Skip to content Skip to footer

Enflasyonla Birlikte Hanelerin Hızlı Tüketim Harcamaları Arttı (Kasım)

Ipsos’un HTP paneli tarafından Perakende.org için derlenen verilere göre;

Ocak-Eylül 2022’de Türkiye’deki hanelerin hızlı tüketim ürünleri harcamaları geçen yılın aynı dönemine kıyasla %72 artış gösterdi. Bu büyümenin kaynağı alışveriş sepetlerinin değerinin artması.

Haneler 2022’nin 9 ayında ortalama 168 kez alışverişe gidip her alışverişte 79 TL harcama yaptı.

Pandemi ile başlayan toplu alışveriş davranışı 2022’in 9 ayında da devam etti. Pandemi öncesine kıyasla ortalama bir hane daha seyrek alışverişe gidip, her alışverişte sepetine daha fazla harcadı.

Ocak-Eylül’22 döneminde açık ürünlere talep bir önceki seneye göre az da olsa düştü.

Ortalama bir hane her 100 TL’lik harcamasının yaklaşık 54 TL’sini markalı, 25 TL’sini açık, 22 TL’sini ise market markalı ürünlere ayırdı.

Haneler Ocak-Eylül’21 döneminde olduğu gibi Ocak-Eylül’22 döneminde de İndirim Marketleri ve Bağımsız Süpermarketlerde diğer kanallara kıyasla daha çok harcama yaptı. Ortalama bir hane her 100 TL’lik harcamasının 34 TL’sini İndirim Marketlerinde, 21 TL’sini ise Bağımsız Süpermarketlerde gerçekleştirdi.

Ocak-Eylül’21 ile kıyaslandığında İndirim Marketler, Ulusal Zincirler ve Pazar payını arttıran kanallar oldu. Bağımsız Süpermarketler harcama payı kaybetti.

2022’nin 9 ayında, Genel Gıda (bakliyat, makarna, un, şeker), Yağ ve Süt ürünleri harcamasında Türkiye ortalaması üzerinde artış görüldü. Genel Gıda ürünleri harcaması Ocak-Eylül 2022’de %90 artarken, Yağlar %85, Süt ürünleri %80 arttı. Et ürünleri, atıştırmalık, saç ve vücut ürünleri ve ev bakım ürünleri harcaması artışı Türkiye ortalamasının altında kaldı.

Çalışma sonuçlarına göre Ipsos Tüketici Panelleri Lideri Pelin Halaçoğlu şu değerlendirmeyi yaptı;

2022’nin 9 aylık döneminde hanelerin Hızlı Tüketim Ürünleri harcaması geçen yılın aynı dönemine göre %72 artış gösterdi. Aynı dönemdeki enflasyon artışını az oranda aşan bu artışla hanelerin enflasyonla mücadelesinin başa baş seyrettiği söylenebilir.

Bu mücadelede hanelerin en kritik yönelimlerinden biri şüphesiz alışveriş kanalı tercihinde indirim marketlerini önceliklendirmek şeklinde oluyor. Geçtiğimiz yıla göre harcamada payını en çok artıran alışveriş kanalı İndirim Marketleri olmaya devam ediyor, bunun da etkisiyle market markalı ürünlere yapılan harcama payını artırmakta. İndirim marketlerine özellikle et ürünlerinde yönelimin arttığı görülmekte.

Genel gıda, yağlar ve süt ürünlerinde yüksek harcama artış trendi devam ederken, özellikle saç ve vücut bakım ürünlerinde daha düşük bir harcama artışı söz konusu, bu da ekononik sıkışma durumlarında değişen önceliklendirmelere ve kategorilerin farklı kullanım dinamiklerine bağlı olarak görmeye alıştığımız bir tablo.

Araştırma Künyesi

Bu bölümde paylaşılan veri ve bulgular Ipsos Hane Tüketim Paneli’nden derlenmiştir. Hane Tüketim Paneli Türkiye’yi temsil edecek şekilde seçilmiş 14,000 haneden oluşan bir örneklem olup, hane içi satın alım verilerini içermektedir. 

IFrame