Skip to content Skip to footer

“Perakende sektöründe rekabet avantajı dijital dönüşümden geçiyor”

Türkiye’nin ilk ve öncü yerli bulut servis sağlayıcısı olan Bulutistan, ekonominin en önemli sektörlerinin ihtiyaçlarına odaklanarak geliştirdiği çözümlerine sürekli olarak yeni özellikler eklemeye devam ediyor. Türkiye’nin Perakende ve e-Ticaret Topluluk Bulutu olarak konumlandırdığı sektör odaklı çözümlerini basın mensuplarıyla paylaşan Bulutistan, sektörünün dijital dönüşümünü masaya yatırdı. Dijitalleşmenin sağladığı rekabet gücü, perakende sektöründe çok önemli olan kişisel verinin ülkede tutulması, dinamik ölçeklenebilirliğe sahip olmak, değişen rekabet koşullarına uyumda çeviklik ve finansal olarak kur artışına karşın yerel çözüm ile TL odaklı hizmet almanın önemi, dikkat çeken konular oldu.

Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketi olan Bulutistan, sektörlere özel çözümlerine bir yenisini daha ekledi. Perakende ve e-ticaret sektörüne yönelik sunduğu hizmetlerle teknoloji ihracatında da önemli bir rol oynayan Bulutistan hayata geçirdiği Perakende ve e-Ticaret Topluluk Bulutu lansmanı sonrasında teknoloji, bilişim ve perakende basınıyla bir araya geldi.

“Perakende sektöründe nitelikli veriyi korumak, sektörün önceliği”

Globalde 600 milyar dolara ulaşan bulut pazarının ülkemizde 500milyon dolara ulaştığını ve bir iki sene içerisinde pazarın 1 milyar dolar seviyesine ulaşacağını öngördüklerini belirten Bulutistan Türkiye Genel Müdürü Gökhan Gençtürk, Bulutistan olarak 3 farklı bölgede 6 farklı veri merkezi üzerinden ‘Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı’ mottosuyla bulut hizmetlerini müşterilerine sunduklarını belirtti. Gençtürk, “Özellikle tüketici, verileri açısından değerlendirdiğimizde bu perakende sektörü adına önemli unsurlardan biri. Dijitalleşmede en önemli unsurlarından biri tüketiciye ait nitelikli veri. Bu verinin egemenliği anlamında Türkiye’de kalması çok kıymetli. Sektör bağımsız müşteri velinimettir ve bu derece veri bağımlı çalışan perakende sektörü için artık verinin kendisi bir nimet haline geldi. Bu nedenle veriye hâkim olmak her şey demek” dedi.

“Sektörlere yönelik topluluk bulutları performans sağlıyor ölçeklenebilirlikle verimliliği yükseltiyor”

Bulutistan Türkiye Genel Müdürü Gökhan Gençtürk, konuşmasında, bulut çözümlerinin neden her sektör için ayrı değerlendirilmesi gereken bir konu olduğunu anlattı. Gençtürk, konuyla ilgili olarak, “Sektörler artık kendi ihtiyaçlarına özel altyapılardan hizmet almak istiyorlar. Görüyoruz ki, tek bir çözüm artık herkese uymuyor. Bu nedenle sektörlere özel çözümler üretmek gerekiyor. Topluluk bulutu ihtiyacı buradan çıkıyor. Bu bakış açısıyla yakın zamanda finans topluluk bulutunun lansmanını yapmıştık, şimdi de perakende ve e-ticaret sektörlerine yönelik topluluk bulutunu hayata geçirdik. İhtiyaç olarak bu iki sektör bulut hizmetine birçok sektörden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Bu topluluk bulutlarını önceliklendirmemizin temel nedeni bu ve önümüzdeki dönem kamu başta olmak üzere farklı sektörlere yönelik hedefli çalışmalarımız sürecek. Topluluk bulutu vizyonumuzu sürekli geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Perakende ve e-ticaret bulutu çözümlerinin, sektöre özel işletmelere yüksek performans gerektiren uygulama ve işlemler için ölçeklenebilir altyapıdan siber güvenlik hizmetlerine, felaket kurtarma ve iş sürekliliği hizmetlerine kadar pek çok avantaj sağladığına dikkat çeken Gençtürk, donanım, yazılım, güvenlik, network ve yönetilen hizmet alanlarında üstün yetkinliklere sahip uzmanlıklarıyla hazırlanan ve sürekli geliştirilen çözümlerin maksimum performans sağladığını ve verimliliği artırdığını vurguladı.

