir online eğitim platformu bulunuyor. Bu platform, yalnızca 87 dakikada robot programcısı olmayı mümkün kılıyor. Patentli ayarlanabilir güvenlik sistemi, endüstriyel bir robot uygulanmasında karşılaşılan risklerin azaltılması için kullanıcıların bir dizi parametreyi ayarlayabilmesini sağlıyor. Bunların arasında, yaralanma riskini azaltmak için robotun kuvvetini ve hızını sınırlamak; güvenlik sınırlarını kullanarak çalışma alanını kısıtlamak vb. birçok 17 ya da 15 seviye güvenlik özelliği yer alıyor. Örneğin, personelle temas olasılığını en aza indirmek için işçi yanında çalışırken Universal Robots cobot’larının hızı azaltılabiliyor. İnsan ve robotların birbirlerini tamamlayan iş birliğine dayalı işgücü modeli, üretim verimliliğini, yeniliği, güvenliği ve genel iş memnuniyetini artırmak için önemli fırsatlar sunuyor. Robot güvenliğine yönelik geleneksel bir yaklaşım olsa da insan-robot etkileşimlerinin güvenliğini sağlamak ve nihayetinde iş birliğine dayalı cobot’ların tüm potansiyelini açığa çıkarmak için pratik yönergelerin nasıl tanımlanacağı konusunda birçok araştırma devam ediyor. Universal Robots iş modeli distribütör ağı üzerinde sahip olduğu farklı kaldırma kapasitesi ve erişime sahip UR3, UR3e, UR5, UR5e ve UR10, UR10e, UR16e CB ve e-Series robotları satışı gerçekleştirilmekte ve anatar teslim sistem istenildiği durumda da sistem entegratör partnerlerimiz üzerinden son kullanıcılara hizmet sunulmaktadır.
- Cobot teknolojisi saç ekimi, pizza servisi vs birçok alanda kullanılmaya başlandı bu kategoriler artacak mı? Yeni ürün geliştiriliyor mu?
Dünya Ekonomik Forumu 2025 yılında mevcut işlerin yarısından fazlasının otomatikleşeceğini ve Endüstri 4.0 dönüşümü ile 58 milyon yeni işin ortaya çıkacağını söylüyor. Bizim de bu inanılmaz hızda ilerleyen değişime öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi ve eğitim sistemimizi şimdiden hazırlamamız gerekiyor. Böylece geleceği kaçırmadan; üretime, sanayiye ve teknolojiye yön veren ülkeler arasına girebiliriz. Gelecekte hizmet, eğitim, eğlence gibi farklı alanlara karşımıza daha çok çıkacak ve günlük hayatımızın bir parçası haline gelecek. Bu nedenle robot programcılığı, ağ bağlantı teknolojileri, üretim güvenlik sistemleri, siber güvenlik, fintech teknolojileri, yazılım gibi bölümlerin gelecekte son derece yoğun bir talep alacağını düşünüyorum. Bu bölümlerin yanı sıra 3D baskı alanları da oldukça yoğun talep görecektir. Bölüm tercihi yapacak öğrencilere de bugünden ziyade gelecekte hayatımızda büyük rol oynayacak mesleki eğitimlerin verildiği bölümleri tercih etmelerini öneririm. Bir diğer seçim kriteri olarak da mesleki eğitimin pratik olarak uygulama alanı bulduğu okulların her zaman öncelikli olacağına inanıyorum. Öğrencilere de tercihlerini yaparken eğitimde teoriden pratiğe geçebilmiş okulları araştırmalarını tavsiye ederim. Bununla birlikte daha multidisipliner bir iş konsepti anlayışı yaygınlaşıyor. Yani günümüzdeki meslekler, endüstri 5.0’a adapte oluyor. Bir başka deyişle kolaboratif robot kullanabilen doktorlar, sağlık mühendisleri, robotik tarım operatörleri gibi yeni multidisipliner meslekler daha fazla ön plana çıkmaya başlıyor. Bu yeni gelişmeler, insana özgü iş yapma şekillerini daha nitelikli kılıyor.
- Endüstri dünyasında tercih edilen Cobot’ları pazarında son 3 yılda ne kadar artış oldu. Önümüzdeki yıllarda ne kadarlık bir artış bekliyorsunuz?
Bizim gibi yüksek kalite standartlarında üretim yapan bir firma son 3 yılda muazzam büyüme elde etti. Üreticilerin tekrarlayan işlerindeki pozitif katkısı ve gelişen teknolojinin etkisiyle cobot ağı yeni tüketiciler ile genişledi. Cobot teknolojisine yön veren bir şirket olarak birçok yenilik ve katma değer sunmaya devam edeceğiz. Bununla birlikte büyümüze grafiğimizi istikrarlı bir şekilde sürdürmeyi hedefliyoruz.
- Kobi’lere verdiğiniz destekler hakkında bilgi alabilir miyiz?
“Dönüşüm için bugün başlayın” mottosuyla yürüttüğümüz kampanya kapsamında üretimlerini daha güvenli, daha verimli ve daha kârlı hale getirmek isteyen KOBİ’lerin vakit kaybetmeden cobot kullanımına geçmeleri gerektiğini tüm platformlarda anlatıyoruz. Kampanya ile robotik otomasyona geçişin her işletme için mümkün olduğunun yaygın şekilde bilinmesini hedefliyoruz. Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinde KOBİ’lerin çok daha aktif bir şekilde yer almasını hedefliyoruz. Universal Robots dijitalleşme sürecinde, herkese erişebilir otomasyon sağlayabilmeyi hedeflemekte ve ürün ekosistemlerini bu yönle şekillendirmektedir. Sürecin daha yalın, güvenilir, sürdürülebilir şekilde yönetilebilmesi için UR+ eksistemine sahip olan Universal Robots, robotlu otomasyona geçişte kendi gerekli olan birçok alandaki farklı yazılım, uygulama kiti ve ürünü (robotlu otomasyon yardımcı ekipmanlarının, kamera, tutucular, montaj sistemleri, vb.) son kullanıcılar ile sistem entegratörlerinin kullanımına sunmaya devam edecektir. Bu alanda 400’den fazla ürün ve sisteme sahip ekosistem dijitalleşme sürecine değer katmaktadır.