Skip to content Skip to footer

Couchbase: Pazarda lider olmayı ve Türkiye’deki şirketleri veri tabanı açısından daha modern hale getirmeyi amaçlıyoruz

Couchbase’in kuruluş hikayesini ve bulunduğu sektörleri açıklayan Stuart Bulley (EMEA Partner Channel Director) ve Lior Tagor (Vice President of Turkey and MEA) Mobil, web ve IOT teknolojilerini, buluta geçiş süreçlerini ve 2023 Hedeflerini açıkladı.

Öncelikle Couchbase’in kuruluş hikayesini ve gelişim sürecini kısaca anlatabilir misiniz ?

Couchbase 2011 yılında bulut endüstrisi ile birlikte kuruldu. Couchbase’in temel yapılanma amacı Microsoft ve Oracle gibi köklü markaların çözüm sunmadığı dağınık bulut dağıtım makinelerine çözüm sağlamak. Couchbase bulut, iki teknoloji üzerine kurulmuştur. Birincisi önbellek teknolojileri, ikincisi ise CouchOne ve Membase olarak adlandırılan işlemlendirme/işleme teknolojileridir. Adı bu nedenle Couchbase. Böylece, veri tabanı ile her türlü hizmeti sağlayan bir veritabanı platformu haline geldi. Yani kısaca, veri deposuna sahipsiniz;  analitiklere, verilere ve veri tabanının ihtiyaç duyduğu replikasyonlar da dâhil olmak üzere verinin kendisine yönelik her türlü hizmete sahipsiniz. Özetle; Kullanıcılara, geliştiricilere ve yazılım mimarlarına çok fazla güç getiren çok kapsamlı bir platformdur. Şirketin misyonu da;  geliştiricilere ve yazılım mimarlarına pazardaki en iyi, en son teknolojileri geliştirmeleri için esnek, uyarlanabilir ve uygun maliyetli bir veri tabanı çözümü sunmaktır.

“Dürüst olmak gerekirse, Couchbase’in kuruluşu internet çağıyla birlikte başladı.”

Perakende sektöründen geldiğiniz için biliyorsunuz ki;  perakende sektöründe ki müşteriler artık her yerden, her cihazdan erişebilecekleri hızlı ve kişiselleştirilmiş çözümler arıyor. Dolayısıyla bunu sağlamak için, eski sistemler belirli sınırları ölçeklendiremiyor. İşte bu nedenle önbellek tabanlı sistemler, bu tür taleplerin hizmet gereksinimlerini çok yüksek hızda ve dayanıklılıkta sunabilmelidir. Bu operasyonel bir veri tabanıdır, bir analiz aracı değildir. Verilerin teslim edilmesini bekleyen biri veya bir şey olduğunda operasyonel bir veri tabanıdır. İşte bu nedenle Couchbase’in tüm müşterileri Couch’u genellikle gerçek zamanlı senaryolar için kullanıyor.

DSC 6529

Peki hangi alanlarda, hangi çözümleri sağlıyorsunuz?

Sadece geliştirici perspektifinden değil, son kullanıcı perspektifinden de bahsedelim. Müşteri 360 kullanıcı profilini önbelleğe çevirme, kullanım için işleri nasıl hızlandırdığımız ve diğer her şey hakkında konuşmamız gerektiğini söyleyebilirim. Ayrıca İngiltere’deki büyük bir perakendeciyle çalıştığımız bir müşterimiz var. Mobil çözümün, el tipi protokollerinin aslında müşteriye satın alma ya da deneme noktasındayken gitmesine olanak tanıyor ve kasada uzun bir kuyruğa girmek yerine mağazada check-out yoluyla işlem yapıp satın alabildiğimiz işlem hızına da sahip oluyorsunuz. İngiltere’nin en büyük perakendecilerinden biri için sunduğumuz çözümlerden biri bu sadece.  Yaptığımız şey maliyetleri düşürmek ve farklı sektörlerden de olsa tüm taleplerin çok hızlı bir şekilde yöntemlerle karşılanmasını sağlamak.

Başka bir deyişle;  insanların gerçekten hızlı bir şekilde teslim edilecek ya da geliştirilecek çözümler talep ettiğini görüyoruz ve eski sistemler bunu sağlayamıyor. Yine bu çözümlerin çok hızlı ve güvenilir olmasını istiyorlar. Çünkü sitesi çökmüş bir perakende şirketini düşünün;  hiçbir şey satamayacak ve büyük bir kâr kaybının yanı sıra itibarlarına da zarar verecek.  İşte bu yüzden biz, öncelikle bunun olmamasını sağlamak için buradayız.

