Skip to content Skip to footer

Selma BİRİNCİ: Marmara Park AVM’nin başarı hikayesini ve gelecek vizyonunu açıkladı

Marmara Park AVM Müdürü Selma BİRİNCİ, 12 yıllık başarı hikayesi ve gelecek vizyonunu açıkladı.

  1. Marmara Park AVM’nin açılış tarihinden bu yana hangi değişim ve gelişmeleri gözlemlediniz?

Marmara Park AVM 2012 yılında kapılarını ziyaretçilerine açtı. Geçtiğimiz 12 yıl içinde bütün dünyada ve tabii ki  Türkiye’de birçok değişim ve gelişim yaşandı. Günümüzün tüketicisinin beklentilerine ve ihtiyaçlarına daha iyi yanıt verebilmesini sağlamak amacıyla Marmara Park AVM de gelişti ve değişti.

Zaman ile gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda ve trend olan markalar kiralama karmamızda yer aldı. Marka karmamızı güncel tutuyoruz.

Ayrıca Marmara Park AVM, 2012 yılında açıldığı gün itibarıyla insanların da çok çabuk benimseyip alışveriş yapmak dışında buluşup sosyalleştikleri ve vakit geçirdikleri bir yer haline geldi. Bu reflexler doğrultusunda ziyaretçilerimiz yaşam alanı olarak seçtikleri Marmara Park AVM’yi daha keyifli, çocuklara ve yetişkinlere özel gündemi takip eden farklı aktivitelerle buluşturarak aynı zamanda yaşam alanı olan markamızın altında daha keyifli vakit geçirmelerini sağladık. Sadece alışveriş yapmak için değil, aynı zamanda topluluk etkinliklerine ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan bir alan olarak görülmeye başlandı. Marmara Park AVM’de ayrıca konserler, sergiler, spor etkinlikleri gibi çeşitli aktiviteler de düzenleniyor.

  1. Güncel mağaza sayınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Mağaza ve restoran seçiminizde hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

Marmara Park AVM’nin toplamda 250 mağazası mevcut. Mağaza ve restoran seçiminde bir dizi kriteri göz önünde bulunduruyoruz. Bu kriterler, AVM’mizin hedef kitlesi, bölgesel özellikler, mevcut kiracı portföyü ve genel stratejilerine göre değişiyor. Ancak genellikle aşağıdaki kriterleri dikkate alıyoruz:

Marka ve Konsept Uyumu: AVM’nin genel konsepti ve hedef kitlesiyle uyumlu olan mağazaları ve restoranları tercih ediyoruz.

Ticari Başarı: AVM’nin ticari başarısını artırmaya yardımcı olabilecek popüler markaları ve işletmeleri tercih ediyoruz. Bu, satış hacmi, marka bilinirliği, ziyaretçi sadakati gibi faktörleri içeriyor.

Finansal Güçlükler: Potansiyel mağaza ve restoranların finansal güçlükler yaşamama olasılığını değerlendirerek seçim yapıyoruz. Güvenilir ve mali açıdan sağlam işletmeleri tercih ediyoruz.

Mağaza Konsepti ve Ürün Çeşitliliği: Genel mağaza konsepti ve ziyaretçilere sunulan ürün çeşitliliği göz önünde bulundurarak seçim yapmaya özen gösteriyoruz. AVM’miz, moda, elektronik, ev dekorasyonu gibi farklı kategorilerde geniş bir yelpazeye ziyaretçilere hizmet ediyor.

Ziyaretçi Deneyimi ve Hizmet Kalitesi: Ziyaretçi deneyimini artırabilecek ve kaliteli hizmet sunabilecek mağazalar ile restoranları tercih ediyoruz. Bu, düzenli olarak güncellenen mağaza düzenlemeleri, personel eğitimi, temizlik standartları gibi unsurları içeriyor.

Rekabet Analizi: AVM yöneticileri, bölgedeki diğer AVM’lerde ve mağazalarda sunulan hizmetlere ve markalara göre rekabet analizi yapıyorlar. Bu analiz, AVM’nin farklılaşmasını sağlayacak benzersiz veya eksik kalan hizmetleri belirlemeye yardımcı oluyor.

  1. Ziyaretçilerinize ne gibi deneyim ve ayrıcalıklar sunuyorsunuz?

Türkiye’de birçok alışveriş merkezi mevcut. Bizi diğerlerinden ayıran en büyük farkımız; alışveriş deneyimini konforlu noktaya taşıyan fiziksel şartlarımız ve ihtiyaçları anında tespit ederek çözüme ulaştıran, deneyimli saha ekibimiz. İstanbul’un yoğun nüfuslu, gelişen bölgesi Beylikdüzü / Esenyurt’ta yer alan Marmara Park AVM, zengin marka karması, göz alıcı mimarisi ve dinamizmiyle, alışveriş ve eğlenceye farklı bir boyut kazandırıyor. Kolay ulaşılabilir merkezi konumu, sürdürülebilir hizmet anlayışımız, ziyaretçilerimizle pazarlama faaliyetlerimiz aracılığıyla kurduğumuz marka bağımız ise bizi ayrıştıran noktalar. Planlama aşamasından operasyona kadar sürdürülebilir düşünmek ve hareket etmek, ECE’nin uzun soluklu kurumsal felsefesinin temelini oluşturan bütünsel yaklaşımını tanımlıyor. Tesislerde enerjinin verimli kullanımını belgeleyen ISO 50001 ve mevcut cari binaların çevresel performansını değerlendirme konusunda dünyanın en saygın derecelendirme metotlarından biri olarak kabul edilen BREEAM In-Use’da, Excellent (mükemmel) Derece sertifikalarına sahibiz. Yaptığımız uygulamalar sonucu almaya hak kazandığımız bu sertifikalarla karbon ayak izimizi azaltarak sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz.

