Skip to content Skip to footer

DeFacto’nun Akıllı Giysileri TÜBİTAK ile Kuzey Kutbu’nda

DeFacto’nun TÜBİTAK iş birliğiyle özel olarak geliştirdiği akıllı teknik giysiler Arktik Okyanusu’nda (Kuzey Kutbu) görev yapan Türk Bilim insanlarınca kullanıldı. Proje kapsamında geliştirilen sensörlü akıllı giysilerin prototip denemesi gerçekleştirildi. Prototip giysiler, zor koşullarda sağlık takibi yapan, kişisel güvenlik sağlayan, özel kumaşa sahip, sıcaklık sensörleri içeren tasarıma ve teknik özelliklere sahip.

DeFacto, giyilebilir teknolojiler geliştirme hedefiyle ve sağlık odaklı tasarımlarını birçok proje ile adım adım ilerletiyor. Global moda markasının TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü ve Malzeme Teknolojileri Başkan Yardımcılığı iş birliğiyle yürüttüğü proje doğrultusunda hazırlanan prototip akıllı giysiler, Kuzey Kutbu’na giden araştırma ekibince kullanıldı. Araştırma ekibi, DeFacto ve TÜBİTAK tarafından hazırlanan akıllı giysileri, Kuzey Kutbu’nun zorlu koşullarında kullanarak, giyilebilir teknolojilerin sınırlarını zorladı.

Akıllı teknik giysiler, sağılık sensörleri ile acil durum müdahalesi sağlıyor

DeFacto tasarımcıları ve TÜBİTAK’taki bilim insanlarınca geliştirilen prototip akıllı giysi, çeşitli özelikleriyle öne çıkıyor. Öncelikle sağlık takibine imkân tanıyan kıyafet, üzerinde bulunan sensörler sayesinde kullanıcının vücut sıcaklığı, nabız, solunum hızı, terleme seviyesi gibi verileri takip ederek, kullanıcının sağlık durumu hakkında önemli bilgilere erişilmesine yardımcı oluyor. Söz konusu bilgiler kullanıcının güvenliği için de önem taşıyor. Örneğin bir düşme durumunda sağlık verileri sensör ile alındığından acil durum müdahalesi yapılmasını sağlıyor.

Özel bir kumaş tekniğine sahip olan giysiler, su geçirmez ve nefes alabilen bir malzemeden yapılma ve ayrıca dış etkilere karşı dayanıklılık sağlıyor. Kıyafetteki sıcaklık sensörleri ise ortam derecesine göre ürün içerisindeki ısı yalıtım sistemi ile görev yaparak, ihtiyaca göre üç kademeli ısıtma gerçekleştiriyor. Bunların yanı sıra kumaşa uygulanan bioseramik işlem ve apre denge sağlayıcılar ile vücudun sırt veya omurga gibi özel kısımları için denge arttırıcı mekanizmalar bulunuyor.

İyi Niyet Anlaşması imzalandı

Kuzey Kutbu’nda ilk defa test edilen akıllı teknik giysilerinden bahseden DeFacto CPO’su Rahmi Say, “Kuzey Kutbu Arktik Okyanusu’ndaki zorlu koşullarda 1 ay boyunca test edilen prototip ürünlerimizin araştırma ekiplerinden onay aldı. İnovasyon ve teknolojiye verdiğimiz önemin bir yansıması olarak DeFacto tasarımcılarının TÜBİTAK’taki bilim insanları ile ortak çalışması sonucunda ortaya çıkan akıllı teknik giysilerimizin zor koşullarda sağlık takibi yapan, kişisel güvenlik sağlayan, özel kumaşa sahip, sıcaklık sensörleri içeren tasarımı ve teknik özellikleriyle sektörde bir ilke imza atarak giyilebilir teknolojiler arasında fark yaratacağını biliyoruz. Giyilebilir teknolojilerin geliştirilmesi konusunda da TÜBİTAK MAM ile imzaladığımız ‘İyi Niyet Anlaşması’nın gelecekteki iş birliklerini teşvik ederek yerli ve milli değerlere dayalı bilimsel gelişimi destekleyeceğine inanıyoruz” dedi.

DeFacto’nun Akıllı Giysileri TÜBİTAK ile Kuzey Kutbu’nda - Perakende.org