İnternetin yaygınlaşması ile birlikte hayatımızın birçok alanı köklü değişimlere uğradı. Alışveriş alışkanlıklarımızda bu dijital devrimden nasibini aldı. Artık markete ya da mağazaya gitmek yerine bir tıkla alışveriş yapabiliyoruz. Türkiye’de yapılan Online Alışveriş oranları geçen seneye göre değişimi ve online kanalda en çok tercih ettikleri kategorileri perakende.org için araştırdık.
Türkiye’nin 2023 yılı e-ticaret hacmi 1,85 trilyon Türk lirasına ulaştı.
Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı Türkiye’nin E-Ticaret Görünümü raporunda E-ticaret hacminden en büyük payı alan ilk üç sektörden ilki 233 milyar Türk lirası ile beyaz eşya ve küçük ev aletleri olurken bu sektörü sırasıyla 135 milyar Türk lirası ile elektronik ve 127 milyar Türk lirası ile giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörleri izliyor.
Perakende.org için gerçekleştirdiğimiz araştırmada geçen seneye göre tüketicilerin yaptıkları tüm alışverişin internetten olan payında 3 puanlık düşüş gözlemledik. Kadın ve erkek ayrımı olarak baktığımızda her iki tarafta da geçen seneye göre gerileme görülse de kadınlar daha fazla oranda internetten alışveriş yapmaktadırlar.
İnternetten en çok neler aldıklarını sorguladığımızda %76,1 oranında giyim, aksesuar ve ayakkabı olduğunu görüyoruz. Bunu %69,8 ile gıda ürünleri takip etmektedir.
Cinsiyete göre düzenli alınan ürünleri incelediğimizde kadınlarda en çok alınan ürünler %84,6 ile giyim, ayakkabı ve aksesuar iken erkeklerde en çok alınan ürünler %77,6 olarak görülmüştür. Yemek teslimatı kadınlar içerisinde daha yüksekken, ilaç ve gıda takviyeleri erkekler içerisinde daha yüksek orana sahip olduğu gözlemlenmiştir.
Bu araştırmamızda katılımcıların kesinlikle almayacağı ürünlerin ne olduğu da sorulmuştur. Buna göre çok yüksek bir orana sahip olmasa bile %37,8 oranla ilaç ve gıda takviyesini asla almayacaklarını belirtmişlerdir. Genel itibari ile sonuçlara baktığımızda elektronik ve büyük ev eşyaları alımı daha çok fiziksel kanalda gerçekleşmektedir.
Cinsiyet göre sonuçları değerlendirdiğimizde ise ilaç ve gıda takviyeleri kadınlarda anlamlı bir şekilde asla almam dedikleri kategori olurken, erkeklerde ise elektronik araçlar ve beyaz ev eşyaları asla almam dedikleri kategorilerin en başında gelmektedir.
Araştırma sonuçlarına XSIGHTS yorumu:
XSIGHTS Araştırma olarak perakende.org için gerçekleştirdiğimiz araştırmada 2024 yılında online alışveriş oranlarında her ne kadar 3 puanlık bir düşüş gözükse de bu düşüş anlamlı bir düşüş değil. TUİK verilerinde internet üzerinden alışveriş yapanlarda düşük bir artış trendi gözlemleniyor. Bu da bize İnternet üzerinden daha fazla oranda alışveriş yapan kişi olsa da toplam alışveriş içerisinde internetin payının anlamlı olarak değişmediğini ve daha birçok kategorinin internet üzerinden satışa geçişte henüz olgunlaşma sürecinde olduğunu söyleyebiliriz.
Bununla beraber tüketicilerinde alışveriş alışkanlıkları ve beklentileri hızla değişiyor. Bu değişimler, perakendecilerin müşteri deneyimini geliştirmek ve e-ticaret stratejilerini yeniden değerlendirmelerini gerektirmektedir. Ve bu doğrultuda müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun yenilikçi yaklaşımlar benimseyerek rekabette avantaj sağlayabileceklerdir. Özellikle de en çok ziyaret edilen ve kullanılan uygulamalara baktığımızda online alışveriş sitelerinin ön planda olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla bu alana yatırımlar yapmaya devam etmenin ve farklılaşma noktalarını belirlemenin önemli olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır. XSIGHTS Araştırma olarak, sektördeki bu değişimlerin nabzını tutmaya ve müşterilerimize en güncel bilgileri sunmaya devam edeceğiz.
Araştırma Künyesi: Araştırma 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 500 kişi ile online anket yöntemi (CAWI) üzerinden 9-17 Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.