English Home Yurt İçi Mağazacılık Genel Müdür Yardımcısı Volkan Leblebici, English Home misyonu ve vizyonunu, mağazacılıkta öne çıkan trendleri, hedef ve planlarını açıkladı.
- Firmanın temelleri ve tarihçesi hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz? English Home’un misyonu ve vizyonu nedir?
English Home, 2009 yılında üç mağazayla Turgut Aydın Holding bünyesine katıldı. Ev tekstili, sofra ve pişirme, küçük ev aletleri kategorilerden oluşan geniş ürün yelpazesiyle fonksiyonel bir tasarım anlayışı vadediyor.
Dönem trendlerini uygun fiyatlarla evlere taşıyarak, kullanıcılarımızın hayallerindeki evleri oluşturmasına yardımcı olma tutkusuyla yola çıktık. Kısa zamanda evini önemseyen ve dekorasyonu sevenlerin beğenisini kazandık. Klasik İngiliz tarzının ötesine geçerek, country detaylarla desteklenen ürünlerimizle yaşam alanlarına huzuru, rahatlığı ve romantizmi getirdik. English Home yatak odalarından banyolara, salonlardan mutfak ve bebek odalarına kadar düşlenen evleri oluşturmaya yardımcı tüm ürünleri beğenilere sunuyoruz.
- Türkiye genelindeki 290’dan fazla mağazanın dağılımı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Türkiye’de 51 ilde mağazamız bulunuyor. Şubelerimizin dağılımına baktığımızda İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde yoğunlaşıyoruz. Mağazalarımız sayesinde kullanıcılarımıza sayısız ürün seçkilerimizi buluşturuyoruz.
- 12 Aralık Mağazacılar Günü için mağaza çalışanlarınıza özel herhangi bir aktiviteniz oldu mu?
English Home olarak ekip arkadaşlarımız için son derece anlamlı bu günlerini kutlamak adına Viaport mağazamızda özel bir çekim gerçekleştirdik. Videoda tüm çalışma arkadaşlarımızın en zor zamanlarda English Home deneyimini kullanıcılara yaşatmak için gösterdikleri çabalar için teşekkürlerimizi ilettik.
- Mağaza ziyaretçi sayısını arttırdığını düşündüğünüz önemli faktörler neler?
Hediye alımının arttığı yılbaşı, anneler, babalar günü gibi özel günler özellikle ziyaretçi sayımızın arttığı günler arasında. Yine hazırladığımız kampanyalar, yeni koleksiyon girişleri de ziyartçi sayımızı artırıyor. Son olarak mevsimsel ihtiyaç alışverişi, pazarlama faaliyetleri ziyaretçi sayımızı artıran faktörler arasında. Bu anlamda genel olarak hafta içi ve hafta sonu değişkenlik yaşıyoruz. Hafta içi 150 bin, hafta sonları ise ortalama 180 bin civarlarında seyrediyor.
- Mağazacılığın satışa yönelik öneminden bahseder misiniz?
Özellikle English Home tarafında en güçlü kasımızın mağazacılık olduğunu söyleyebiliriz. 400’den fazla mağazamızın olması özellikle tüketiciye birebir dokunma ve ulaşılabilirlik sağlıyor. Bunun beraberinde tüketici tarafında aidiyetlik ve daha çok güven sağlıyor. Türkiye’nin birçok bölgesinde bulunan mağazalarımız sayesinde kullanıcılarımızla sayısız ürün seçkilerimizi buluşturuyoruz. Bu sayede insanlar, vaktinin çoğunu sevdikleri ile geçirdiği, dinlendiği, hayaller kurduğu yaşam alanlarını güzelleştirecek ürünlerimize kolaylıkla ulaşabiliyor. Dönem trendlerini her bütçeye uygun fiyat avantajıyla da evlerine taşıyabildikleri için tercih ediyorlar.
