- Türkiye otomotiv pazarı son durumu ve 2022 yılı beklentiniz nedir?
Günümüzde oluşan yeni dünyada otomotiv sektörümüz, teknolojinin de etkisinde büyük değişim yaşıyor. Pandemi döneminde artan mobilite ihtiyaçlarına çok hızlı cevap veren otomotiv sektörünün globalde yaşanan çeşitli sıkıntılar, tedarik zincirlerinin etkilenmesi ve çip krizi sorunlarından etkilendiği bir dönem içerisindeyiz. Savaş ve çip krizinin yoğun etkisinde kalmaya devam eden Türkiye otomotiv pazarında arz sıkıntıları halen devam etmekle beraber, 2021 yılında toplamda 737.350 adet seviyesine ulaştı. Bu seviye 2020 yılına kıyasla %4,6’lik bir küçülmeye işaret ediyor. Yılsonu beklentisi 600-650 bin aralığında.
Türkiye, 2022 yılı Ocak-Mart döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre %22,6 düşüşle, Avrupa otomotiv satışları arasında 160 bin adet ile 6. Ülke olarak yerini koruyor. Avrupa toplam otomobil pazarı ise %10,6 düşüşle 2022 Ocak Mart döneminde 2,7 MIO adet ile kapatmıştı.
Türk otomotiv sektörü yöneticileri 2022 yılında global çip krizinin 2.çeyrek sonrası daha olumlu yönde şekillenmesini beklemekte.
- Son dönemde tüketiciler araç alırken finansman konusunda nerelere dikkat ediyor?
Tüketicilerin değişen beklentileri pandemi ile birlikte otomotiv sektöründe de değişimi hızlandırdı. Otomotiv sektöründe giderek artan inovatif akıllı mobilite alternatifleri ve bağlantılı araç özellikleri sunan yeni pazar oyuncuları, üretici firmaları hızla gelişen rekabet ortamına ayak uydurmaya zorluyor. Paralelinde de tüketicilerin sürdürülebilirlik ve mobilite ihtiyaçları, otomotiv sektöründe en çok konuşulacak konular arasında yer almaya başladı. Otonom araçlar konusu da çok hızlı şekilde ilerliyor.
Tüketici pandemi ile bizim otomotiv ve finans ekosistemi olarak adlandırdığımız ayrılmaz yapıdan daha uçtan uca finansman, dijital krediler, hızlı finansal çözümleri, partnerle yapılan işbirliklerini ve bununla birlikte daha cazip imkanları bu ekosistemden beklemeye başladı.
Yeni gelecek çok farklı şekillenmeye devam ederken çevreci bakış açısının hem bütçesel hem de daha yaşanabilir bir dünyaya verilen önem beklentilerinin daha da öne çıktığını görüyoruz. Tüketiciler, çevreci taşıt kredileri ile daha uygun faizi bu ekosistemden beklerken, çevreci hibrit ve elektrikli otomobillerin yakıt avantajları ile toplam maliyetlerini doğal olarak düşürmeyi hedefliyor.
Tüketicilerin beklentilerine paralel, Garanti BBVA olarak sürdürülebilirlik temel stratejilerimizden biri ve yenilikçi çözümlerimizle daha çevreci bir gelecek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Tüketiciler ve şirketlerin taşıt satın alırken veya kiralarken tercihlerini çevreci modellerden yana kullanabilmesi için beş yıl önce bireysel müşterilerimiz için çevreci taşıt kredisi ürünümüzü sunduk.
Garanti BBVA olarak, Türkiye’de hibrit ve elektrikli araçların kurumsal firmaların filolarında yaygınlaştırılmasını desteklemek amacıyla 2021 yılında Kurumsal Yeşil Taşıt Kredisi ürününü şirketlerin kullanımına sunduk. Türkiye’de bir ilk olan Kurumsal Yeşil Taşıt Kredisi ile şirketlerin düşük faiz avantajıyla daha verimli hibrit ve elektrikli araçlara geçişine öncülük ederken, bir yandan da filoların çevreci taşıtlarla faaliyetlerine devam etmelerini teşvik ederek sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamayı hedefliyoruz.