Kendimizin sağladığı çözümler arasında, önbellek yer alıyor. Sağladığımız önbellek, Couchbase’in kullanıldığı ilk örnekti. Verileri son kullanıcıya yaklaştırarak; o hızın,  kişiselleştirmenin gerçekleştirildiğinden emin oluruz. İkincisi ise arka uca gitmek zorunda kalmadığımız bir kayıt sistemi olarak adlandırılıyor.

Bu da bir performans darboğazı, ve  Emirates gibi her sektördeki geliştiriciler ya da firmalar,  Türkiye’de olduğu gibi bizi kayıt sistemi olarak kullanmaya başladılar. Yani artık backhand veri tabanlarının kullanılmasına gerek kalmadı. Son bir aydır da gerçeğin kaynağı tüm işlemler, tüm alışverişler ve tüm kritik veriler Couchbase’e nakledilebiliyor. Bunlar, Couchbase’in şu anda okuduğu tüm sütunlardır ve müşterilerin gereksinimlerine bağlı olarak, senaryolara bağlı olarak, bize herhangi bir şekilde ve istedikleri yerden ulaşabilirler. Bilgileri hızlı bir şekilde çekmek ve hızlı bir şekilde göndermek için bir veri tabanına ihtiyaç olduğunda Couchbase benzeri, herhangi bir operasyonel bir veri tabanı kullanabilirsiniz.  Ancak, saniyede on milyonlarca işlem söz konusu olduğunda;  uygulamamızın parladığı nokta burasıdır. Bu kadar büyük ölçekli bir şey inşa etmek için bizim veri tabanımızı kullanabilirsiniz.

Herhangi bir kullanıcı etkileşimli veya makine etkileşimli uygulamada iletişim amaçlı kullanılabilir. Viber bizi kullanıyor, Viber’ı biliyorsunuz; mesajlaşma ve telefon görüşmeleri platformu. Perakende de kullanılabilir. Örneğin Tesco, Walmart ve Trend’de.

Sağlık alanında tıp için ve çevrimdışı, sabit bir networkün olmadığı durumlarda iletişim için kullanılabilir. Sağlam bir ağınız yok, bu yüzden ağ eksikliğini kapsayabilecek bir şeye ihtiyacınız var. IOT için endüstriyel uygulamalar için de kullanabilirsiniz.

Otomotiv sektöründe makineleri tamir eden bir makineye ihtiyacınız olduğunda ve finans için kullanabilirsiniz. Yani bir tarafın anında yanıt beklediği veya anında iletişim gerektiren her durumda teknolojimiz öne çıkar. Buna ek olarak, veri tabanı kabiliyetlerinin üzerine bir de belirli bir öğeyi arayabileceğiniz, verileri analiz edebileceğiniz, verileri farklı şekillerde sorgulayabileceğiniz vb. tüm bu hizmetlere sahibiz.

İnternet erişiminin olmadığı bölgelerde çalışırken uygulamalar için kullanılabilirliği ve ultra düşük gecikmeyi nasıl garanti edersiniz?

İnternet erişiminin mevcut olmadığı ya da yüksek oranda mevcut olmadığı yerlerde gecikme ve erişilebilirliğini garanti ediyoruz.  Dolayısıyla internet erişiminin olmadığı ya da çok fazla olmadığı yerlerde erişilebilirliği görüyoruz.  Yüksek performans için önbelleği kullanıyoruz. Bu da hafıza hızını kullandığımız anlamına geliyor. Bununla birlikte, sunucuya bağlanması gereken bir mobil cihazınız olduğunda, özel bir özel teknoloji olan “Sync Gateway”ağ geçidini kullanıyoruz. Tüm ağ geçidi; sunucu ile android , iphone gibi mobil cihazlar ile uç makine arasında ortada bir istasyon olduğu anlamına geliyor. Bu verilerin iki uç arasında güncel kalmasını sağlıyor.

Verileri sunucu ile uç makine arasında senkronize tutuyor. Bulut taban ışığı adı verilen, uç makinede çalışan ve makinede olan her şeyin en sonunda sunucuya ulaşmasını sağlayan Couch tabanlı küçük bir ayak izi yazılımımız var. Yani bir bağlantınız yoksa, iphone ya da android cihazın makinesinin  deposu verileri tutar. Ağ kurulduğunda veriler Sync Gateway üzerinden sunucuya gönderilir.

Bu şekilde sunucuya çok düzgün ve güvenilir bir bağlantı sağlarsınız. Örneğin;  biletinizi ayırtmak için hava yollarından biriyle bir oturum açtığınızda, oturum kesilirse asansöre girerseniz ve bağlantınız yoksa, verilerinizi cep telefonuna koymaya devam edebilirsiniz. Ve bağlantı yeniden kurulduğunda, veriler sunucuya gönderilir.

