Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), Ocak ayı yönetim kurulu toplantısını Erzurum’da düzenledi. Gıda perakende sektöründeki gelişmeleri değerlendiren Başkan Ömer Düzgün, “Küresel ölçekteki ve ülkemizdeki gelişmeleri dikkate alarak tarladan sofraya kadar olan tüm süreçleri yeniden kurgulamalı, gereken önlemleri almalı, çiftçilerimizi ve hayvancılıkla uğraşanları yeniden üretime döndürmeli ve sektörümüzdeki rekabeti düzenlemeliyiz” dedi.
Türkiye genelindeki yerel zincirler arasında birlik ve beraberliği güçlendirmek, sektördeki gelişmeleri değerlendirmek için Türkiye Perakendeciler Federasyonu önderliğinde her ay farklı bir ilde gerçekleştirilen toplantıların yenisi Erzurum’da düzenlendi. TPF Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün, TPF Yönetim Kurulu Üyeleri, PERDER Başkanları ve üyeleri Doğu Anadolu PERDER ev sahipliğinde Hilton Garden Inn Erzurum’da bir araya geldi. Yöntem Kağıt, Meysu, Bayramoğlu Un, Çizmelioğlu Süt Ürünleri, Oymak Bakliyat, Saray Kahve, Gesaş ve Oral Et sponsorluğunda düzenlenen ve iki gün süren etkinlikte gıda perakendesindeki gelişmeler ele alındı.
Başka ekonomi olmak üzere küresel ölçekte yaşanan pek çok başlıktaki gelişmenin ülkemizi de etkilediğini belirten TPF Başkanı Ömer Düzgün, 2023 yılında “tarım” ve “sürdürülebilirlik” başlıklarının çok daha önem kazanacağına dikkat çekti. Pandemi sürecinin ardından “gıda milliyetçiliği” konusunun ön plana çıktığını belirten Düzgün, “Tarım ve gıdada üretim maliyetlerini düşürmek, gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya inşa etmek için tarladan sofraya kadar olan tüm süreci yeniden kurgulamalı, gereken önlemleri almalıyız. Çiftçilerimizi ve hayvancılıkla uğraşanları devletimizin teşviki ile yeniden üretime döndürmeliyiz. Aynı zamanda sektörümüzdeki rekabet koşullarını yeniden ele almalıyız” açıklamasını yaptı.
“YERELİ, YERLİYİ VE YERLİ ÜRETİMİ DESTEKLEMELİYİZ”
Bu yıl dünya ekonomisindeki gelişmelerden en az düzeyde etkilenmek için yerelin, yerlinin ve yerli üretimin topyekûn desteklenmesi gerektiğini belirten TPF Başkanı Düzgün; “Bu şekilde küresel ölçekteki sıkıntılardan en az düzeyde etkilenir, ülkemizin ekonomisine katkı sağlarken istihdamın artmasına destek olabiliriz. Yereli desteklemek aynı zamanda, dış borç yükünden kurtulmak için de elzemdir” dedi.
“YEREL ÜRETİCİ, YEREL PERAKENDECİ, GIDA SEKTÖRÜNÜN TEMİNATI”
Sektördeki rekabetten üretici, tedarikçi, yerel zincir, küçük esnaf ve vatandaşların etkilenmemesi için gıda perakendesinde yeni bir sayfanın açılması gerektiğini söyleyen Ömer Düzgün şöyle konuştu: “Sektörümüzü düzenlemek için bazı önemli adımlar atıldı, bu adımlar için teşekkür ederiz. Daha kalıcı çözümlere ulaşmak için tüm sektörü kucaklayacak yeni bir Perakende Yasası’na kavuşmalıyız. Yerel üretici, yerel perakendeci ülkemizin gıda sektörünün teminatı. Yerel perakendeciler, bulunduğu bölgeye, ilçeye, şehirde her sektöre enerji veriyor. Yerel işletmeler, perakendeciler küçük şehirlerin ve ilçelerin kalkınmasında da önemli bir rol oynuyor. Bulunduğu bölgeye ve ülkesine pek çok başlıkta katma değer sağlayan yerel işletmeciler her ne yaşanırsa yaşansın görevinin başında oldu. TPF olarak, dün olduğu gibi yarın da tüketicilerimizin alışveriş sepetlerine destek olacak kararların alınması için her platformda gördüğümüz eksik ayakları belirtmeye devam edeceğiz.”
TPF’DEN DESTEK ÇAĞRISI
Toplantıda yerel işletmelerin desteklenmesi için destek çağrısında bulunan Ömer Düzgün; “Hükümetimiz, bakanlarımız, Türkiye’nin 81 ilindeki, ilçesindeki belediye başkanlarımız, STK başkanlarımız ve sektörümüzün tüm temsilcilerinden yerel zincirler, yerel işletmeler olarak önemli bir talebiz var. Yüz bini aşkın hemşerisine iş kapısı aralayan yerel işletmeciler olarak yatırımımızı hep kazandığımız bölgeye yaptık, vergimizi kazandığımız bölgeye veriyoruz. Market enflasyonu tekelleşmeye kadar ulaştı. Yarın öbür gün başkalarına devredilebilecek bir sistem haline geldi. Yan yana, alt alta, üst üste market açılışlarının gerçekleşmemesi, market enflasyonuna dur demek için sizler de destek olun” dedi.