- Müşterilerinize hangi araçlar için hangi finansman çözümlerini sunuyorsunuz?
Tüketicilerin yeni dönemde tüketici finansmanı ihtiyaçlarına göre sunduğumuz finansal ürünleri, tüketicilerimizin değişen beklentilerine göre Garanti BBVA olarak yenilemek ve yenilikçi ürünler sunmak için çalışıyoruz.
Garanti BBVA Tüketici Finansmanı ekibi olarak sektör bütününde farklı ihtiyaçlara çözümler sunma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir çok farklı kanaldan; bireysel, tüzel müşterilerimiz için binek ve ticari taşıt kredisi finansmanı imkanını şubelerimizden, garantibbva.com.tr üzerinden, 444 OTOM telefon hattından ve Bayiden Anında Kredi (BAK) sistemimiz aracılığı ile müşterilerimize taşıt kredisi imkanını sunmaya çalışıyoruz.
Bayiden Anında Kredi (BAK) sistemimiz aracılığı ile bayilerimizin araç satışlarında minimum operasyonel iş yüküyle hızlı ve otomatize bir kredi süreci deneyimi sunarak sektörde fark yaratıyoruz. BAK sistemiyle hem otomobil hem de motosiklet için 0 km ve 2. el taşıt kredileri finansmanında, bayilerimize çok önemli bir katkı sağlıyoruz. Bu sistem için özel oluşturduğumuz ve lokal olarak konumlu Saha Bölge yöneticilerimiz, Merkezi Satış Destek ekiplerimiz ile bayilerimize hizmet veriyoruz. Ayrıca BAK sistemiyle taşıt kredisi kullanan müşterilerimize, kasko ve hayat sigortası ürünlerimizi de sunuyoruz.
Müşterilerimiz tüm işlemleri tek seferde, tek noktada çok hızlı bir şekilde tamamlamanın ve taksitli ödemenin konforunu yaşıyor. Müşterilerimiz BAK sistemiyle Garanti BBVA şubelerine gitmeye gerek kalmadan maksimum 30 dakikada para transferi dahil kredi kullanabiliyor. BAK ile hizmet verdiğimiz toplam bayi sayısı 700’e ulaşırken bu hizmet modelimizin sonucu olarak, 2022 ilk çeyrek sonu %30 olan pazar payımızla bankalar arasındaki liderliğimizi korumaya devam ediyoruz. Distribütör ve bayilerimizin finansman ihtiyaçlarına yönelik ise; Stok Finansmanı, Takas Finansmanı ve Doğrudan Tahsilat Sistemi ürünleriyle bayilerin stoklarına aldıkları 0 km ve 2. el araçları, yedek parça stokunu sektörel yapıya uygun çözümlerle düşük maliyetli finanse etme imkanı sunuyoruz.
Doğayla iç içe tatil yapmak tüketicilerde karavan alımına yönelirken, hayallerindeki motokaravan alımları için ”karavan taşıt kredisi” ve römork tipi karavanlar içinse “karavan alışveriş kredisini“ müşterilerimizin kullanımına sunduk.
Garanti BBVA olarak belirli marka ve model motosikletler için de araç rehini ile kasko zorunluluğu bulunmadan “motosiklet kredisi” imkanını 21 markada ve 88 bayide sağlıyoruz.
2025 yılında Avrupa’da satılan her iki bisikletten birinin elektrikli olması beklenirken, ülkemizde de elektrikli bisiklet kullanım oranının her yıl yüzde 20 artması öngörülüyor. Elektrikli bisiklet sahibi olmak isteyen müşterilerimize hem kişisel kullanım rahatlığı sunan hem de çevreci taşıt özelliği olan elektrikli bisiklet ürünlerine özel alışveriş kredisini de sağlıyoruz.