“Perakende sektörü 2022 yılında bulut hizmetlerine 27 milyar dolarlık yatırım yaptı”

Etkinlikte “Perakende Sektörünün Dijital Dönüşümü ve Perakende Bulutu Sektöre Ne Vadediyor?” başlıklı sunumunu gerçekleştiren Bulutistan İcra Kurulu Danışmanı Orhan Dağlıoğlugil, CTO gözünden bulut odaklı yatırımların neden önemli olduğunu örneklerle aktardı. Dağlıoğlugil, sektörde farklılık ve büyümenin dinamosunun dijital dönüşüm olduğuna dikkat çekerek, “Dünyada 2023 sonunda e-ticaret faaliyetlerinin toplam perakende cirosunun %22’sini tek başına gerçekleştirmesi bekleniyor. Perakende sektörü ise 2022 yılında bulut hizmetlerine 27 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu diğer sektörlere göre yüksek bir oran, bu da sektör buluta yatırım yapıyor anlamına geliyor” dedi.

Perakende ve e-ticaret sektöründeki dijital dönüşüm süreçlerinden de söz eden Dağlıoğlugil, “Omni-channel dönüşümü hız kesmeden devam edecek. Bu hızlı yükseliş, sektörün dijital dönüşümünü öncelikler listesine ekliyor. Bu sürecin ihtiyaçları ise; yeni entegrasyonlar, veri artışı, insan kaynakları ve altyapı yatırımlarının artışı. Perakende ve e-ticaret bulutu tek başına kapasite, çeviklik, erişilebilirlik, uyumluluk, ölçekleme, çözüm ve hizmetler içeren bir ekosistem sunuyor. Bu çerçeveden baktığımızda alışveriş deneyimini kusursuz hale getirmek ve artırmak için bulut teknolojilerine yatırım yapmak şirketler için kaçınılmaz” şeklinde konuştu.

“Türk Lirası ile ödeme yapma ve kullandıkça ödeme, sektöre sunulan çok önemli avantajlar”

Bulutistan’ın yeni nesil yerelleştirilmiş hibrit bulut platformu olarak perakende sektörünün dijital dönüşümünde ihtiyaç duyduğu tüm hizmetleri bir arada sunduğunu belirten Dağlıoğlugil, “Sektörün rahat erişebileceği, uygulamalarının merkezinde olan bir bulut hayal ettik. Sunduğumuz, Türkiye’deki bütün mevzuatlara uyumlu, dedike bir altyapı. Türkiye’nin lider perakende şirketleri ile yıllardır çalışıyoruz, aralarında Türkiye’nin lider markalarının olduğu 25’in üzerinde perakende müşterimiz var. Bu de sektörel tecrübemizi artırıyor. Türkiye’den çıkıp globale doğru büyüyoruz ve perakende sektöründeki iş ortaklarımızın da global büyümesinde birlikte ilerlemek istiyoruz. İster Türk Lirası ister döviz cinsinden ödeme yapabilme, kullandıkça ödeme ve taahhütsüz sözleşme avantajlarımız, sektörün hızlı değişkenleri için çok önemli bir fırsat. Çözüm odaklı kültürümüz, ekibimiz ve sunduğumuz güvenle perakende sektörünün hızlı dönüşümünde çok önemli bir çözüm ortağı olma hedefiyle ilerliyoruz” dedi.

Dağlıoğlugil, sektörlerle entegre çalışarak sektörleri geleceğe taşıdıklarına dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Perakendede karlılığın üç temel bileşeni ciro, marj ve verimlilik ile gelen maliyet kontrolüdür. Marj daha çok rekabet ve pazar şartları ile belirlenirken ciro ve verimlilik perakendecinin yetenekleri, tercihleri ve uygulamaları ile şekillenir. Ciro artışı; müşteri sayısı ve müşteri başına yapılan harcama (sepet) artışı ile ortaya çıkar. Verimlilik, temelde operasyondaki ana giderlerin doğru yönetilmesi ile ilgilidir; personel maliyetleri, kanalların doğru yönetilmesi, tedarik zinciri optimizasyonu, dijital altyapı ve operasyon maliyetleri en temel başlıklardır.”