Mobil, web ve IOT uygulamaları arasında veri senkronizasyonu için tam olarak yönetilen Couchbase Capella’nın,  müşterilere sunduğu avantajlar nelerdir? Müşteriler neden tercih etmeli?

Couchbase CAPELA, bulut tabanı ile çalışmaya başlamanın en kolay yoludur. Bu yönetilen bir çözümdür, yani veri tabanının arkasındaki alt yapıyla biz ilgileniyoruz. Bulut tabanını kullanmanın otomatik yoludur. Tek yapmanız gereken, arka planda uygulamanıza odaklanmaktır.

Ölçeklenebilirlik, performans, sistemin esnekliği ve aradaki her şeyle ilgilenir.

Yani capella;  sunucudan başlayarak en uca kadar noktaya kadar kapsayan bir çözümdür. Sadece         IOT ve perakende değil,  bu sadece yönetim değeri, en çok kullanmanın yönetilen bir yolu. Sadece sağladığı esneklik nedeniyle en kolay çözüm teknolojisi değil, aynı zamanda arka tarafta sağladığı tasarruf nedeniyle maliyet verimliliği de sağlıyor. Çünkü yönetimle biz ilgilendiğimiz için,  personel maliyetlerinin çok ağır olmadığı anlamına geliyor. Geliştirme ve yönetim alanındaki bu tasarrufun kuruluşların bu kaynağı içindeki diğer görevler için kullanabilecekleri anlamına geliyor. Tüm bunlara ek olarak;  tüm büyük bulut sağlayıcılarıyla ortaklığımız olduğunu söylenebileceğini düşünüyorum. Böylece müşterilerimize tercih ettikleri bulut bankacısını seçme esnekliği sağlıyoruz.

Yapay zeka il metin oluşturma, basit oyun kodlaması vb. işlemlerin yapılabildiği bu sistemler güvenli mi? Ek fayda nasıl sağlanabilir ?

Tüm  AI  soruları sorma konusunda bize pek çok yetenek veriyor. Tüm bu yapay zeka teknolojileriyle ilgili sorun şu ki;  bir yapay zeka teknolojisine sahip olduğunuzda, bunun insan algısına dayanması ve bazen insan algısını sağlamanın çok karmaşık olmasıdır.  Çünkü bazen ırkçı olabilir, hakaret edici olabilir ve uğraşmak istemediğiniz şeyler hakkında konuşabilir. Bu nedenle Google gibi şirketler yapay zeka çözümlerini piyasaya sürmek için acele etmiyorlar.  AI  söz konusu olduğunda, en zorlu kısım, örneğin GPT’de sahip olduğunuz bilgileri nasıl filtreleyeceğiniz ve hakaret edici  veya ırkçı olmayan bir  içeriği şeyi nasıl sağlayacağınızdır, değil mi?

Bu şekilde couch tabanlı olarak sağlayabileceğiniz bir şey, sadece Couchbase yeteneklerin bir örneği olarak Eventingdir. Eventing hizmetiyle belirli bilgileri, belirli kelimeleri, belirli konuları, belirli cümleleri filtreleyebilirsiniz. Ve bu sayede, verileri müşteriler tarafından tüketilebilecek güvenilir bir veriye dönüştürebilirsiniz.

Dolayısıyla, bir şirket AI kullanmak istiyorsa, ancak AI sistemindeki bazı veri içerikleriyle ilgili endişeleri varsa, bu verileri filtrelemek ve bunu kullanan şirkete bir veri filtresi sağlamak için kullanılabilir. Bu, şirketin AI ile ilgili endişelerini nasıl azaltabileceğine dair bir örnektir.

Ayrıca şunu da söyleyebiliriz;  AI aynı zamanda çok fazla verinin konsolide edilmesi anlamına geliyor, ancak uygulamanın son kullanıcının taleplerini karşılayabilmesi için çok hızlı bir yanıt süresi gerektiriyor. Uygulamamızın öne çıktığı noktalardan biri de budur.

Bu aynı zamanda bir nevi sistemlerimizin içine gömdüğümüz güvenlik paketlemesi ve onların da güvenli kalmasını sağlamak için farklı kademelendirmeler sağlıyor. Böylece veriler her yere akıp gitmez. Çeşitli alanların tümünü kullanıyoruz ve insanların gelip bu verilere erişmesini sağlıyoruz. Dolayısıyla, kullanıcılara ihtiyaç duydukları güvenlik örtüsünü sağlamak için ürünümüze gömülü olan güvenliğimizi etrafına sarmamız gerekiyor.

