Yeşil İş Zirvesi, 10. Yılında ‘Dönüşüm X Aksiyon, Birlikte, Şimdi, Daha Hızlı’ temasıyla tüm paydaşlar buluştu
10 yıldır ulusal ve uluslararası birçok paydaşı yeşil dönüşüm ekseninde bir araya getiren, Türkiye’nin ilk ve en güçlü buluşması olan YEŞİL İŞ 2023, 10-11 Mayıs tarihinde ‘Dönüşüm X Aksiyon, Birlikte, Şimdi, Daha Hızlı’ temasıyla gerçekleşti. Her alanda değişimi hızlandıracak önemli konuların yanı sıra tüm dünyada ve ülkemizde gündeme gelen yenilikçi çözümlerin de tartışıldığı zirve, 10 Mayıs’ta Mandarin Oriental Bosphorus’ta, 11 Mayıs’ta ise çevrimiçi olarak gerçekleşti.
Dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmelerin yenilikçi çözümler , adaptasyon ve şeffaflık ekseninde ele alındığı zirve, her yıl olduğu gibi Sürdürülebilir iş liderleri ve profesyonelleri için söylemin eyleme dönüştüğü en önemli buluşma adresi oldu.
Zirvede, farklı sektörlerden 80 konuşmacı ve 30 oturum ile çok sayıda fikir lideri, ilham veren çalışmaları ile eylemlerini paylaştılar.
İş dünyasının önde gelen kurumlarının yer aldığı zirvede;
Zirvenin açılışında konuşan Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa ; bu yılın temasının ‘’Dönüşüm X Aksiyon, Birlikte, Şimdi, Daha Hızlı’’ olduğunu vurgulayarak iki gün boyunca 10 temel aksiyon alanında ne yaptık ne yapmalıyız, neyi daha hızlı yapmalıyız konularını uzmanlar ve sürdürülebilirliğe gönül vermiş bunu iş modellerine yansıtmış profesyonelleri ile konuşacağız’’ dedi.
Schneider Electric Türkiye, Orta Asya ve Pakistan Bölge Başkanı Bora Tuncer; “Yeşil, sürdürülebilir çözümlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz. Yapmamız gerekenin bireyler, şirketler, STK’lar ve hükümetler olarak sorumluluk almak ve sürdürülebilirliği sağlamak için ortak hareket etmek olduğunu biliyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak, atık yönetimi ve geri dönüşüm sistemlerini geliştirmek gibi adımlar atarak, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için el ele çalışmalıyız ‘’dedi.
Doğru iş birlikleri ve sağlıklı veri yönetiminin sürdürülebilirlik çalışmalarının başarısı için büyük önem taşıdığını belirten IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding CEO’su Murad Bayar, “Merkezi sürdürülebilirlik yönetim sistemimiz, yönetişim yapımız ve Sürdürülebilirlik Takımımız ile Gelişimin Etkisi stratejimizi verimli bir şekilde uyguluyoruz. Bu yıl 2030 ve 2053 yılları için karbon azaltım planlarımızı ortaya koymayı, turizm ve inşaat sektörlerinde derinleşme çalışmaları yürütmeyi ve stratejimizi tedarik zincirimize Uçtan Uca Sürdürülebilirlik projemizle aktarmayı hedefliyoruz” dedi.
Borusan Lojistik CEO su Serdar Erçal; 2023 yılında Yeşil Lojistik belgesi alan Borusan Lojistik olarak ticari faaliyetleri kadar, sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarını da çok önemsiyor. Borusan Holding inisiyatifleri ile birlikte iklim, insan ve inovasyon başlıkları altında projeler geliştiriyor.
Türkiye’de lojistik sektörünün dijital dönüşümünü de üstenerek dijital platformlar kurarak sektörün daha verimli ve katma değerli olması için çalışıyoruz dedi.
İnteraktif Çevre Genel Müdürü Volkan Ural, geri dönüşüm konusunun önemine değindi. Ural, domates küspesini araç tamponunda hammadde olarak kullandıklarını söyledi. Plastik endüstrisi için son 6 ayın zor geçtiğini söyleyen Ural, Rusya – Ukrayna savaşından dolayı geri dönüştürülmüş plastik birim fiyatının, hammadde plastiğe göre daha yüksek kaldığının altını çizdi. Ural, “Hangi konu olursa olsun, kuvvetli regülasyonlarla desteklenmeli” dedi.