“Perakende sektöründe rekabet avantajı için dijital dönüşüm kaçınılmaz”

Daha önce karlılık için önceliğin müşteri odaklı olmak ve operasyonel mükemmellik olduğunu belirten Orhan Dağlıoğlugil son yıllarda itici gücün dijital dönüşüm olduğunu vurguladı. Perakende sektörünün tüm dünyada fiyat dengesizlikleri nedeniyle zorlu bir süreçten geçtiğini ve bu süreçte rekabet için dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğunu da sözlerine ekleyen Dağlıoğlugil, “Sektörlerde karlılık eğer ciro, müşteri, yeni ürün ve verimlilik artarsa artar. Bulut çözümleri doğası gereği bir kiralama modeli ile çalıştığı için kısıtlı sermayeyi yatırıma değil kiralamaya ayırma avantajı sunuyor. Bunun dışında zaman yönetimi açısından da proje sürelerini hızlandırma özelliği ile sektörün hızlı dinamiğiyle örtüşüyor. Çünkü hız özellikle perakende sektöründe verimlilik demek. Bu nedenle sektöre, bir paylaşım ekosistemi olan bulut hizmetlerini anlatmak çok önemli” diye konuştu.

“Dünyadaki lider perakendecilerin tercihi…”

Verimlilik başlığı altında optimum performans için; operasyonel süreçler hakkında bilgi veren Dağlıoğlıgil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Personele mağaza, merkezi süreçler ve depo yönetiminde uygun çözümler sunmak, tedarik zincirini mümkün olduğu kadar 7X24 otonom şekilde yönetmek, tekrarlanan işleri RPA ve benzeri uygulamalar ile otomatize etmek, dijital sistemlerin izlenebilirliği ve sürekliliği için takip çözümleri en yaygın uygulamalardır. Bu ve benzeri uygulamaları bulut ortamlarında SaaS çözümlerle, yüksek ilk yatırım yapmadan, güvenli ve ölçeklenebilir şekilde kurgulamak dünyadaki lider perakendecilerin tercihidir. Dinamik ve hızla değişen şartlara ve önceliklere uygun projeler üretmek için bulut teknolojileri perakende IT yöneticilerinin öncelikli tercihi olmakta ve bulut teknolojileri kullanımı her geçen gün giderek artmaktadır. Bulutta yapılan projelerde yapılan yatırım geri dönüşü/ROI daha hızlı olurken, hem kısa vadede alınan sonuçlar ile karlılık artışı hem de uzun vadede güvenilir bir altyapının imkanları ile yeni kurgular, entegrasyonlar ve karlı büyüme mümkün olmaktadır.”

“Sektörün operasyonel yeteneklerini güçlendirmek için dijital hizmetlere yatırım yapmak önemli”

Basın buluşmasının son sunumunu ise IBM CTO’su Serdar Gere “IBM Yapay Zeka Vizyonu ve Perakende Sektörü” başlıklı sunumuyla gerçekleştirdi. Yapay zekanın en çok perakende sektöründe kullanıldığına ve en önemli konunun doğru veri olduğuna dikkat çeken Gere, IBM’in bu çalışmadaki katkılarını şu sözlerle aktardı: “IBM olarak veri ve yapay zekayı birbirinden ayrı görmüyoruz, kurumların doğru veriyi yapay zekaya doğru entegre etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Perakende sektöründeki dijital dönüşümünün en önemli konu başlıklarından olan tahminleme, optimizasyon, planlama analitiği ve analiz; perakende ve e-ticaret topluluk bulutu üzerinden sunabildiğimiz önemli olanaklar. Sektörde rekabet avantajı sunan bu dijital altyapıları IBM olarak Bulutistan iş birliği ile sunabiliyoruz. Perakende topluluk bulutu özelinde müşteri talebini tahmin etmek, buna göre doğru stok ile ürün yönetimi yapabilmek ve doğru network yönetimi yapabilmek çok önemli. Tahmin, optimizasyon ve analiz altyapıları ile sektörün dijital dönüşümünü hızlandırıyoruz.”

 

“Perakende sektöründe rekabet avantajı dijital dönüşümden geçiyor” - Perakende.org