Turkuaz Healthcare CEO’su Ömer Koç, 2000 yılından bu yana sektöre hizmet verdiklerini, rekabet gücünü belirleyen kriterleri, üretim teknolojileri ve ürün farklılıklarını anlatarak, Yurt içi ve Yurt Dışı pazarlama faaliyetlerini açıkladı.
- Turkuaz Healthcare’ı tanıyabilir miyiz? Faaliyetleriniz hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?
Turkuaz Healthcare olarak 2000 yılından bu yana medikal sektörde dünya devi firmalara karşı yüzde 100 yerli sermaye ile rekabet eden, medikal sektörde Class III seviyesinde üretim gerçekleştiren sektörün öncü şirketlerinden biriyiz. 200’ün üzerinde ürün çeşitliliğimiz ve 128’den fazla ülkeyi kapsayan ihracat kapasitemiz ile bugün tüm dünyada tanınan üretici bir marka konumundayız. Türkiye’den gerçekleştirilen medikal jel ihracatının yüzde 65’ini tek başımıza karşılıyoruz. Bunun yanında yabancı markaların Türkiye’de stratejik ortaklık için tercih ettiği bir üreticiyiz. Türkiye’de sınırlı sayıda firmanın sahip olduğu Ar-Ge merkezimizde ileri teknoloji içeren inovatif ürünler tasarlıyor ve geliştiriyoruz. Ciromuzun her yıl yüzde 3’ünü Ar-Ge çalışmalarına ayırıyor, bu konudaki inovatif çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.
Medikal kimyasal ürünler, dezenfektan ve antiseptik ürünler, reçetesiz ürünler (OTC), cinsel sağlık ürünleri ve kişisel bakım ürünleri kategorilerinde çok geniş bir ürün skalamız var. Turkuaz Healthcare’in tescilli markaları olan Konix, Kly, Konilube, Konicare, Mediseptica, Joy Drops, Gynotal ve Gynoseed ürünlerinin yanı sıra; OEM, OBL ve PL ürünlerimizle müşterilerimizin çözüm ortağı oluyoruz.
- Sektörünüzde de rekabet gücünü belirleyen en önemli kriter nedir?
Sektörde rekabet gücünü belirleyen kriterlerden en önemlilerini; müşterilere kusursuz hizmet olanakları sağlamak, iyi kalite, makul fiyat ve kısa teslim süresi beklentilerini hızla karşılayarak memnuniyetlerini en üst düzeyde tutmak olarak sıralayabiliriz. Rekabette yer alan uluslararası markalar, agresif pazarlama ve yayılma stratejileri pazarın dinamiklerini kolaylıkla değiştirebilirken yerel markaların rekabet gücünü ciddi oranda zayıflatabiliyor. Mevcut küresel rekabete karşı koymanın ve hatta bu rekabeti tehditten ziyade avantaja dönüştürebilmenin en önemli yolunun, açıldığımız uluslararası pazarlarda global oyuncuların arasında küresel bir marka olarak müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmak olduğunu düşünüyor ve bu hedef doğrultusunda çalışmalarımızı iyileştirerek sürdürüyoruz. Turkuaz Healthcare olarak günümüzün küresel rekabet ortamında saygın üretici kimliğimiz, güvenilir markalarımız ve inovatif çözümlerimizle sektöründe lider bir Türk markası olma vizyonuyla insan sağlığına fayda sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz.
- Turkuaz Healthcare üretim teknolojilerinde ve ürünlerinde hangi yönleriyle farklılaşıyor?
22 yıllık tecrübemizin sonucu olarak, üretim teknolojimiz, kullandığımız kaliteli ham maddeler, sahip olduğumuz uluslararası kalite standartları ile farklılaşıyoruz. Örneğin, Konix Ultrason Jelimiz, Türkiye’nin ilk ve tek FDA onaylı ultrason jelidir. Ayrıca ABD Michigan Üniversitesi’nde yapılan testte ürünümüzün dünyanın en çok satan ultrason jeline karşı çok daha iyi görüntüleme sağladığı belirlenmiş ve performansı ispatlanmıştır. Steril Ultrason Jeli, Steril Kateter Jel, Steril Obstetrik Jel, Laparoskopi Lensi Buğu Önleyici, Simir Doku Sabitleyici Sprey gibi pek çok inovatif üründe Türkiye’deki ilk yerli üretici konumundayız.