Q Terminals Antalya Limanı SEÇK Müdürü Uğur Burhan Yıldırım, denizlerin kirliliğine karşı emisyon yönetiminin önemli olduğunu söyledi. Firma olarak son 4 yılda 12 bin ton karbon emisyonun ofsetlediklerini dile getiren Yıldırım, “Mevzuat açısından, karbon emisyonlarının sıfırlandığı, her yıl 10 bin fidan ekiminin zorunlu kılındığı bir sürece evriliyor limancılık. Burada yatırım ve teşvik mekanizmaları hayata geçirilmesi lazım ki bugünden ‘tüm kriterleri kabul ediyorum’ deseniz bile 5 yıllık bir yatırım planlaması ortaya çıkıyor. Kamu nezdinde de bizleri doğru, sürece yönlendirmenin çok önemli olarak görüyorum” diye konuştu.Zirvede, “Davranışları Değiştirerek İklim İle Mücadele Etmek” oturumunda konuşan Nippon Paint – Betek Boya Genel Müdür Yardımcısı Arzu Uludağ Elazığ ,240.000.000 m2 ile 2.500.000 konut ve 10 milyon üzerinde hane halkına çağdaş yaşam sunuldu.32 milyon ton karbondioksit eş değeri sera gazı tasarrufu sağlandı ve iklim krizine karşı önemli savaş verildi.
Buna ragmen ülkemizdeki % 70’e yakını hala ısı yalıtımsız olan bina stoğu için tüm kamu kurumlarından, sanayicilere, uygulayıcılardan, bireylere tüm paydaşların yasalar ve teşvikleri en ciddi ve kapsayıcı şekilde sahiplenerek hayata geçirmesi dönüşümü hızlandırmak için acilen şart. dedi.
AZKarbon Şirket Direktörü Orçun Ersayın, sürdürülebilirlik ve dönüşümün önemine değinirken, yapılan çalışmalardan da örnek verdi. Ersayın, şunları söyledi: “X kuşağına baktığımız zaman, iki yıl arayla yapılan bir anket var. Buna göre, sürdürülebilir markalardan alışveriş oranı yüzde 25 artmış. Daha fazla ödemeye razıyım diyen kitle de yüzde 42 oranında artmış. Hatta yüzde 90’ı sürdürülebilir ürünler için yüzde 10 ya da daha fazla ödemeye razı olduklarını söylüyorlar. Z kuşağı ise kendi etrafındakilere ek olarak, bir üst jenerasyonu etkileyebilecek bir gücü de ellerinde tutabiliyorlar” diye konuştu.
“Hedeflerden Eyleme: Net Sıfır Geleceğe Doğru Karbon Taahhütleri” başlıklı oturumda konuşan Duracell Türkiye Genel Müdürü Kerem Sinanoğlu, Duracell olarak, 2024 yılı sonunda yüzde 100 plastiklerden arındırılmış paketlere geçme taahhütleri bulunduğuna işaret ederek, “Ürün seçerken, plastikten arındırılmış pakette ve uzun ömürlü pilleri seçmek çok önemli. Biz de bunun için çalışıyoruz” dedi. Geri dönüşüm konusuna da değinen Sinanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuzey Avrupa’da pilin geri dönüşüm oranı yaklaşık yüzde 45-50’lerde. Yani iki pil kullanılıyorsa, biri geri dönüşüme, diğeri çöpe gidiyor. Akdeniz’e indikçe yüzde 30’larda. Türkiye’deki oran ise maalesef yüzde 8. Yani 100 pilin 8 tanesini geri dönüşüme gönderirken, 92 tanesini ülkemizde çöpe atıyoruz. O nedenle ülkemizde bilinci artırmalıyız” önerisinde bulundu.
Altensis Kurucu Ortak Dr. Emre Ilıcalı, Türkiye’de şehirleşme oranının yüzde 70’i geçtiğini, konfor alanı arttıkça kullanılan hammadde ve doğal kaynaklara talebin de arttığını belirterek, “Bizim şu anki yaşam biçimlerimizle net sıfır hedeflerimize ulaşmamızı çok mümkün göstermiyor. Özellikle firmalarımızın iş yapış şekillerini değiştirmeleri gerekiyor. Ciddi paradigma değişimi ortaya çıkmalı” dedi. Enerjiyi verimli kullanmanın önemli olduğunun altını çizen Ilıcalı, “Karbon nötr hedefe ulaşmanın yanında, daha az enerji tüketecek çözümler de geliştirmeliyiz” dedi.
Kordsa Sürdürülebilirlik Direktörü Nevra Aydoğan, otomotiv ve havacılıkta regülasyonların yoğun olduğunu söyledi. Özellikle otomotiv tarafında Avrupa’da, geri dönüştürülmüş malzeme ve emisyonların azaltılmasına yönelik regülasyonlara işaret eden Aydoğan, “Geri dönüştürülmüş ve emisyonu düşük malzemelerle ilgili yürüttüğümüz sert bir ajandamız var. Biz 2022’yi lastiğe ayırdık. Bu yıl kompozitle devam ediyoruz. Amacımız ürünlerin datasını görebilmek. Yani emisyon nereden yoğun geliyor, ilk nerelere bakmalıyız. Kordsa içinde emisyonu düşürmek bir konu. Enerji kaynağını dönüştürmek bir konu. Bir tarafı da hammaddelerin dönüşmesi. Bunun için tedarikçileri de dönüştürmek. Birleşmiş Milletler’in, bilime dayalı hedeflerini artık tedarikçilerimizle yaptığımız sözleşmelere eklemeye başladık. Bu çok gururlandığımız iyi bir başarı öykümüz. Onların da 1,5 dereceye uygun emisyonlarını düşürmelerini istiyoruz” diye konuştu.
