Skip to content Skip to footer

Yeni nesil teknolojiler perakende mağazalarını verimli işletmelere dönüştürüyor

Perakende, rekabetin en yoğun yaşandığı sektörlerin başında geliyor. Güncel yeniliklere hızlı uyum kabiliyeti, perakendecilerin bu yoğun rekabet ortamında yarışta öne geçmelerini sağlıyor. Bu noktada karşımıza, sektör için yükselen bir değer olarak iş zekası teknolojileri çıkıyor ve her geçen gün daha fazla perakendeci, süreçleri yönetmek ve tüketici tarafındaki gelişmeleri yakından takip etmek için bu teknolojilerden yararlanıyor.

Sektördeki 30 yıla yaklaşan tecrübesiyle perakende firmalarının yoğun rekabete bir adım öne geçmesine yardımcı olan Securitas Technology, bu alandaki en yenilikçi çözümlerini tanıtmak üzere 22. Perakende Günleri’nde perakendecilerle buluşuyor. Sorularımızı cevaplayan Securitas Technology Türkiye Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu, “İş zekâsı teknolojileri, perakendecilere işini daha verimli ve başarılı kılmak için önemli fırsatlar sunuyor. Perakendeciler, bu çözümlerden yararlanarak müşteri trendlerini yakından takip edebildikleri gibi, tedarik zincirindeki sorunları kolayca çözebiliyor ya da bir mağazanın neden iyi performans göstermediğini veya müşterilerin neden belirli bir mağazadan ürün almadığını kolayca analiz edebiliyor. İş zekâsı çözümleri bir anlamda pazarda nasıl akıllıca ve başarılı şekilde rekabet edebilecekleri konusunda perakendecilere yol gösteriyor. Operasyonel verimlilik, hız ve müşteri memnuniyetini birlikte getiriyor. Bu teknolojilerin başında da RFID ile Envanter Yönetimi, Video Analiz, Elektronik Raf Etiketi ve Trafik Analiz çözümleri geliyor” dedi.

Yelkencioğlu’nun verdiği bilgiye göre Securitas Technology, bu yıl Perakende Günlerinde perakendecilerin yoğun ilgi gösterdiği Bulut Tabanlı Video İzleme ve Geçiş Kontrol, Elektronik Fiyat Etiketi, Personel Devam Takip Sistemleri, Mobil Check Out, Elektronik Ürün Takip Sistemleri ve Kayıp Önleme Yönetimi, Akıllı Kilitler, RFID ile Envanter Yönetimi, Mağaza Performans Yönetimi ve Perakendeye Özel Uzaktan İzleme çözümlerini tanıtacak.

Dijital dönüşümün anahtarı RFID

Perakende sektörünün son dönemde en çok konuşulan teknolojilerden biri de RFID. Günümüzde perakende şirketlerinin ulaşmak zorunda olduğu hız ve hatasızlığı sunan son dönemin devrim diyebileceğimiz en önemli teknolojilerden biri. Bu teknolojiyi kullanan şirketler, eskiden günler süren stok sayımlarını 10 kat daha hızlı bir şekilde birkaç saat içerisinde yapabiliyor. Stok doğruluğu yüzde 99’un üzerine çıkıyor. RFID teknolojisi şirketlerin tüm stoğu bir bütün olarak yönetebilmelerine olanak tanıyor. Sağladığı en önemli avantajlardan bir diğeri müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarması. Mağazada bulunmayan ürünün stokta olup olmadığı birkaç saniye içinde görülebiliyor ve depodan çok hızlı bir şekilde müşteriye getirilebiliyor. Ayrıca reyonlarda çok hızlı bir şekilde sayım yapılabildiğinden eksik ürünleri tamamlama işlemi kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

Bu yıl Perakende Günleri’nin ilk günü gerçekleşecek olan “RFID Teknolojisi – Perakendenin dijital dönüşüm yolculuğu” isimli oturumunda LC Waikiki ile birlikte hayata geçirdikleri RFID dönüşüm projesini masaya yatıracaklarını belirten Yelkencioğlu, “Perakendeciler çevik tedarik zinciri, depo ve envanter izlenebilirliği, mağaza yerleşimi ve işgücü optimizasyonu gibi süreçlerini RFID teknolojisi ile bir adım ileri taşıyor. LC Waikiki ile birlikte gerçekleştirdiğimiz RFID dönüşüm yolculuğunun hikayesinin, bu alanda gelişim planlayan perakendeciler için vizyon açıcı nitelikte olacağına inanıyorum” dedi.

