Skip to content Skip to footer

İnşaat Sektörü 2020’yi nasıl geçirdi, 2021 beklentileri

İnşaat Sektörü 2020’yi nasıl geçirdi, 2021 beklentileri

Yeni umutlarla yeni bir yıla girdik. 2021 yılının herkese sağlık, mutluluk ve başarı getirmesini temenni ediyorum.

Tüm sektörler gibi inşaat sektörü için de inişli çıkışlı bir yılı geride bıraktık. Umarım 2021’de öncelikle koronavirüs salgınının etkileri hızlıca azalır ardından ekonomik anlamda olumlu gelişmeler yaşanarak iş dünyasına pozitif bir hareket gelir.

İnşaat sektörü pandeminin hayatımıza girmesi ile birçok sektör gibi bir yavaşlama evresine girdi. Sadece ülkemizde değil dünyada da pandemi ile oluşan panik dalgası ile birlikte yatırımlar yavaşladı ve küçülme süreci başladı. Mart ayında yaşanılan şok sonrası devreye giren teşvikler ve uygun faizli kampanyalar sektöre 2. yarıda bir ivme getirdi. Yarım kalan projeler devam etme fırsatı buldu, özellikle altyapı projeleri hızını kesmeden devam etti.

Açıklanan işsizlik rakamlarında da bu değişimi görmek mümkün. Mevsim etkisinden arındırılmamış temel işgücü göstergelerine göre, istihdam edilenlerin sayısı inşaat sektöründe 147 bin artış gösterdi. İstihdam edilenlerin % 6,2’si inşaat sektöründe yer aldı. Ekonomik faaliyete göre, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam, inşaat sektöründe 15 bin kişi arttı. İnşaat maliyet endeksinde ise ciddi artış söz konusu. 2020 yılı boyunca toplam artış %19.49 oldu. Maliyetlerin artması ve faizlerin tekrar psikolojik sınır olan %1’in üzerine çıkması ile konut satışlarında yavaşlama evresi başlamış oldu. Maliyetlerin yükselmesi ayrıca yeni konutlara başlama oranlarını da düşüren başlıca etken olmaya devam ediyor.

Dolar kurundaki hareketlilik sektörümüzdeki tüm işletmelerin belirsizliklerle biraz daha uğraşmasına neden oluyor. Devreye sokulan 7 milyar TL’lik KGF kredi desteği ve banka borçlarının ertelenmesinin COVID-19 döneminde özellikle sektördeki tüm paydaşları rahatlattığını söyleyebiliriz. Pandemi sonrası biraz daha ekonomik toparlanma gelirse sektörü daha iyi günlerin beklediğini öngörüyorum.

Şirketler 2021 itibariyle pandemi sonrası için de hazırlıklarını yapmalı, bu süreçte daha da gaza basarak kriz dönemini sektörün ihtiyaçlarını anlayıp çözüm üretme evresi olarak görmeli.

Bundan sonraki süreçte, birçok sektörde klasik uygulamalarla birlikte artık yeni dinamiklerin devreye gireceğini söylemek yanlış olmaz. İnşaat sektörünün dijitalleşmesi yönünde her geçen gün daha da önemli adımlar atılıyor. Bu yeni gelişmelere ayak uyduramayan şirketler ciddi kayıplara uğrayabilir.

İyi bir yıl, mutlu bir hafta dilerim…

Erhan KOCABAŞ

Workindo CEO

İnşaat Sektörü 2020’yi nasıl geçirdi, 2021 beklentileri - Perakende.org