Couchbase sunucusunu diğer sunuculardan ayıran özellikleri nelerdir? Cinesite; Marvel, Netflix, TV Streaming projelerinde sizi tercih etmesinin sebebi nedir?

Couch tabanlı Capella’yı seçer seçmez, Marvel Neftlix vb. yayın projelerin talep zirveye ulaştığında, izleme trafiğinin en yüksek anlarında ihtiyacı karşılayabilmesidir. Örneğin, Sky kanalında Game of Thrones saatinde yoğun bir talep var ve kullandıkları veri tabanı bu yoğun talep geldiğinde hızlı bir şekilde ölçeklenemiyordu. İzlemek için çevrimiçi olan abonelerin sayısı arttıkça bu aboneler daha fazla yer kaplamaya başladılar. Çünkü bulut tabanı üzerinden geldiler. Yoğun zaman için ihtiyaç duydukları ekstra performansı sağlayabilecek ve yoğun zaman sona erdiğinde tekrar normal kullanım seviyelerine geri dönebilecek bir ölçeklendirme ve patlama yeteneğine sahibiz. Bu bizi diğer sunuculardan ayıran bir özelliğimizdir.

Ayrıca, çok boyutlu ölçekleme olarak adlandırılan bir mimariye sahip olmamız yine diğer sunuculardan bizi ayrıştırıyor. Ve önerildiği gibi sadece tek tip veri erişimi sağlayan bir ürün değiliz, analitik hizmetimiz var, teknik arama hizmetimiz var.

Peki, bu müşteriler için ne anlama geliyor;  en yoğun saatlerdeki gereksinimleri ve talepleri de karşılayabildiğinizi mi söylüyorsunuz ?  

Bu şirketlere, örneğin kampanya yönetimi için gerçek zamanlı analitik yapabilecekleri ya da belirli dizilerin veya hatta spor oyunlarının reytinglerini ölçebilecekleri yetenekler de sağlıyoruz. Yani bunlar aynı anda eş zamanlı sağladığımız ve bana kalırsa başka hiçbir ürünün sunamayacağı kabiliyetler. Ve burada bahsettiğiniz şey katalog adı verilen özel bir kullanım durumu. Katalogla ilgili olan şey, bir kataloğunuz olduğunda, örneğin Netflix’te, bir film kataloğunuz var ve doğru filmi bulmak istiyorsunuz. Bu yüzden film hakkında oyuncular hakkında bilgi edinmeniz gerekir. Ne hakkında odluğunu ve sonra onu seçip izlemelisiniz. Sorun kataloğa erişim sağlamak değil. Sorun, milyonlarca insanın aynı anda aynı saniyede aynı bilgiye eriştiği yerde ne olduğudur. Milyonlarca insana aynı anda aynı bilgiye sorunsuz bir şekilde nasıl hizmet verebilirsiniz? Aynı zamanda burası ölçeklenebilen, performans gösterebilen ve esnek olabilen bir yer.  Ve daha önce bahsettiğim her şey, katalogların bu kullanım örneğinde gösterilmiştir. Ve bu arada, katalog perakendede de çok yaygın bir kullanım alanıdır, Walmart’ın kataloğu, internet kullanım alanında ki diğer markaların kataloğu.

Buluta geçiş süreçleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Strateji nasıl olmalı? Buluta geçişin 6r’si nedir?

Bu çok büyük bir konu. Size şunu söyleyebilirim ki, eğer buluta geçmeye karar verirseniz,  çok genel bir şekilde, buluta geçiş için farklı stratejileriniz var demektir. Bu şirketler için büyük bir görev. Ancak genellikle şirketler buluta geçmeye karar verdiklerinde, sürecin sonunda çok fazla para tasarrufu yapıyorlar çünkü modern bir mimari üzerinde çalışıyorlar ve platformları için tüm yeni teknolojileri kullanabiliyorlar. Mesele şu ki, buluta nasıl geçersiniz? Yeniden barındırma yoluyla geçebilirsiniz, yani elinizdekini alıp hiçbir değişiklik yapmadan bulutta çalıştırabilirsiniz. Yeniden düzenleyerek, üzerinde çalıştığınız platformu değiştirebilirsiniz, revize edebilirsiniz. Kodu buluta uydurmak için değiştirebilirsiniz, haklı olabilirsiniz, tüm kodu buluta uyarlamak için baştan yazabilirsiniz ve kodu en üste kaydırabilirsiniz. Sadece hazır çözümü seçebilirsiniz. Aslında tüm bu buluta geçiş stratejileri kullanılabilir. Sadece kendi stratejinizi seçmeniz gerekiyor.

