Rafinera Cloud Kitchen CEO’su Didem Altınbaşak Tulgan, paket sektörüne kazandırdığı yeni oluşumu anlatırken; yıl sonu, 2023 hedef ve planlamalarını da açıkladı.
15 yıllık paket yemek sektöründe olan Rafinera’dan ve yeni oluşumu olan “Rafinera Cloud Kitchen’dan (RCK) bahsedebilir misiniz?
Rafinera 15 yıldır karanlık mutfak olarak devam eden bir beslenme planı servisi. Beslenme planı servisi sektöründe, Türkiye pazarının %70’ini domine eden Rafinera kalori hesaplı taze yemek ve taze sıkılmış meyve-sebze sularını (Juice) her sabah üyelerinin kapısına götüren bir servis. Bu ürün grubu “Rafinera Paket Yemek” olarak adlandırılmakta ve kilo vermek isteyenler, sağlıklı beslenmeyi tercih edenler, ofisinde düzenli yemek arayanlar, hatta evinde yemek yapmayı tercih etmeyenler tarafından sıklıkla tercih edilmekte.
Paket yemek sektöründeki 15 yıllık geçmişi (900’ün üzerinde reçetesi, 7 yıllık kurye operasyon yönetim bilgisi, merkezi mutfak tecrübesi, ERP ve CRM altyapısı, deneyimli mutfak ve operasyon ekibi) ve sürekli kendini geliştirme, müşterilerimize daha iyi hizmet verme, Türkiye ve dünyadaki günceli takip etme merakıyla yola çıkan Rafinera, yeni bir konsept “Rafinera Cloud Kitchen” ile müşterilerimizin karşısına çıktı.
RCK çatısı kapsamında kaç markanız, iş ortağınız bulunuyor ?
16 farklı mutfağı olan RCK markalarımızın hepsi tescilli, kendi markası olan ve farklı demografik hedef kitlelere göre servis edilebilen firmalarımız;
- Nera Burger
- Köfte33
- Pıtı Mantı
- Mochita Cakes
- Leyna Falafel
- Kila Burger
- Mezepoly
- Kanattown
- Yanda Pilav
- Wrapetito
- Taco Baila
- Gina Bowl
- Dide Pide
- Botta Pizza
- Tostica
- Pizza Portas
Rafinera paket yemek ve Rafinera Juice markalarını da listeye eklersek, RCK çatısı altında şu an toplam 18 markamız; Rafinera Cloud Kitchen’ın iş ortakları arasında da Yemeksepeti, Getir Yemek, Trendyol Yemek ve Fuudy var. Bu platformlar üzerinden sipariş veren müşterilerine taze, lezzetli ve kaliteli ürünlerini dakikalar içerisinde ulaştırıyor.
“Bulut Mutfak Konsept “ modelini ve RCK modelini açıklayabilir misiniz ?
Bulut mutfak konsepti; Dünya’da ve Türkiye’de son dönemde çıkmış bir konsept ve Rafinera Cloud Kitchen da bunun ilk örneklerinden biri. Bu konseptte tek bir mutfak alanında birden fazla sanal restoran hizmet veriyor. Bu sanal restoranlarda geleneksel restoranlardan farklı olarak herhangi bir oturma alanı, masa, garson ve müşteriler için ek hizmet alanları bulunmuyor. Sadece yemeklerin hazırlandığı paylaşımlı bir mutfak, şefler ve paketleme alanları bulunuyor. Müşterilerin yemek platformları üzerinden verdikleri siparişler burada hazırlanıp, kuryeler aracılığı ile ev ve işyerlerine teslim ediliyor.
Bulut mutfakta birden fazla sanal marka hizmet verebildiği için giderler her markaya ortak bölünüyor, kuryeler ortak kullanılıyor ve maliyet avantajı sağlıyor. Bu da müşterilere daha kaliteli yiyecekleri daha uygun fiyatla sunmaya olanak tanıyor. Bununla beraber, bulut mutfağın olduğu dağıtım bölgesine özel marka ve ürünler de müşteri talebi olması halinde kolayca hayata geçiriliyor.
Her bir marka için her bir dağıtım bölgesine sıfırdan yatırım yapıp maliyetleri arttırmak yerine, her bölgeye bulut mutfaklarımızı götürüp tüm markalarımızı aynı mutfaktan müşterilerimize ulaştırıyoruz.
Çalışanlar için de farklı mutfaklara ait ürünleri, pişirme proseslerini tek bir bulut mutfakta görmelerine imkan tanıyor. Bu da yeniliğe açık, öğrenmeye ve gelişmeye istekli, farklı mutfakları deneyimlemek isteyen şef ve yardımcı personele de kariyer fırsatı sunuyoruz.