Ayrıca yakın zamanda tüketicilerimizin satın aldıkları otomobillerinin servis zamanlarında servis bedellerini ödemelerine farklı bir imkan sunmak amacıyla “dijital servis kredisi “ ürünümüzü de faaliyete geçirdik. Bu şekilde servislerde bayilerimize yeni bir imkan da sunmuş olduk.
Diğer taraftan yeni dönemde dünyada en göze çarpan değişim araç sahipliklerindeki değişimde yaşanması bekleniyor. Özellikle büyükşehirlerin yoğun trafiği, otomobil fiyatlarındaki global maliyet artışı, üretimde yaşanan arz sıkıntıları ise yeni hizmet modellerini ortaya çıkarmaya başlayacak.
Dijitalleşmeyle beraber, geleceğinde yeniden şekillenmesi ile “Otomotiv ve Finans Sektörü ekosistemi” olarak adlandırdığımız dönemde, kredi süreçlerini de tamamen dijital ortamlarda gerçekleştirerek, müşteri deneyimini online olarak sunmayı hedefliyoruz.
- Çevreci otomobillere tüketici eğilimi nasıl?
Tüm dünyada olduğu gibi son yıllarda otomotiv sektöründe de önemli gelişmeler yaşandı. Fosil yakıta endeksli otomotiv sektörü çevresel risklere karşı, yakıt verimliliği ve çevreci özellikleriyle öne çıkan hibrit ve elektrikli modellerin üretimine artık daha fazla odaklanıyor.
Pandemi ile birlikte hem ulaşım ihtiyacımızı giderme hem de hız, trafik yoğunluğu ve maliyet üçlemesinde mobilite her anlamda büyükşehirlerde tüketicinin en önemli odağı olmaya devam ediyor.
Sürdürülebilirlik ve mobilite kavramları tüketicilerin ve otomotiv sektörünün en çok konuştuğu konular arasında yer alıyor. Şehirlerimizi ve finans çözümlerimizi bu adımlara göre şekillendirirken ayrıca şehirlerimize farklı çözümler için de, düşük karbon ayak izi, enerji verimliliği ve yeşil ulaşım temalarını benimsetneye çalışıyoruz. Yeni kavramlar olarak sürdürülebilir ulaşım tartışmaya başladığımız ve adımı attığımız konulardan biri durumunda.
Büyük otomotiv üreticileri, 2030 yılından itibaren ise Avrupa’da satılacak tüm binek araçlarının tamamen elektrikli olacağını, trafiğe kaydı yapılacak araçların yüzde 80’inin elektrikli araçlardan oluşacağını ve ticari araç satışlarının üçte ikisinin de tamamen elektrikli veya şarjlı hibrit araçlardan oluşacağını açıkladılar.
Ülkemizde yakın zamanda Paris Anlaşması’nda yakın zamanda taraf oldu, hem ülkemiz hem de kurumlarımız olarak 2053 karbon nötr hedefine doğru ilerliyoruz.
Garanti BBVA olarak “Dünya’ya iyi bakın, geleceğe iyi bakın” bakış açımızla “müşterilerimizin sürdürülebilir bir geleceğe geçişine yardımcı olmayı” önceliğimiz olarak belirledik. Bu anlamda mobiliteyi desteklemek, 2053 karbon nötr hedefimize doğru ilerlemek için çevreci taşıt kredilerimizi hem bireysel hem de kurumsal müşterilerimize diğer taşıt kredilerine göre daha uygun faizle sunuyoruz.
- Elektrikli ve Hibrit araçların Türkiye’de ki genel konumu ve satış adetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Dünyada elektrikli araçların pazar payı 10 yılda 41 kat artarak yüzde 8,3’e ulaştı. Geçen yıl, elektrikli araç satışları bir önceki yıla göre yüzde 108 artışla 6,75 milyona ulaştı.
