Skip to content Skip to footer

Bla bla kasası ve kasiyerler

Bla bla kasası ve kasiyerler

Güler yüzlü bir karşılama.

Gerekli sözcüklerin yerinde ve doğru kullanımı.

İşlem hızı ve uğurlama sonucunda memnun ayrılan alışverişçi.

Kasa hizmetlerinin bir özeti bu.

Diğer taraftan self servis kasa uygulaması giderek yaygınlaşıyor. Alışverişçi bazen bir kasiyerden yardım alarak, çoğunluk da almayarak, aldığı ürünlerin ödemesini kendi yapıp ürünlerini alıp gidiyor.

Marketlerden sonra giyim mağazasında bile uygulamaya alındı self servis kasalar.

Zaman önemli etkenlerden biri, işlem hızı ve sırada beklememek veya en az süre ile bekleyerek mağazadan ayrılmak. Peki, bu ‘yavaş’ ödeme müşterinin istediğinin tam tersi bir uygulama değil mi?

O halde bla bla nereden çıktı?

Vardı aslında ancak farklı bir açıdan ele alındı bence.

Önce uygulamanın yapıldığı yerlere ve yaklaşımlara göz atalım.

Konu ilk olarak Hollanda Vlijmen’deki Jumbo süpermarkette 2019 yılında yapılan bir sosyal deneyin uygulanması olarak başlıyor. Yaş ortalaması 40 ve üzeri olan, yalnız yaşayan bir nüfus ile ilgili yapılmış. Hedef sayıları artan ve izole olan bu nüfusun, ortaya çıkan Covid – 19 vakaları, uygulanan yasaklar derken daha da yalnızlaştığından bahsediliyor. Devamında Carrefour Fransa mağazalarında tanıtmak istediği bu uygulamaya başlamış. Carrefour ilk olarak Dijon Cote –  d’Or mağazasında bunu uygulamaya alıyor. Bla bla ödemeler sloganıyla başlatılan bu ‘yavaş ödeme’ de kasiyerler ile sohbet etmek isteyen müşteriler hedeflenmiş. Evet, kasiyer daha uzun bir ‘muhabbet’ açıyor. Ayrılan bu zaman bir işlem yavaşlaması mı? Kısmen evet, ancak bu biraz gönüllü yapılan bir yaklaşım.

Hem kasiyer hem de müşteri açısından. Fazla kasa bankosu olduğunda ve fonda belirtilerek bir tür ekspres kasa mantığı ile işletiliyor sanırım. Tabi kasiyerinde bu çapta konuşkan olması en az alışverişçi kadar önemli bence. Bu konuda daha etkin kasiyerleri seçiyorlar ve ekliyorlar ‘müşterilerimizden bazıları her gün sosyalleşmek ve arkadaşlık kurmak için geliyor.’ Doğallıkla bunun sınırları ve üslubu önemli! Ve izlediğim videoda da bu böyle.

Gelelim vardı dememdeki cümleme.

Evet, ülkemizde bu var. Bir sosyal deney olarak ele alınmadı. Birçok kasiyerimiz samimi oldukları müşteriler ile bu sohbetleri kurdular, kuruyorlar ve kuracaklar. Ben müşteri olarak buna çok şahit oldum. Yerelinden ulusalına uzanan bir yelpazede bunu yaşıyor ve gözlemliyorum.

Kasa ve kasiyer konusunda yazılar yazmış ve çok sayıda eğitim vermiş biri olarak söyleyebilirim; bla bla, et cetera, ve saire, cümlelerin hangisi kullanılırsa kullanılsın, diyaloglar nereye kadar giderse gitsin, (doğallıkla profesyonelliği elden bırakmadan çünkü yanlış anlayanda olabiliyor ) hangi mağaza formatında olursa olsun, iyi bir kasiyer hep önemlidir ve öylede kalacaktır.

Yazımı bir Rus Atasözü ile bitirmek istiyorum. ‘Sözcükler kuşlara benzemezler, bir kez kanatlandıktan sonra yakalanmaları imkânsızdır.’

Bla bla kasası ve kasiyerler - Perakende.org