- Yurt içi ve yurt dışı pazarlama faaliyetlerinizi öğrenebilir miyiz? Hangi ülkelere ihracat gerçekleştiriyorsunuz?
Medikal kimyasallar alanında gerçekleştirdiğimiz OEM üretimle Amerika ve Avrupa başta olmak üzere birçok pazarda lider üretici konumundayız. Son teknolojiyle ve Ar-Ge yatırımlarıyla güçlendirilmiş tesislerimizde hem tescilli markalarımız hem de PL üretimlerimizle büyümeye devam ediyoruz. Turkuaz Healthcare olarak medikal jel üretiminde Avrupa’nın lider, dünyanın ise en büyük 5 üreticisinden biriyiz. Amerika ve Avrupa bölgesi büyümeyi hedeflediğimiz pazarlar arasında. Çeşitli kategorilerde, çok geniş bir ürün portföyümüz olduğu için her kategorinin kendi altında da hedef ülkeler bulunuyor. Orta ve uzun vadede hedefimiz iç ve dış piyasada markalarımızın bilinirliğini artırmak ve öncelikle kendi markalarımızla büyüme yönünde olacak. Bu yıl özellikle ABD ve Avrupa pazarında büyüme hedeflerimiz doğrultusunda yeni yatırımlar yapacağız. Geçtiğimiz aylarda ABD’nin Chicago eyaletindeki ofisimizi açtık. Akabinde İngiltere’de de bir ofis açmayı planlıyoruz. 100+ ülkeye ihracat gerçekleştiren bir firma olarak globalleşme adımlarımızı atıyor, yurtdışında büyümeyi odağımıza alıyoruz.
- Dijitalleşmeye ne kadar yatırım yapıyorsunuz? Bu konuda yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
Dijital çözümlerimiz ile müşterilerimize hızlı ve kapsayıcı hizmet vermek birincil önceliğimiz. Bu kapsamda ERP çözümlerimizde dünyanın lider kurumsal uygulama yazılımları sağlayıcısı SAP’yi tercih ediyoruz. Tüm kalite süreçlerimizin otomasyonunu sağlayan entegrasyonu QDMS Entegre Yönetim Sistemi ile gerçekleştiriyoruz. Dijital sistemler ile hem verimliliği artırmayı hem de daha az kağıt israfı ile çevreyi korumayı hedefliyoruz. Organizasyonel hafızamızı güçlendirerek geleceğe güvenli ve sağlıklı bir şekilde hazırlanıyoruz. Şirketimizin yaşam süreçleri boyunca yarattığı bilgi, belge, doküman gibi yazılı ya da görsel öğelerin oluşturulmasını, saklanmasını ve bu bilgilere güvenli ve hızlı bir şekilde çevrimiçi erişilebilmesini sağlıyoruz. Dokümanlarımızı akıllı hale getirerek elektronik ortamda yönetilmesini sağlıyor, süreçlerinizin performansını iyileştirerek süreç maliyetlerini düşürüyor ve kurumsal kaynaklarımızın etkin kullanımına katkıda bulunuyoruz.
Turkuaz Healthcare olarak Ar-Ge ve mikrobiyoloji laboratuvarlarımızda da ileri teknoloji sistemleri kullanıyoruz. Laboratuvarlarımız, steril ve non-steril ürünler için gerekli tüm analizlerin yapılması için uygun dizayn edilmiş olup yüzlerce mikroorganizma tayini otomatize cihazlarla yapılabilmektedir. Ar-Ge merkezimizde dünya trendlerini titizlikle inceliyoruz. HPLC, GC gibi yüksek düzey test ekipmanları ve modern cihazlarla donatılmış laboratuvarlarımızda bilimsel yöntemler ile geliştirdiğimiz inovatif ürünlerimizi, uluslararası üretim standartlarında piyasaya sunarak sektöre yön vermeye devam ediyoruz.
- Üniversite sanayi iş birliği kapsamında ne gibi çalışmalarınız bulunuyor?
Trakya Üniversitesi ile Ar-Ge iş birliği anlaşması imzaladık. Bunun yanında Ankara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Biruni Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi gibi çok sayıda üniversite ile üniversite sanayi iş birliği programı çerçevesinde çalışmakta olduğumuz projelerimiz devam ediyor.