Skip to content Skip to footer

“EYT’nin tesis yönetimi sektörüne etkisi büyük”

Türkiye’nin en büyük tesis yönetimi firmalarından Atalian Türkiye; Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamına giren ve bu haktan yaralanmak isteyen çalışanları için sektörde örnek bir uygulamaya imza atıyor. Grup şirketlerinde görev yapan ve EYT kapsamında olan çalışanlarının emeklilik taleplerine paralel olarak kıdem tazminatlarını peşinen ödeyen şirket, çalışanların mevcut haklarıyla çalışmaya devam etmelerine olanak tanıyor. Atalian Türkiye’de emeklilik talebiyle başvuran çalışanlar; şirkette çalışmaya devam etmek istemeleri halinde, hiçbir ayrım gözetilmeksizin ve mevcut haklarında hiçbir değişiklik olmaksızın görevlerine devam edebiliyor.

Konunun ülke ekonomisi ve istihdam açısından önemine dikkat çeken Atalian Türkiye CEO’su Barış Ünalp, “EYT’nin entegre tesis yönetimi sektörüne etkisi büyük. Türkiye’de bu sektörde yaklaşık 1.250.000 kişi (kamu hariç özel sektör tarafından istihdam edilen personel) görev yapıyor. Çalışanların yaşlarına ve profillerine baktığımızda, EYT kapsamına giren çalışanlarının %15-20 aralığında olduğunu ve bu haktan yararlanacak çalışanların büyük çoğunluğunun çalışma hayatına devam edeceğini öngörüyoruz. Sektörde EYT kapsamına giren ve çalışma hayatına devam etmek isteyenlerle ilgili farklı uygulamalar mevcut. Çalışma hayatına devam etmek isteyenlerle mutabakat sağlanarak kıdem tazminatlarını taksitler halinde ödemek ve kıdem tazminatlarını ödemeden firma bünyesinde tutmaya devam etmek en yaygın olanları.” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Bizim Atalian Türkiye olarak ülke genelinde yaklaşık 6.500 çalışanımız bulunuyor; EYT kapsamına giren çalışan sayımız ise 1.100. Diğer bir deyişle, çalışanlarımızın yaklaşık %17’si EYT kapsamına giriyor. Biz grup şirketlerimizde görev yapan ve EYT kapsamında olan çalışanlarımızın emeklilik taleplerine paralel olarak, firma bünyesindeki çalışma sürelerine göre oluşan kıdem tazminatlarını peşinen ödeyerek, mevcut haklarıyla çalışmaya devam etmeleri yönündeki istekliliğimizi sürdürüyoruz.”

Çalışanlara mevcut haklarıyla ilgili bilgilendirme

Atalian Türkiye, çalışanlarına verdiği değeri her fırsatta vurguluyor ve çalışanları mevcut haklarıyla ilgili bilgilendiriyor. Grup şirketlerinde görev yapan, sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999’dan önce olan ve gereken prim günü ile sigortalılık süresi şartını sağlamış çalışanlarına yönelik bir akış şeması yayınlayarak bu süreçte neler yapmaları gerektiğini anlatan şirket, departman yöneticileri aracılığıyla EYT kapsamında emekli olmak isteyen çalışanlarından aldığı dilekçe üzerinden emeklilik işlemlerini başlatıyor. Personel, departman yöneticisi ve insan kaynakları sorumlusu üçgeninde bir araya gelinerek hak edilmiş kıdem tazminatı hesaplanıyor ve ay sonlarında finans ekibiyle koordineli bir şekilde ödeme işlemleri gerçekleştiriliyor.

“İyi bir planlamayla ek maliyete gerek yok”

Şirketler için maliyet konusunun önemli bir gündem maddesi olduğunu dile getiren Atalian Türkiye CEO’su Barış Ünalp, “Birçok sektörde olduğu gibi tesis yönetimi sektöründe de şirketler EYT konusunda maliyet konusunu değerlendiriyor. Ancak iyi bir planlamayla ek bir maliyete gerek olmadan çalışanlara haklarını vermek mümkün. Biz, konusunda deneyimli merkez ekibimizle bu süreci ek bir kadro istihdam etmeden yönetiyoruz. Çalışanlarımızın kıdem tazminatına ilişkin oluşan maliyeti; müşterimizle yapılan sözleşme özelinde şirketimiz tarafından fonlanmışsa, önceki yıllarda ayrılmış olan karşılıklardan ödüyoruz. Fonlanmayanlarıysa müşterimizle görüşüp kendilerine fatura ederek çalışanlarımıza ödemelerini gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

2023’te kadroda %15 büyüme

Atalian Türkiye, 2023 yılı için kadro olarak %15 büyüme hedefiyle 800 ila 1.000 çalışanı daha istihdam edecek. Ana pozisyonlar; saha kadrolarında çalışacak deneyimli-deneyimsiz temizlik personeli, teknik personel, güvenlik personeli ve yüksek öğrenim görmüş, sektör deneyimli tesis yöneticisi olacak.

“EYT’nin tesis yönetimi sektörüne etkisi büyük” - Perakende.org