Biz Couchbase olarak;  çalışan ve konteynerlerden  capella’ya kadar istediğiniz her türlü geçişi destekliyoruz. Bu yüzden tüm çeşitliliği sağlıyoruz. Bu nedenle, bu geçişi yapmak ve bunu iyi bir şekilde yapmanıza yardımcı olmak için tüm platform çeşitlerini sağlıyoruz. Başka bir yorumda, iki çok önemli araç kullanarak ilişkisel veri tabanından bulut tabanı gibi dağınık veri tabanına geçişi destekliyoruz. Bunlardan ilki, herkesin NSQL dili olarak bildiği ve C 2003 protokolünü yerel olarak destekleyen bir dile sahip olmamızdır. Böylece, örneğin Oracle üzerinde çalışmaya alışkın olan geliştiriciler, başka yerlere taşınabiliyor. İkincisi ise,  Bulut tabanı.

Koleksiyonlar, kapsamlar ve ilişkisel veri tabanı kullanıcılarını dağıtık veri tabanı ekosistemine yaklaştırabilecek her türlü mimari avantajı kullanarak parça şeması ile çalışabilmenizdir. Çoğu zaman daha büyük bir buluta geçiş ve daha büyük bir dönüşüm projesinin parçası olmamız önemlidir ve biz de bazen bu noktada devreye giriyoruz ve müşteri için buluta geçişi ele alan daha büyük bir iş ortağı ekosisteminin parçası oluyoruz. Ve genel dönüşümün bir parçasıyız. Ve bu iş ortağı ekosistemini kullanarak bu işletmelere; nasıl planlama yapacakları, nelerin kurum içinde kalması gerektiğini, nelerin buluta taşınması gerektiğini nasıl anlayacakları konusunda yardımcı oluyoruz.

Yani bu büyük bir patlama mı yoksa yavaş yavaş mı yapıyorlar, parçaları taşıyıp daha sonra mı geliyorlar, teknolojinin en ileri noktasına daha dönüşümsel olarak gittikleri diğer alanlara mı gidiyorlar. Bu nedenle, müşterilerin bu büyük dönüşümü ve buluta geçişi gerçekleştirmelerine yardımcı olmak için bize yardımcı olacak ya da onlarla birlikte çalışacak iş ortaklarından yararlanıyoruz.

Dolayısıyla Türkiye’de, özellikle de bu işin bir bileşeni olduğumuz daha büyük buluta geçişte müşterilere yardımcı olan çok sayıda uzmanlaşmış yerel iş ortağıyla çalıştığımızı söyleyebilirim.

AWS Snowball, hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bulut bilişim;  sağlamlaştırılmış cihazları, aralarında veri aktarımı yapabilen ve daha sonra ana AWS bulutuna geri dönebilmekte. Ve biz bu bileşeni kullanarak müşterilerimizin verileri gerçekten hızlı bir şekilde dönüştürmelerini sağlayabilmekteyiz.

2023 Hedefleriniz ve hatta 2023’te küresel bir perspektifte ulaşmak istediğiniz finansal hedefleriniz nelerdir ?

Misyonumuz;  pazarda lider olmak ve dünya çapında otomasyon kritik görev uygulamalarını kullanmak.

Açıkçası dışarıda bir rekabet var, ancak bizim görüşümüze göre;  en gelişmiş, en modern mimari veri tabanı biziz. Türkiye ile ilgili olarak şunu söyleyebilirim; biz Türkiye’yi hedef pazar olarak görüyoruz. Bunu çok ciddiye alıyoruz. Türkiye’ye yatırım yapmayı planlıyoruz ve Türkiye’nin nasıl geliştiğini ve küresel ekonomik ekosistemde daha önemli bir oyuncu haline geldiğini görüyoruz. Türkiye’yi bu kadar büyük bir oyuncu olarak gördüğümüz için,  Türkiye’ye yatırım yapmayı ve Türkiye’deki şirketleri ve Türkiye’deki sahaları veri tabanı açısından daha modern hale getirmeyi amaçlıyoruz.

Müşterilere yatırım yapmanın yanı sıra, veri tabanı ve teknoloji alanında bir çok yerel uzmanla çalışıyoruz.  Türkiye’dekilerle çalışmaya kesinlikle kararlı olduğumuzu ve onları bölgede büyüme sağlamamıza yardımcı olmak için çok önemli görüyoruz.

Couchbase: Pazarda lider olmayı ve Türkiye'deki şirketleri veri tabanı açısından daha modern hale getirmeyi amaçlıyoruz - Perakende.org