Zirvede “Yarının Teknolojileri ile Bugüne Hazırlanmık” başlıklı oturumda konuşan Kontrolmatik Technologies Sürdürülebilirlik ve Çevre Müdürü Burcu Türe, ilk özel sektör lityum demir fosfat fabrikasının açılışını yapacaklarını duyurarak, “Burada lityum iyon ya da lityum demir fosfat adını verdiğimiz piller, bataryalar üreteceğiz” dedi. Bunların enerji depolama sistemlerine dönüşeceğine işaret eden Türe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece sanayicinin değil, tüketicinin de düşük emisyonla temiz enerji kullanmasına fırsat tanımış olacağız. Eş zamanlı, temelini attığımız daha büyük, 3 gigavat ölçeğinde ABD fabrikamızın inşaatına başladık. Güney Caroline eyaletinde. Sadece yerelde değil, globalde de bu sektörü domine edip dışarı bağımlığımızı azaltmayı hedefledik.”
Borusan Cat Strateji ve Sürdürülebilirlik Lideri Aslıhan Selenk, daha iyi bir dünya için çözüm üreticisi vizyonuyla dönüşümü başlattıklarını söyledi. Değişen dünyada sürdürülebilir kalabilmek için farklı hizmetler sunmak gerektiğini, işin anahtarının satış sonrasında olduğunu, büyümenin de buradan geleceğini gördüklerini söyleyen Selenk, komponent revizyon merkezlerinde, iş makinalarında arızalar oluşmadan önce tespiti yapan, müşteriye de hız ve maliyet avantajı sağlayacak iş modeli geliştirdiklerini söyledi. Selenk, “Bizim işimizde sahanın durmaması çok önemli. Bu iş modeli yaygınlaştıkça, faydalı ekosistemi genişletebildiğimiz gördük” diye konuştu.
Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik; Borusan Otomotiv Grubu olarak sürdürülebilirlik yol haritamızı topluma, çevreye ve müşterilerimize fayda ilkesi paralelinde “Türkiye Otomotiv Sektörünün Elektrifikasyon Dönüşümünde Öncü Olmak” vizyonu ile belirledik.
Sürdürülebilirlik alanında yaptığımız projelerle; düşük karbonlu bir gelecek hedefi ile Türkiye’de elektrifikasyon dönüşümünün hızlandırılması için ilgili tüm paydaşları bir araya getirerek, engelleri, ihtiyaçları ve bu doğrultudaki hedefleri belirleyip kapsayıcı yaklaşımlarla çözüm önerileri ortaya koyan “Elektrifikasyon Dönüşüm Platformu”nun temellerini Sürdürülebilirlik Akademisi iş birliğinde atarak, vizyonumuz doğrultusundaki sürdürülebilir mobilite yolunda yenilikçi adımlarla çalışmalarımıza devam ettik.
Bu yolculuktaki amaçlarımızdan birisi de karbon nötr mobilite hedefleri kapsamında; gelişmekte olan pil teknolojileri ve şarj istasyonlarına yapılan yatırımlarla, tüketicilerin menzil ve şarj süreleri endişelerini aşmak ve sektör dönüşümüne öncülük etmektir.
Unilever Ev&Temizlik Kategorisi Pazarlama Direktörü Kerem Dıramca ; ‘’Temiz Gelecek Vizyonu ile temizliğin geleceğini yeniden tasarlama sözü veriyoruz. Gezegene ve topluma katkı sağlamak adına geliştirdiğimiz ürün, proje ve stratejilerle temizliği mutluluk hikayelerine dönüştürüyoruz. Sizleri de hayalini kurduğumuz bu geleceğin parçası olmaya davet ediyoruz.’’ dedi.
Yeşil dönüşüm liderlerinden destek
Scheider Electric’in Stratejik Çözüm Ortaklığında gerçekleşecek YEŞİL İŞ 2023’e, IC Holding ana sponsor,Filli Boya’dan Dalmaçyalı platin sponsor, AZKARBON, İGA İstanbul Havalimanı ve Q Terminals Antalya ise altın sponsor olarak destek veriyor. Elektirifikasyon Dönüşüm Sponsoru Borusan Otomotiv
Gümüş sponsorlar; Borusan Lojistik, Borusan Cat, Duracell, İnteraktif ,Kontrolmatik, Kordsa, Quick Carbon