Ipsos’un HTP paneli tarafından Perakende.org için derlenen verilere göre;
Ocak-Mayıs 2022’de Türkiye’deki hanelerin hızlı tüketim ürünleri harcamaları geçen yılın aynı dönemine kıyasla %57 artış gösterdi. Bu büyümenin kaynağı alışveriş sepetlerinin değerinin artması.
Haneler 2022’nin ilk 5 ayında ortalama 95 kez alışverişe gidip her alışverişte 70 TL harcama yaptı.
Pandemi ile başlayan toplu alışveriş davranışı 2022’in ilk beş ayında da devam etti. Pandemi öncesine kıyasla ortalama bir hane daha seyrek alışverişe gidip, her alışverişte sepetine daha fazla harcadı.
Ocak-Mayıs’22 döneminde açık ürünlere talep COVID-19 başlangıcı döneme göre az da olsa artış gösterdi.
Ortalama bir hane her 100 TL’lik harcamasının yaklaşık 52 TL’sini markalı, 26 TL’sini açık, 22 TL’sini ise market markalı ürünlere ayırdı.
Haneler Ocak-Mayıs’21 döneminde olduğu gibi Ocak-Mayıs’22 döneminde de İndirim Marketleri ve Bağımsız Süpermarketlerde diğer kanallara kıyasla daha çok harcama yaptı. Ortalama bir hane her 100 TL’lik harcamasının 34 TL’sini İndirim Marketlerinde, 20 TL’sini ise Bağımsız Süpermarketlerde gerçekleştirdi.
Ocak-Mayıs’21 ile kıyaslandığında İndirim Marketler, Ulusal Zincirler ve Pazar payını arttıran kanallar oldu. Pazar harcama payı COVID-19 başındaki seviyesine geri geldi.
2022 ilk beş ayında Yağ, Süt ürünleri, İçecek ve Kağıt harcamasında Türkiye ortalaması üzerinde artış görüldü. Yağ harcaması Ocak-Mayıs 2022’de %76 artarken, Süt ürünleri %61, İçecek %60, Kağıt %63 arttı. Et ürünleri, atıştırmalık, saç ve vücut ürünleri ve ev bakım ürünleri harcaması artışı Türkiye ortalamasının altında kaldı.
Çalışmayı değerlendiren Ipsos Tüketici Panelleri Global ve Türkiye Lideri Pelin Halaçoğlu şu değerlendirmeleri iletti: “2022’nin ilk beş ayında hanelerin Hızlı Tüketim Ürünleri harcamasının geçen yılın aynı dönemine göre %57 artış gösterdi ancak bu artış aynı dönemde yaşanan enflasyon göz önünde bulundurulduğunda bunu karşılayacak düzeyde olmadı. Başka bir deyişle, haneler harcamalarını artırsa da bu artış enflasyonun etkilerini telafi edecek seviyede olamadı. Henüz aynı derinlikte bir fark getirmese de benzer bir tablo 2001 ve 2008 dönemlerinde de görülmüştü.
Geçtiğimiz yıla göre harcamada payını en çok artıran alışveriş kanalı İndirim Marketleri olmaya devam ediyor, bunun da etkisiyle market markalı ürünlere yapılan harcama payını artırmakta.
Yine ekonomik koşullardaki olumsuzluğun ön planda olduğu 2001 ve 2008 dönemlerinde olduğu gibi genel gıda ve yağlar en az etkilenen kategoriler olarak harcama payını arttırdı. Aynı dönemde harcamalarına dikkat edilerek bir nevi kısıtlamaya gidilen ürün grupları olan kişisel bakım kategorileri ise bu dönemde de en az büyüyen kategori oldu.”
Araştırma Dosyasını Görüntülemek için tıklayınız…!
Araştırma Künyesi
Bu bölümde paylaşılan veri ve bulgular Ipsos Hane Tüketim Paneli’nden derlenmiştir. Hane Tüketim Paneli Türkiye’yi temsil edecek şekilde seçilmiş 14,000 haneden oluşan bir örneklem olup, hane içi satın alım verilerini içermektedir.