- Tüketicilerden gelen geri bildirimlere dayalı olarak, English Home nasıl sürekli olarak tüketici beklentilerini karşılamaya çalışıyor?
Çalışmalarımızın neredeyse tamamını kullanıcılarımızın ürünlerimize daha kolay ulaşması, alışveriş yapabilmesi adına ergonomik yapıda tasarlıyoruz. Her kategorinin kendi içerisinde doğru konumlandırılması müşteri deneyimi tarafında alışveriş sürecini kolaylaştırıyor. Bunun yanı sıra ürünlerin üzerinde yer alan farklı dillerdeki ürün bilgi kartlarıyla kullanıcları bilgilendiriyoruz. Bundan sonraki süreçte de kullanıcı gözünden bakarak geliştirici hamleler yapmaya devam ediyoruz. Kullanıcılarımıza en fazla ürün çeşidini ve birçok farklı kategorideki ürünleri sunmak adına olabildiğince büyük mağazalar tercih ediyoruz.
Tüm kategoriler birbiri ile bağlantılı olacak şekilde mağaza düzenini oluşturuyoruz. Örneğin kullanıcı nevresim almak istediğinde bununla ilgili en uygun çarşafa ya da yorgan yastık grubuna ulaşabilsin. Tüm kategorilerde yerleşimimizi bu mantıkla yapıyoruz. Yine mevsimselliği de göz önünde bulunduruyoruz. Ürün kategorilerimizi genellikle 2 ayda bir yeniliyoruz.
- Mağazacılıkta öne çıkan yenilikler trendler neler?
Dönemsel olarak, mağaza içi görsellerin yenilenmesi ve tüketicinin daha konforlu alışveriş yapabileceği alanların oluşturulması. Trendlere uygun vitrin tasarımlarının oluşturulması yeni mağazacılık trendleri arasında. Kullanıcılar her zaman yeniyi bekliyor. Evlerindeki dayanıklı tüketim malları hariç tüm ihtiyaçlarını tek bir mağazada bulmayı bekliyor. Ulaşılabilir fiyat, uzmanlık gerektiren ürün gruplarında sahada danışmanlık istiyor. Güvenirlilik ve iyi hizmeti de eklemeden olmaz.
- English Home’un gelecekteki hedefleri nelerdir? İleride planladığınız projeler veya genişleme stratejileriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
2023 yılından daha az olmaması şartı ile yolumuza büyüyerek devam etmek istiyoruz. En az 30 mağaza daha açacağımızı düşünüyorum. English Home olarak kullanıcı dostu konsept çalışmalarımız var. 2024 yılında açılacak mağazalarımızda bunları göreceğiz.
Mutfak kategorisi bizim için fırsat ve gelişim alanı. Çok yakın zamanda burada ciddi değişikliklere gideceğiz. Küçük ev aletleri alt kategorisinde bu işe uzun zamandır gönül vermiş profesyoneller şu an aramızda ve yakında heyecan verici sonuçlar ortaya çıkacak. Tabii küçük ev aletleri grubu uzun zamandır kullanıcılarımızın bizden talep ettiği bir kategoriydi. Çünkü mağazada mutfak bölümünde neredeyse her ürün küçük ev aletlerine konu oluyor. Örneğin kahve takımı satışlarında oldukça iyiyiz. Bunun için kahve makinesi ciddi fırsat. Çay grubu ile ilgili birçok ürünümüz var yine çay makinesi bizim için iyi bir fırsat. Yine çeyiz kategorimiz için de aynı şekilde. Çeyiz tarafında oldukça güçlü bir ürün gamımız var. Küçük ev aletleri grubu ile bu ürün gruplarını birbirine bağlayıp, satışlarda ciddi fırsatlar elde etmeyi hedefliyoruz.
Artan ürün gamımız ve yeni kategorilerle birlikle mağaza metrekare hedefimiz ortalama 500 metrekare civarında.