  1. “Mesut Yar ile Marmara Park Nerede” projesi fikri nasıl ve hangi amaçla ortaya çıktı? Projeye karşı gelen tepkiler nasıl? Ve bu açıdan projenin AVM’ye ne gibi katkıları oldu? AVM’nin bilinirliğini, ziyaretçi sayısını nasıl etkiledi?

Tüm başarılar öncelikle hayal etmekle başlıyor ve çok çalışmakla elde ediliyor. Alışılmışın dışına çıkmak, yapılmayanı yapmak ve öncü olma cesaretine sahip herkes, her kurum bir şekilde fark yaratacaktır. Biz de işe hayal ederek başladık. Marmara Park, dünyada ticari gayrimenkul sektörünün öncülerinden olan Alman ECE ile DWS’in ortak yatırımıyla hayata geçirilen bir alışveriş merkezi. Alanında Avrupa sektör lideri olan ECE Marketplaces ve ECE Türkiye’nin uzun yıllara dayanan deneyimi, vizyonu ve uzmanlığı ise her zaman bize yol gösteren bir ışık. Tabii bu bir ekip işi. Anda ve akışta olan, esnek, işine hâkim ve en önemlisi Marmara Park AVM pazarlama ekibiyle uyum içinde olan bir organizatör ve çekim ekibiyle çalışıyoruz. 2021 yılında “Eşsiz Deneyimler” konseptiyle başladığımız ve Marmara Park AVM takipçilerine parayla satın alamayacakları deneyimler sunduğumuz dijital içeriğimizin yanı sıra, 2022 itibariyle de televizyoncu kimliğiyle tanıdığımız ve aynı zamanda arkeoloji doktoru da olan Mesut Yar moderatörlüğünde hayata geçirdiğimiz “Marmara Park Nerede?” içeriğimizle, İstanbul’un farklı semtlerinin tarihini, kültürünü ve gündelik yaşamını alışveriş merkezimizin dijital platformlarında takipçilerimizle paylaşıyoruz. Her geçen gün markamızı takip edenlerle ve yeni müdavimlerimizle hem marka bilinirliğimizi hem de duygusal bağımızı güçlendirmeye devam ediyoruz. Pazarlama kuralları, değişen ve gelişen dünya düzeninde yeniden yazılıyor. Artık tüm yaşamımızı küçücük ekranlar üzerinden devam ettiriyoruz. Bu dijital yöne dönen çarkta takip eden değil, oyunu kuran tarafta yerimizi aldık ve sağlam adımlarla devam edeceğiz.

  1. “Marmara Park Nerede” projesiyle bir ödül aldınız. Bu ödül hakkında bize bilgi aktarabilir misiniz?

Ziyaretçilerimize marka karmamızla keyifli alışveriş deneyimleri sunmanın yanı sıra, özgün ve zengin içeriklerle YouTube kanalımızda “Eşsiz Deneyimler” yaşatıyoruz. Aynı zamanda, Mesut Yar ile hazırladığımız “Marmara Park Nerede?” konseptli videolarımız da büyük beğeni topluyor. YouTube içeriklerimizle birlikte kanalımızın izlenme oranı yüzde 600 arttı. Bu başarılarımız, Stevie Ödülleri’nin Pazarlama Kategorisi’nde “Yılın Marka Deneyimi – Tüketici” dalında Bronz Ödül’ünü de beraberinde getirdi. Bu ödüle sahip olan tek AVM, Marmara Park. Aldığımız ödülle gurur duyuyoruz ve bu da motivasyonumuzun artmasına katkı sağlıyor. Başarılarımızı sürdürmek ve yeni ödüllerle taçlandırmak için aynı doğrultuda ilerlemeyi hedefliyoruz.

  1. Gelecek dönemdeki hedef ve projeleriniz nelerdir?

Mükemmel lokasyonlarda, profesyonel pazarlamayla birinci sınıf AVM yönetimi, ECE Türkiye’nin hem başarısı hem de başlıca hedeflerinden biri. Ayrıca özenle oluşturulmuş marka ve branş karmasına dayanan kiralama anlayışımızla alışveriş merkezimizde en güncel trendlere yer verirken aynı zamanda yeni girişimler ve yerel ticaret için de fırsatlar yaratmak bir diğer önceliğimiz. Bunun yanı sıra kendi bünyemizde yer alan mimarlarımız ve mülk yönetimi ekiplerimiz sayesinde düzgün şekilde işleyen planlama ve operasyon süreçlerimizle yolumuza devam etmek, 12 yılı aşkın süredir başarıyla yönettiğimiz Marmara Park AVM’nin uzun dönemli ve sürdürülebilir başarısı için düzenli olarak modernize edilmesi, yenilikçi hizmetler ve eğlence konseptlerinin geliştirilmesi ve uygulanması da hedeflerimiz arasında yer alıyor.