Skip to content Skip to footer

Enflasyonla birlikte hanelerin hızlı tüketim harcamaları arttı

Ipsos’un HTP paneli tarafından Perakende.org için derlenen verilere göre;

Nisan’22-Mart’23, 12 aylık dönemde, Türkiye’deki hanelerin hızlı tüketim ürünleri harcamaları geçen yılın aynı dönemine kıyasla %87 artış gösterdi. Bu büyümenin kaynağı alışveriş sepetlerinin değerinin artması.

Haneler bu 12 aylık dönemde ortalama 207 kez alışverişe gidip her alışverişte 104 TL harcama yaptı.

Geçen seneye kıyasla ortalama bir hane daha seyrek alışverişe gidip, her alışverişte sepetine daha fazla harcadı. Ortalama sepet değeri en yüksek seviyeye ulaşırken, yapılan sepet sayısında düşüş trendi devam ediyor. Yerel zincirlerde, İndirim Marketlerde ve Bağımsız süpermarketlerde sepet değeri ortalamanın üzerinde arttı.

Nisan’22-Mart’23 döneminde açık ürünlere talep bir önceki seneye göre belirgin düşüş gösterdi. Ortalama bir hane her 100 TL’lik harcamasının yaklaşık 54 TL’sini markalı, 23 TL’sini açık, 22 TL’sini ise market markalı ürünlere ayırdı.

Haneler, geçen sene olduğu gibi, bu 12 aylık dönemde de indirim marketlerinde, bağımsız süpermarketlerde ve ulusal zincilerde diğer kanallara kıyasla daha çok harcama yaptı. Ortalama bir hane her 100 TL’lik harcamasının 35 TL’sini indirim marketlerinde, 21 TL’sini bağımsız süpermarketlerde,        13 TL’sini ulusal zincirlerde gerçekleştirdi.

Geçen sene ile kıyaslandığında, Nisan’22-Mart’23, 12 aylık dönemde indirim marketleri ile ulusal ve yerel zincirler harcama payını arttırırken, özellikle ulusal zincirlerde pay kazanımı dikkat çekici. Bağımsız süpermarketlerde ise harcama artışı ortalamanın altında kaldı.

Nisan’22-Mart’23, 12 aylık dönemde, Genel Gıda (bakliyat, makarna, salça, şeker), İçecek (gazlı içecek, meyve suları) harcamasında, Atıştırmalık ürünler (çerez, bisküvi) ve Süt Ürünleri kategorilerinde Türkiye ortalaması üzerinde artışla pay kazanımı görüldü. Kağıt Ürünleri (tuvalet kağıdı & kağıt havlu) de pay arttırırken, Et ürünleri, Yağlar ve Ev Temizlik ürünlerinde harcama artışı Türkiye ortalamasının altında kaldı.

Çalışma sonuçlarına göre Ipsos Tüketici Panelleri Lideri Pelin Halaçoğlu şu değerlendirmeyi yaptı;

Tüketici Güven Endeksi’ndeki olumlu hareketin kalıcı olmadığı ve tekrar düşüş gösterdiği Mart ayıyla birlikte son 12 aylık döneme bakıldığında, hanelerin Hızlı Tüketim Ürünleri harcaması geçen yıla göre %87 artış gösterdi. Artış, depremden etkilenen bölgelerde satın alımların etkilenmesi sonucunda %80 seviyesinin altında kalırken diğer bölgelerde %90 seviyesinde seyrediyor.

Harcama artış trendi, temelde enflasyonun etkisiyle yukarıya çıkıyor ve sepet başına harcanan paranın artmasında kendini gösteriyor. Buna karşılık alışveriş sıklığında son üç senenin en düşük seviyesi ile karşı karşıyayız.

İndirim marketlerinin başı çekmesiyle harcama artışı daha çok modern alışveriş kanalları dediğimiz zincir mecralardan geliyor. Buna bağlı olarak da açık ürünlere yapılan harcamanın toplam harcamadaki payının zayıflaması söz konusu.

Araştırma Künyesi

Bu bölümde paylaşılan veri ve bulgular Ipsos Hane Tüketim Paneli’nden derlenmiştir. Hane Tüketim Paneli Türkiye’yi temsil edecek şekilde seçilmiş 14,000 haneden oluşan bir örneklem olup, hane içi satın alım verilerini içermektedir. 

Enflasyonla birlikte hanelerin hızlı tüketim harcamaları arttı - Perakende.org