Skip to content Skip to footer

Üretimin, tüketimin ve yaşamın vazgeçilmezi: Yapay zeka

İnsanlık tarihindeki önemli dönüşüm noktalarından birindeyiz. Bu dönüşüm gerçekleştiğinde verimlilik çok artacak, küresel büyüme çok hızlanacak, kişi başı gelir rakamları katlanacak. Hayatımıza yeni giren ve halen geliştirilme aşamasında olan ‘yapay zeka’ çok kısa bir sürede üretimin, tüketimin ve yaşamın vazgeçilmezi olacak. ‘Yapay zeka’ sadece insan gücünün yerine geçmeyecek ama birçok yerde onu tamamlayacak. Ancak, bu teknolojinin kullanımı bir dizi avantajın yanı sıra bazı dezavantajları da beraberinde getiriyor.

IMF’nin bir araştırmasına göre dünyadaki istihdamın yüzde 40’ı şu anda yapay zekadan etkileniyor. Yapay zeka ile rutin işlerin ötesinde yüksek beceri gerektiren işler etkilenmeye başlayacak. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde yapay zeka etkisi daha belirgin olabilir, daha fazla insan etkilenebilir. Ama kesin olan bir diğer şey varsa o da bu işin sağlayacağı istihdam ve refah fırsatları korkulan etkiyi dengeleyecektir. İşgücü maliyetleri düşecek, istihdam azalacak, şirketlerin verimliliği artacak.

Dünya’da birçok ülke artık kritik noktayı aştı; Yapay zekanın varlığını sorgulamayı bıraktı ve onu daha iyi kullanmanın yollarını aramaya başladı. Finans, sağlık, üretim, eğitim ve hizmet sektörleri, yapay zekanın en yoğun kullanıldığı alanlardan birkaçıdır.

Yapay Zekâ Hangi Alanlarda Kullanılıyor?

  • Sağlık sektörü: Yapay zekanın en sık kullanıldığı alanlar arasında sağlık sektörü de bulunuyor.  Hastalıkların teşhisinden tedavi planlamaya, günlük operasyonlardan sağlık hakkında bilgi sunmaya kadar pek çok noktada yapay zeka desteğinden yararlanılıyor.
  • Finans sektörü: Finans sektöründe, risk analizi, otomatik ticaret ve müşteri hizmetleri gibi birçok uygulama yapay zeka tarafından desteklenmektedir.
  • E-Ticaret: Bir ürün aradığınızda veya bir şey satın aldığınızda, size önerilen diğer ürünlerin arkasında da yapay zekâ var. “Bu ürünü alanlar bunları da aldı.” cümlesini hatırlıyor musunuz? İşte bu, yapay zekânın bize önerilerde bulunmasından kaynaklanıyor.
  • Eğitim: Yapay zekâ destekli eğitim teknolojileri eğitim sektöründe, öğrencilere kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sunarak, eğitim kalitesini ve öğrenci başarısını artırmaya yardımcı oluyor.
  • Ulaşım ve Lojistik: Yapay zekâ teknolojisi, ulaştırma ve lojistik alanında, otomatik sürüş sistemlerinde ve trafik yönetimi için kullanılıyor. Örneğin bir sürücü olmadan kendi kendine gidebilen otonom araçlar yapay zekâ sistemleri ile mümkün olabiliyor. Pek yakında evimize kargo getiren yapay zekâ destekli robotları da görmeye başlayacağız.
  • Tarım: Yapay zekâ, tarımın daha verimli, sürdürülebilir ve akıllı bir şekilde yönetilmesini sağlayan çözümler sunmaktadır. Yapay zekâ, tarım sektöründe bir dizi avantaj sunmaktadır. Veri analizi, tahmin yapma ve otomasyon gibi alanlarda yapay zekâ çözümleri, çiftçilere daha kesin ve hızlı kararlar almada yardımcı olur. Aynı zamanda, tarımsal üretimde verimliliği artırırken, kaynakların daha etkili kullanılmasını sağlar. Yapay zekâ sayesinde, bitki hastalıkları ve zararlılar gibi sorunlar daha erken tespit edilir, bu da çiftçilerin müdahale süreçlerini optimize eder.
  • Akıllı telefonlarımızdaki asistanlar: Siri, Google Asistan veya Alexa… Bu sanal arkadaşlar, sesimizi tanıyarak sorularımıza cevap veriyor, istediğimiz müzikleri çalıyor, mesaj yazıyor veya hava durumunu söylüyor. İşte bütün bunlar yapay zekâ ile mümkün.
  • Diğer Alanlar: Google Çeviri’yi hiç kullandınız mı? Bu servis, farklı dillerdeki metinleri yapay zekâ yardımıyla hemen çevirebiliyor. Tabii ki sonuç her zaman mükemmel değil. Ancak her geçen gün çevirilerin niteliği artıyor.

Yapay zekâ aynı zamanda Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformları    tarafından da kullanılıyor. Bir video veya fotoğraf paylaştığınızda, bu platformlar içeriğinizi analiz ediyor ve kimlerin ilgisini çekebileceğini tahmin ediyor. Böylece daha çok beğeni ve yorum alıyorsunuz.

Sonuç olarak farkında olmasak da yapay zekâ hayatımızın birçok alanında bize yardımcı oluyor. Her geçen gün ise daha da gelişiyor. Rekabetin arttığı bir ortamda hem bireyler hem de işletmeler, yapay zekanın sunduğu fırsatları anlayıp onlardan faydalanmanın yolunu bulmaya çalışıyorlar. Belki de bir gün, yapay zekâ ile çalışan bir robot arkadaşınız olur, kim bilir? Ama şimdilik, bu teknolojinin ne kadar yaygın bir kullanıma sahip olduğunu keşfetmek önemli. Belki ileride siz de yapay zekâ teknolojilerinde kariyer yapmayı düşünebilirsiniz. Sonuçta, geleceğin dünyasını siz şekillendireceksiniz!