Tüketiciye daha kolay ulaşabilmek için aşağıdaki soru büyük önem taşımaktadır:
Benim ürünümü ya da hizmetimi farklı yapan nedir? Eğer verdiğiniz cevap, değil çevrenizdekileri, sizi bile tatmin etmiyorsa tüketicinin gözünde herhangi bir markasınız demektir. Çünkü siz “tüketicinin zihninde canlanacak markası olmayan” bir perakendecisinizdir. Kendinizi ve ürününüzü marka yapmanın en önemli yolu ise ‘farklılaşmak’tır.
Rekabetin fotoğrafını doğru açıdan çekmek, planlı bir çabanın ilk adımını oluşturur. Bu süreçte tüketicinin algısını doğru biçimde saptamak ya da bu algıyı mağaza veya ürün özelliklerini baz alarak bizzat oluşturabilmek temel amaç olmalıdır. Zira verilen savaş, tamamen tüketicinin zihninde devam etmektedir. Bu algıyı oluşturmak ve anlamak için tüketici hakkında detaylı bilgiler toplamak ve bu bilgiler ışığında en doğru biçimde konumlanmak gerekmektedir.
Bu aşamadan sonra çok önemli bir adım olan ‘farklılığın iletişimi’ gelir. Büyük çabalar ve yatırımlar ile oluşturulan, şirketi veya ürünü farklılaştıran özelliklerin tüketici algıları çerçevesinde en doğru şekilde duyurulması, iletişim faaliyetlerinin etkin biçimde gerçekleştirilmesi olayın en önemli aşaması olarak görülmelidir. Çok başarılı ürünler ortaya koyan, doğru pazarlama, dağıtım stratejileri ile bu ürünleri pazarda konumlandıran birçok şirket, farklılık yaratan unsurları doğru biçimde duyuramadığı için başarısız olabilmektedir. Covid 19 Pandemisinden sonra AVM’lerde ve mağazalarda Dijital dönüşüm başladı. Bundan sonraki dönemde AVM’lerde fiziki mağazalar ile online alışverişin birleştiği noktalar artacak. Online ticaret teslim noktaları oluşacak. Temassız ödeme noktaları artacak. Artık ekonominin temel unsuru internet alışverişleri. Bu süreçte kargo firmaları ve büyük ölçekli e- ticaret yapan internet siteleri başı çekiyor. AVM’ler ve Mağazaların dijital ortamda yapacakları faaliyetler, yenilikler ve farklılıklar rekabette öne geçmelerini sağlayacaktır.
Amerika’da hizmet alanında en üstün başarıya ulaşanlar başkalarının yaptıklarını değil, daha iyisini yapan şirketler arasından çıkmıştır. Bunlar işlerini bir hayli farklı yapmayı düşünen şirketlerdir. Yenilikçi perakendecilerin büyük başarılar kazanmalarını sağlayan en önemli unsurlardan biride mağazalarını ve ürünlerini belirgin bir şekilde rakiplerinden farklılaştırıp, bu farkı tüketicilerine anlatmalarıdır. Yenilikçi perakendeciler müşterilerine başka yerde bulunmayan ürünler sunup, rakiplerinden çok farklı görünen mağazalar yaratıp, dinamik ve ilgi çekici programlar düzenleyerek mağazalarının yaratıcı biçimde tanıtımını yapabilmektedirler. Artık bir önceki sene yaptığınız marketing çalışmaların aynısını veya benzerini yapma dönemi kapandı ( ki bu tarz çalışma şekli hiçbir zaman doğru değildi, hayatın akışına aykırı idi). Değişime ayak uyduramayan işletmeler zamanla küçülecek, hatta bazıları maalesef kapanacaktır.
Bilinçli girişimci ( Franchise yatırımcısı ) pazarda farklı ve talep edilir konsept arıyor. Yeni normalde rekabetin artması ve seçeneklerin çoğalması ile bilinçli girişimci artık karlı ve sürdürülebilir olmasının yanı sıra pazarda farklı ve talep edilir konseptler arıyor.
Shakespeare En Ünlü Trajedilerini Veba Salgını Sırasında Yazdı. William Shakespeare, 1605 tarihinde Barut Komplosu ve Hıyarcıklı veba sırasında Kral Lear, Macbeth, Antony ve Cleopatra’yı üretti. Bizde bu Pandemi ortamında kabuğumuza çekilmek yerine, ‘yeni, ilk, farklı, karlı’ projelerle krizi fırsata çevirmeliyiz…