Metaverse’ün Türkiye’ye potansiyel ekonomik katkısının 2035 yılına kadar 19,9 milyar dolar ile 37,5 milyar dolar arasında olabileceği öngörülüyor. Özellikle e-ticaret ve perakende, turizm ve kültür, eğitim, oyun ve e-spor bu potansiyeli değerlendirebilecek sektörler olarak öne çıkıyor. GoArt Metaverse Kurucusu ve CEO’su Burak Soylu: “Metaverse Türkiye’ye 2035 için öngörülen GSYH’nin yüzde 1,3 ila yüzde 2,4’ü kadar bir ekonomik değer sağlayabilir.”
Önümüzdeki 10 yıllık süre içerisinde giderek öneminin artacağı düşünülen metaverse dünyası son dönemde perakende dünyasının da en gözde yatırım alanlarından biri haline geldi. ‘Dijital Dünya – Yeni Müşteri, Yeni Perakende, Yeni Dönem’ ana temasıyla Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Perakende Günleri 2023 etkinliğinde sponsor olarak yer alan GoArt Metaverse Kurucusu ve CEO’su Burak Soylu, açılış gününde moderatörlüğü Pelin Çiftçi’nin yaptığı ‘E-Ticarette markalar ve kullanıcılar için Web 3.0 çözümleri’ oturumunda metaverse ve perakende sektörünün geleceğine dair açıklamalarda bulundu.
E-TİCARET İÇİN BÜYÜK FIRSAT
GoArt Metaverse Kurucusu ve CEO’su Burak Soylu: “Bir çok marka geleceğin ekosistemi gibi görünen sanal dünyada yerini şimdiden almaya çalışıyor. Özellikle perakende sektörünün en gözde yatırım alanlarından biri haline geldi. Rakamlar da bu potansiyeli teyit ediyor. Örneğin; dünyanın şu andaki gayrisafi milli hasılası yaklaşık 100 trilyon dolar. Bunun 4’te 1’i e ticarette dönüyor. 25 trilyon dolardan söz ediyoruz. 8-10 yıl öncesine kadar ‘ben mağazada görüp bakmadan bir şey almam’ diyen herkes, bugün çevrimiçi alışveriş yapıyor,” dedi.
Soylu sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda hepimiz iki boyutlu ekranlardayız. Televizyon, tablet ya da telefon ekranı. Tamamı iki boyutlu. Şimdi üç boyutlu bir dünyaya geçiyoruz. Bu tüketicinin alışveriş deneyimini iyileştiriyor. Bir buzdolabı satın alacağınızı düşünelim. Mağazaya gitmek çok büyük bir efor ve zaman gerektiriyor. O nedenle çevrimiçi satın almaya yöneliyorsunuz. Buzdolabını beğendiniz, peki kapağını açıp içine bakmak istemez misiniz? İşte Metaverse bunu oturduğunuz yerden yapmanıza imkân sağlayacak. Yakın gelecekte, buzdolabın soğukluk derecesini bile hissedebileceksiniz. Giyilebilir teknolojiler hızla gelişiyor. Silikon Vadisi bunları konuşuyor. Çevrimiçi bir alışverişte tüketiciyi platformda tutmak çok zor. Telefonuna düşen bir bildirim anında dikkatini dağıtabilir. Metaverse’de ise kurgunun görsel standartları öyle yüksek ki, giren çıkmak istemiyor. Ekrana yukarıdan bir mesaj düşer, gözünüz kayar. Deneyim yarıda kalır. Web3’te hemen çıkma oranları Web2’ye göre çok düşük. GoArt’da bir kullanıcı ortalama 40 dk evrende kalıyor. Bunu herhangi bir e ticaret sitesinde yapmanız nerede ise imkânsız.”
CITI’nin geçtiğimiz Nisan ayında yayımladığı rapora göre 2030 yılında Metaverse’ün toplam hacminin 8 ile 13 trilyon dolar arasında değişebileceğine vurgu yapan GoArt Metaverse Kurucusu ve CEO’su Burak Soylu, “Metaverse 5 milyar kullanıcıya ulaşacak. Bu tahminler sadece VR gözlüklere bakılarak yapılmıyor. Mobil tabana da bakılıyor. Aksi halde sayı 1 milyarı aşamazdı.
Rapora göre Metaverse, masaüstü bilgisayardan, oyun konsollarından ve cep telefonlardan erişilebilen bir ortam sunacak. Yani mobil tabana da yayılacak. Deloitte’un Metaverse ekosisteminin Türkiye’ye olası ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerini ortaya koyduğu “Metaverse’ün Türkiye İçin Potansiyel Değeri” araştırmasına göre Metaverse Türkiye’ye 2035 için öngörülen GSYH’nin yüzde 1,3 ila yüzde 2,4’ü kadar bir ekonomik değer sağlayabilir” dedi.