Ülkemizde ise 2021 yılı sonunda Hibrit araçların 49.493 adetlik bir satış rakamına ulaştığını görüyoruz, geçen yılın aynı döneminde bu rakam 24.131 adet gerçekleşmişti. Elektrikli araçlar ise 2021 sonunda 2.846 satış adedine ulaştı geçen sene bu rakam 844 adetti. 2022 yılı mart ayı itibari ile ise 11.227 adet hibrit ve 1.073 adet elektrikli araç satışı görmekteyiz.
Ekonomik etki düzeyi yüksek ve birden çok sektörde gelişimi hızlandırma potansiyeline sahip elektrikli araçların ve bu araçların şarj istasyonlarının kurulması için ilerleyen dönemde daha fazla finansman ihtiyacı olacak. Yenilikçi ve sürdürülebilir hizmetleriyle Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelesine destek veren Garanti BBVA olarak, elektrikli araçlar için hızlı şarj istasyonlarının kurulması amacıyla enerji şirketi ABB ile anlaştık. Bu kapsamda elektrikli araç şarj istasyonu finansmanı için Garanti BBVA’nın bireysel müşterilerine alışveriş kredisi sağlayabiliyoruz. 3 ila 36 ay vadeyle 30.000 TL’ye kadar kullanılacak alışveriş kredisi ABB bayileri aracılığıyla sunarken krediyle sitelere, apartmanlara ve müstakil konutlara kurulum yapılabilecek. Akıllı, güvenilir ve emisyonsuz bir mobilitenin geleceğinin temellerini atan ABB ile birlikte, e-şarj istasyonu kurmak isteyen müşterilerimizin kolayca alışveriş kredisi kullanabilmesini sağlıyoruz. Müşterilerimiz, ülkemizdeki e-şarj istasyonu sayısını hızla arttıracağına inandığımız bu ürünümüze ABB bayileri aracılığıyla ulaşabilecek.
- Taşıt sektörü kredi pazarı hakkında bilgi verebilir misiniz? Garanti BBVA olarak sektördeki yerinizden bahseder misiniz?
Toplam taşıt kredileri pazarı 2021 yıl sonu itibari ile %55 büyüyerek 55,6 Mia TL’den 86,2 Mia TL‘ye ulaşırken, pazarın 65,9 Mia TL’si (%76) Tüzel, 20,3 Mia TL’si(%23.5) ise bireysel pazardan oluşmuştu.
Nisan son haftasında Taşıt kredileri pazar hacmi Tüketici Finansmanı ve Bankacılık sektörü toplamında 103.960 Mio TL’ye ulaştı. Bu tutarın 81.582 Mio TL si (%78,5) Tüzel taşıt kredileri, 22.389 Mio TL si (%21,5) ise Bireysel taşıt kredilerinden oluşmakta.
Bu tutarın dağılımını ise 61.901 Mio TL si (%59,5) Bankacılık sektörü, 42.059 Mio TL si (%40,5) Tüketici Finansmanı şirketleri sektöründen oluşmaktadır.
2021 yıl Mart sonu itibari ile sektördeki toplam pazar payının yaklaşık %13,23’üne sahibiz. Yabancı + Özel bankalar arasında yaklaşık her üç araçtan birini finanse edebilecek şekilde, yani %29,37 ’e gelmiş bulunmaktayız.
- 2022 ilk çeyrekte ne kadarlık bir kredi imkanı sağladınız?
Garanti BBVA ile toplamda 24 otomotiv partnerimiz ile hem bireysel hem de tüzel müşterilerimize farklı kampanyalarla otomotiv bayilerinde ve tüm otomotiv markalarına özel imkanlarla da şubelerimizde hem sıfır hem de ikinci el araçlar için çok hızlı bir şekilde kredi imkanı sunmaktayız.
