Kendine usta diyebilmek için önce ustanı geçeceksin, sonra seni geçecek bir öğrenci yetiştireceksin. (Japon Atasözü)
Artıyor.
Daha da artacak.
Artmalı da.
Hedefler güncelleniyor.
Açılacak her yeni mağaza ilave istihdam demek.
Kapanan her mağaza, başka mağazalarda görevlendirilenler hariç işsizlik demek.
Çok sayıda perakendeci kuruluş çeşitli kademelerde istihdam sağlıyorlar.
Sağlanan istihdamın sektörde çalışmaya devam etmesi kadar önemli bir nokta daha var; adayın öncelikle çalışmak için perakende sektörünü seçmesi. Bu durum öncelikle mesleğe yeni başlayacak kişiler için önemli! Doğallıkla meslek olarak benimsemiş veya uzmanlaşmış kişileri pek kapsamıyor.
Yeni başlayacak kişilerin perakende sektörünü seçmesi önem taşıyor! Çünkü büyümeye devam eden ve edecek olan sektörün eleman ihtiyacı da büyüyor.
Emek yoğun bir sektör olmamız dikkate değer elbette. Hafta sonu çalışıyor olmamız da öyle.
Ama iş istihdamı sağlamakla da bitmiyor. Sağlanan istihdamın devamı da bir o kadar önemli!
Bu konuda yapılmış araştırmalardan birini paylaşmak istiyorum.
(1)‘‘Dünyaca ünlü iş arama sitesi Totaljobs tarafından altı bin 829 kişi ile yapılan anketin sonuçlarına göre tüm çalışanlar ve orta düzey yöneticiler en çok iş yerinde kendilerini geliştirmek istiyor, eğitim talep ediyor.
Totaljobs tarafından yapılan araştırmaya göre yaş gözetmeksizin farklı sektörlerde çalışanlar (%97) özellikle bir noktada birleşiyor: Çoğunluk için iş yerinde eğitim ve kişisel gelişim son derece önemli.
Bu önemli cevabın arkasında temposunu düşürmeden değişen teknoloji ve sektörlerin bu nedenle gerçekleşen hızlı dönüşümü yer alıyor. Uber taksi şoförlüğünden e – ticarete kadar işveren müşterisini memnun etmek ve elde tutmak için ar olan becerilerini güncellemek ve kendisini sürekli geliştirmek zorunda.
Ankette ‘ İşimde en çok neye değer veriyorum? ’ sorusuna karşılık en çok verilen cevap bu nedenle eğitim. Pozisyon ve bağlılık oranı yüzde 93’ken, yüzde 67 oranına sahip yan haklar maddesi de çalışanların sadece maaşa odaklanmadığını gösteriyor. CIPD tarafından yapılan başka bir araştırmada aynı sonuçları gösteriyor. Bu nedenle işyerinde öğrenecek şeyi kalmayan çalışanın memnuniyeti hızla düşmeye başlıyor.
Deloitte tarafından yapılan bir başka araştırmada şirketlerdeki pozisyon çeşitliliğinin, yeni pozisyonlar oluşturmanın önemini gösteriyor. Buna göre yeni pozisyonlar oluşturan, mevcut ve potansiyel çalışanlarının becerilerine uygun pozisyonları hayata geçiren işveren kısa vadede kazanıyor.
Oxford Üniversitesi’nce yapılan bir doktora çalışmasının çıktıları da bu veriyi destekliyor.
Buna göre kişiye özel, yeteneklerini gösteren bir unvan, çalışanın üzerinde diğer etkenlerden çok daha fazla olumlu etkiye sahip.
Araştırmanın bir diğer verisi yine eğitim üzerine. Ankette yeni neslin bir önceki jenerasyona göre eğitime ve yönlendirilmeye çok daha fala ihtiyaç duyduğu ortaya çıkıyor. Bunda eskiye nazaran daha karmaşık olan iş yapış biçimlerinin etkisi büyük. ’’
Benim dikkat çekmek istediğim asıl konuda sektörde yeni istihdam edilenlerin bu meslekte kalıcı olmaları. Bu da iş öncesi ve işbaşı eğitim kadar önemli bir diğer husus olan mentorluk konusu.
Bu konuya daha öncede; Rol model yönetici ve astlar, başlıklı yazımda da değinmiştim.
Elbette insan kaynakları yöneticileri ve politikaları bu konuda çok önemli! Bu nedenle işe almanın sonrası da bir o kadar önem taşıyor. Bu konuda güçlü politikaları olan ve bunu uygulayan çok sayıda şirketimiz ve İK Yöneticilerimiz var. Ve bunları destekleyen, çalışanların gelişimini sağlayan, öğreten ve öğrenmelerini sağlayan yüzlerce sektör yöneticimiz var. ‘‘ iş bulana kadar gir bir markette çalış’’ sözünün giderek azaldığı bir sektör için hepimize yapacak çok iş düşüyor.
Yazımı Clerance Francis’in bir sözü ile bitirmek istiyorum.
‘‘ İnsanların zamanını satın alamazsınız, belli bir yerde fiziksel varlıklarını satın alabilirsiniz, hatta saat başına belli miktarda kas hareketlerini bile satın alabilirsiniz ama coşkuyu satın alamazsınız. Sadakati satın alamazsınız. Yüreklerdeki bağlılığı satın alamazsınız. Bunları kazanmanı gerekir. ’’
İyi ve sağlıklı günler dilerim…