Işık hızında etiket değişimi

Perakendeciler için operasyonu yavaşlatan önemli nedenlerden biri de etiket değiştirmedir. Pelin Yelkencioğlu, zaman kaybı ve ek maliyete yol açan bu işlemi şimdi Elektronik Fiyat Etiketi sayesinde saniyeler içinde tamamlamanın mümkün olduğunu vurguluyor. Elektronik Fiyat Etiketi ile artık fiyatlar tek bir merkezden ve ışık hızında değişiyor. Etiketin barkodla eşleştirme işlemi en fazla 20 saniye sürüyor ve 60 bin etiketi yaklaşık bir saat içinde güncelleyebiliyor. Bu çözüm sayesinde raf-kasa-online mağaza arasındaki fiyat farklılıkları da son buluyor. Etiket değiştirme için ayrılan iş gücü farklı alanlara yönlendirilerek operasyonel verimlilik sağlanıyor.

Securitas Technology’nin Türkiye pazarıyla buluşturduğu Yeni Nesil Elektronik Fiyat Etiketi teknolojik tasarımıyla 15 yıl pil ömrüne sahip. Güç tüketimini azaltan yekpare bir tasarıma sahip olan yeni çözüm, IP68 koruma seviyesinde tasarlandığı için farklı sıcaklıklara uyum sağlayabiliyor, suya ve toza dayanıklı yapısı ile fark yaratıyor. Yalnızca 7,8 mm kalınlığındaki ürün zarif görünümü ile raf estetiğini de yeni bir düzeye taşıyor.

İstenmeyen kayıplara 360 derece teknoloji çözümleri

Perakende sektörü, iş modeli gereği istenmeyen kayıplara çok fazla maruz kaldığına dikkat çeken Pelin Yelkencioğlu, bu alanda etkin mücadele sağlayan çözümler hakkında şu bilgileri verdi: “Perakende sektöründe Elektronik Ürün Takip Sistemleri, özellikle kötü niyetli kişilerden kaynaklanan kayıpların önlenmesinde maksimum fayda sağlıyor. Video İzleme Çözümleri de perakendede güvenlikte en kritik teknolojilerden bir diğeri. Mağaza ya da depo alanlarına  konumlandırılan kameralar ve kayıt c­ihazları ortamda meydana gelen tüm hareketler­i kaydederken, ihtiyaç hali­nde, ­internet üzer­inden merkez­i izleme ve yönet­im imkanı sağlıyor. Sunduğumuz en yüksek güvenlik sağlayan çözümlerden biri de video kamera aracılığıyla vücut ısısını algılayan temassız görüntüleme teknolojisi. Temassız görüntüleme teknolojisi, ekranın önüne gelen kişileri 12 saniye içinde 4 farklı duruşta tarıyor. Video kamera, vücutta bulunan ve vücut ısısından farklı ısıya sahip tüm cisimleri tespit ediyor ve ekranda görüntülenmesini sağlıyor. Böylece özellikle perakendenin yaşadığı iç kayıpları önemli oranda azaltabiliyoruz. Perakendeye özel olarak geliştirilen fiziksel ve mobil geçiş kontrol sistemleri, akıllı kilitler sektörde güvenlik ve verimliliği bir arada sunan teknolojiler arasında yer alıyor. Çalışan sirkulasyonunun yoğun olduğu perkande sektöründe personel devam takibi de önemli konulardan biri. Arge ekiplerimizin perakendeye özel tasarladığı Passlogic isimli yazılımımız mesai ve giriş çıkış takibi gibi klasik pdks işlevlerinin yanında; acil durumlarda yoklama alma ve yer belirleme, asansör kart sistemi entegrasyonu, otopark sistemleri yönetimi, kantin ve yemekhane modülü gibi özellikleri ile çalışan ve ziyaretçi yönetimini başka bir boyuta taşıyor. Yine Perakende için büyük önem arz eden Uzaktan İzleme Hizmetleri de perakendeye özel uygulamaları ile en etkin çözümler arasında yer alıyor.”dedi.

Veriye dayalı çözümlere ilgi büyük

Perakende dünyasının güvenlik ve verimliliğe büyük önem vererek yatırım yaptığını vurgulayan Securitas Technology Türkiye Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu, “Perakendenin pek çok ihtiyacına çözüm sunabildiğimiz için büyümeye sağlam adımlarla devam edebiliyoruz. Özellikle RFID Envanter Yönetimi, Elektronik Fiyat Etiketi, Kayıp Önleme Çözümlerine talep yüksek. Mağaza performans yönetiminde veriye dayalı çözümlere yöneliş var. Mağaza verimliliğini artırmak her zamankinden daha da önemli hale geldi. 2023’ün ilk yarısında müşterilerimizle birlikte büyümeye devam ettik. İkinci yarı için de hedeflerimiz doğrultusunda ilerleyeceğimizi düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

Yeni nesil teknolojiler perakende mağazalarını verimli işletmelere dönüştürüyor - Perakende.org