Bu anlamda 2022 yılında ilk çeyrekte TL Taşıt kredilerinde, toplamda 3.5 MIA TL kullandırım yaparken, detayda Bireysel taşıt kredisi olarak 560 Mio TL , tüzel taşıt kredisi olarak ise toplam 3 MIA TL yeni taşıt kredisi kullandırımı yaptık. 2022 yılının ilk çeyreğinde toplam taşıt kredileri toplam stok rakamımız 14.6 MIA TL olurken, bireysel taşıt kredisi rakamımız 2.4 MIA TL, tüzel taşıt kredisi rakamımız ise 12.2 MIA TL oldu.
- Alışveriş kredilerinden ve tüketici eğilimlerinden de bahsebilir misiniz?
Mart 2020 ile başlayan pandemi döneminde her alanda olduğu gibi tüketiciler olarak yaşam tarzlarımızda, yaşam sürelerimizi geçirdiğimiz alanlarda büyük bir değişimi yaşadık. Bu dönemde tüketiciler olarak hepimiz zaman, hız ve ulaşabilme kavramları çevresinde birçok ihtiyacımızı giderebilme noktasında ulaşmaya çalıştık.
Dijital çağ ile birlikte ülkemizde bütün sektörler, çoğunluğu dijital platformlar üzerinden belli bir sayıda ürün – farklı kanallar ile müşterilerine hizmet vermeye hizmet vermeye başlamıştı. Elbette pandemi, bu ürün ve hizmetleri, hemen hemen her sektörde hızlıca dijital platformlara taşıdı. Artık tüketiciler, sınırlı saatlerde alışveriş yapma zorunluluğunda değildi. Örneğin bu anlamda, e-ticaret platformları tüketiciye her ürünü sunabilir ve ulaştırabilir hale geldi.
Tüketici bakış açısından internet alışverişi, daha az zaman harcanan, bir ürünün detaylı alternatifleriyle artısı eksisi ile, fiyatıyla karşılaştırıldığı bir ortam olmuştu. Ama en önemlisi ürüne ulaşmadaki hız, güven ve ödeme imkanı oldu.
Tüketici Finansmanı bakış açısıyla, değişen ve tüketici beklentileri doğrultusunda müşterilerimize e-pazar yerlerinde, mağazalarda, partner markalarımızla, iş ortaklarımız ile beraber “dijital alışveriş kredilerini” müşterilerimizin kullanımına sunduk. Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitelerinde sunduğumuz bu ürünler sayesinde Garanti BBVA olarak, yalnızca elektronik cihazlar özelinde değil, birçok ürün kategorisinde 3 aydan 36 aya kadar geniş bir yelpazede taksit yaptırma fırsatını sağlamaktayız.
Türkiye’de pandeminin başladığı dönem sonrasında da e-ticarette artış trendi sürüyor. E-Pazar yerleri pandemi döneminde bu süreçten çok olumlu etkilenirken ciddi alt yapı yatırımı yaparak mevcut lojistik kapasitelerini de yenileyerek müşteri taleplerini bu zorlu dönemde karşıladılar. Aynı zamanda diğer taraftan Dijital kullanım yükseldikçe, müşteri beklentileri de hiç olmadığı kadar artıyor. Kullanıcılar birçok mobil uygulamayı kullanarak kıyaslama yapıyor ve hayatlarını kolaylaştıran daha basit, kullanışlı ara yüzler istiyor. Açık Bankacılık, dijitalden müşteri olmak gibi hayatımıza yeni giren, girmekte olan kavramlar, farklı sektörlerden oluşturulacak işbirlikleri ile tüketicilere yönelik hibrit çözümler sunmamıza da imkân verecek.
Garanti BBVA Tüketici Finansmanı ekibi olarak müşteri deneyiminde ayrışabilmek için, ürün sunmanın çok ötesinde, müşterilerimize akıllı, doğru ve kişiye özel finansal tavsiyeler sunmanın gerekliliğine inanıyoruz. Bunun için de müşterilerimize yardımcı olabilecek finansal iç görüler geliştirmek için büyük veri ve yapay zekâ uygulamalarını temel alarak yoğun şekilde çalışıyoruz.