RCK modelimizi de şu şekilde açıklamak isterim;
Bulut mutfak projelerinde en önemli başarı faktörlerinden biri ölçeklenebilir bir yol haritasına sahip olmak. RCK modelimizi de tamamen bu bakış açısı ile inşa ettik. Buna ek olarak RCK’in başarı yapı taşlarını da şu şekilde sıralayabilirim.
- Hızlı yayılmaya uygun olması.
- İnovasyon, deneme ve gerektiğinde yön değiştirmeye uyumlu olması. (Bulut mutfak dünyası şu an kuralları ve başarı dinamikleri belli olan bir dünya değil henüz. Bu sebeple değişime açık olmak ciddi bir başarı kriteri.)
- Kalite Kontrol sistemlerinin iyi çalışması. (Farklı lokasyonlarda verilen farklı hizmetlerin kaliteleri her anlamda birbiri ile uyumlu olmalıdır. Bunu sağlayabilmek bir başarı kriteridir.)
- Süreç içerisinde öngörülemeyen durumlara karşı bakış açısının geliştirilmiş olması.
Tamamen ölçeklenebilir, müşteri memnuniyet seviyesi en yüksek markaları içeren, coğrafi yayılımı çok hızlı yapıp bunu yaparken kontrolden ödün vermeyecek bir iş modeli RCK. Bizim için ne kadar başarılı olduğumuz tadımızın ve servis kalitemizin ne kadar iyi olduğuna bağlı.
RCK yüksek karlı, kolay ölçeklenebilir, hızlı büyüyecek ve coğrafi yayılıma çok uygun bir model. Modelin esnekliği sayesinde model global dünyada minik dokunuşlar ile uygulanabilir durumda.
RCK’yi rakiplerinden ayıran özellikleri neler peki ?
Çoklu markalı bir bulut mutfak projesi olan Rafinera Cloud Kitchen, sahibi olduğu tüm markalarının ARGE, marka çalışmaları, menü hazırlıklarını, müşteri ilişkilerini, satın alma, üretim, teslimat ve satış kanallarının yönetimini tek merkezden / RCK’in kendi bünyesinde yönetiliyor. Bu da müşteri taleplerinin ve sorunlarının hızlıca çözüme kavuşmasını ve hizmetin kesintisiz devam etmesini sağlıyor. (Değer zincirindeki tüm halkaları baştan sona biz kontrol ediyoruz.)
RCK; Teknoloji ve yemeği bir araya getiren food-tech konseptine (Gazzla projesi) ve lezzete odaklanmış dedike bir ekibe sahip.
Yemek alanında 15 yılı aşkın tecrübemize dayanarak lezzetin en öncelikli konu olduğunun bilinci ile hareket ediyoruz. Hedefimiz, marka çıkarmış olmak için çıkarmak değil, bu alan da satış yaptığımız coğrafi bölgede ilk 3’e girebilecek markayı yaratmak.
Ayrıca RCK; Müşteri memnuniyeti ve son kullanıcı servis kalitesine önem verirken kalite odaklı bir yaklaşıma sahip.
Rafinera Cloud Kitchen’in orta ve uzun vadeli hedefleri nelerdir?
Yıl sonuna kadar hedefimiz; Sadece İstanbul’da 8 lokasyonundan 25 markamız ile 200+ sanal restoranımız ile hizmet vermek.
Kendi satış platformumuzu yayına almak.
İstanbul penetrasyonumuzu tamamlayıp, ardından global dünyaya açılma planımız da var.
Rafinera Cloud Kitchen olarak, 2023 yılını 4,2 m sipariş ile bitirip pazarın lideri olmayı hedefliyoruz.
Son olarak; teknoloji ve yemeği bir araya getiren “Food Tech” konseptinizden ve “Gazla” yazılımınızdan da bahsedebilir misiniz ?
Foodtech dediğimiz teknoloji ve yemeği bir araya getiren bir konsepte sahibiz.
Ar-ge çalışmalarınız sürekli devam ediyor. Yemeklerimizi kendi kuryelerimiz ile bize özel ısıtmalı çantalarımızla taşıyoruz. Motorların çakmak gözünden enerji alan bu özel çantalar, teslimat süresince de yemeği ısıtmaya devam ediyor.
Gazla adını verdiğimiz kendimize özel bir yazılımımız var. Mutfaklarımıza sipariş düştüğünde bu özel yazılım devreye giriyor. Yemeğin hazırlanma süresi, teslimat süresi ve teslim yerini gibi bilgiler analiz ederek, en optimum zamanlama belirleniyor ve sipariş sisteme düşüyor. Böylece birbirine yakın lokasyonlar tek bir kurye ile çözülebiliyor, kaynak optimizasyonu sağlanıyor.