37,5 MİLYAR DOLARLIK POTANSİYEL
GoArt Metaverse Kurucusu ve CEO’su Burak Soylu: “Metaverse’ün Türkiye’ye potansiyel ekonomik katkısının 2035 yılına kadar 19,9 milyar dolar ile 37,5 milyar dolar arasında olabileceği öngörülüyor. Bu miktar Türkiye’nin 2035 için öngörülen GSYH’sinin yüzde 1,3 ila yüzde 2,4’üne eşdeğer. Oluşacak bu ekonomik etkiden öncelikle yaralanacak sektörler olarak e-ticaret ve perakende, turizm ve kültür, eğitim, oyun ve e-spor gösteriliyor.
Hem global hem yerli markaların birbiri ardına yatırımlarını şekillendirdikleri metaverse ile iletişim ve pazarlama şekillerinin değişmesi, alışverişlerin farklılaşması, müşteri hizmetlerinin bile çalışma koşulları değişmesi bekleniyor. Perakende sektörünün sanal dünyadaki özellikle Z kuşağının müşteri güveni ve bağlılığını arttırmada kullanılıyor. Z kuşağı için bir şeyin parçası olmak önemli bir kriterin başında geliyor. Onlar oyun sektöründe büyüdükleri ve orada karakterleriyle var oldukları için metaverse’te avatarlarının bir deneyim yaşaması kendilerinin deneyim kazanması anlamına geliyor. Metaverse’ün en temel mantığı Z kuşağı ile örtüşüyor ve onu bir evrenin parçası yapıyor. Birkaç şeyi aynı anda deneyimleyebiliyor. Perakende markalarının ise onlara bu deneyimi sunacak çeşitlilikte ve ulaşılabilir bir düzeyde metaverse’de yer almaları gerekiyor,” diye konuştu.
GOART METAVERSE NELER YAPIYOR?
GoArt Metaverse’ün temelleri 2017 yılında atıldı ve o tarihten itibaren kurgusal evrenler inşaa etmeye başladık. Teknolojik açıdan çıkış noktamız AR teknolojileri oldu. Facebook 2021 yılı sonunda bu teknolojileri metaverse olarak adlandırdığı için insanlar bu şekilde algılayama başladı ama bunun daha önceki adı kurgusal evrenlerdi. Bizde 2017 yılından beri kurgusal evrenler inşaa ediyoruz. Dünyanın ilk metaverse kentini Elazığ’ın tarihi yerlerinden Harput’ta kurduk. GoArt Metaverse platformunda yer alan Elazığ’ın küresel simgesi Harput, GoArt evreninde, metaverse literatüründe dünyanın ilk meta kenti olduğu kabul ediliyor. Bunu yaparken de şöyle bir kurgu ile yola çıktık.
İnsanların gidip gezdiği, gördüğü ya da tarihi yerlerde rehberler anlatır ama o günkü hayal gücünüzle bir şeyler şekillendirebilirsiniz. Biz de bu tarz yerleri AR teknolojilerini kullanarak gerçek zamanlı şekilde zamanda yolculuk yaptırıyoruz ve geçmişle şimdiki zamanı bire bir gösteren teknolojiler üzerinden çalıştık. Bunun 2 yıl kadar AR-GE süreçlerini yönettik. 2017-2019 yılları arasında Türkiye ofisimizin yanında ABD’de kurduğumuz şirketimizdeki mühendislik takımımız ile AR pinleme teknolojilerine çalıştık. Geliştirdiğimiz teknoloji ile bulunduğunuz lokasyonun geçmişe dair özelliklerini yansıtabiliyoruz. Bizim teknolojimizle Taksim meydanına gider ve GoArt Metaverse’ü çalıştırırsanız, size Taksim meydanının 19. yüzyıla dair tarihi özellikleriyle karşılayabilecek bir teknoloji sunabiliriz.
Gelecek zaman, şimdiki zaman ve geçmiş zaman olmak üzere üç tane gezegenimiz var. Oluşturduğumuz insanların dijital ikizlerinin bu gezegenlerde yaşamasına olanak sağlıyoruz. Şimdiki zaman gezegenimizde enerji kutucukları var. GoArt Metaverse evrenindeki en temel gereksinim avatarların bir enerji sahibi olması; zamanda yolculuk yapabilmeleri için de o enerjiyi harcamak gerekiyor.
Türkiye’deki büyük markaların büyük çoğunluğu platformumuzda yer alıyor. Katar devletinin metaverse çözümüyle ilgili olarak kendileriyle görüşüyoruz. Katar’da da zaman kapıları yerleştireceğiz ve bu ülkede de AR teknolojileri ve kripto varlıklarını saklamalarını sağlayacağız. Böylece gerçek bir turizm çıktısı elde edeceğiz. GoArt Metevarse’te benzerlerinden farklı olarak kurgu sanal fayda gerçek anlayışıyla hareket ediyoruz.