Skip to content Skip to footer

Yonca Aközer; Markalarımızı yurtdışına taşıma, bütün yenilikleri sektörümüze aktarma yolunda sürdürülebilir işler yapmaya çalışıyoruz

  • Dünyanın en büyük perakende fuarı kapılarını açıyor. Fuara kaç şirket katılıyor? Katılımcı sayısıyla ilgili bilgi verir misiniz?

Alkaş’ın Türkiye temsilciliğini yaptığı perakande ve gayrimenkul sektörünün en prestijli fuarı MAPIC, bu yıl 29 Kasım – 1 Aralık 2022 tarihleri arasında Fransa Cannes’da düzenlenecek. Dünyanın önde gelen perakende sektörü temsilcilerini bu sektöre hizmet üreten teknoloji firmalarını, yeni AVM projelerini, eğlence işletmecileri, yatırımcıları, danışmanlık firmalarını ve masterfranchise’ları bir araya getiren fuarın bu yılki mottosu İnsan, Mekân ve Karlılık olacak. Katılım hakkında konuşacak olursak; Geçen sene pandemi var yok arasıydı ve dünya genelinde MAPIC katılımı biraz daha zayıftı. Ama bu yıl MAPIC, pandeminin de hafiflemesiyle birlikte gerçekten büyük heyecanla çok daha ilgi çeken bir pozisyonda konumlanıyor. Türkiye’de tabii bundan payını alıyor. Geçen seneler fuara katılım konusunda emin olamayan Türk perakendecileri ve AVM yatırımcıları bu yıl MAPIC’e daha emin adımlarla ilerledi bu noktada bu sene yüksek bir katılım söz konusu olacak.

  • Türkiye her yıl Turkish Brands çatısı altında fuara katılım gösteriyor. Bu yıl Türk şirketlerinin ilgisi nasıl? Turkish Brands’a katılmadan da fuarı birçok Türk perakendecisi ziyaret ediyor. Türkiye’den fuarı ziyaret edecek kişilerin sayısı nedir?

Her yıl olduğu gibi bu yılda Turkish Brands standa hazırlandı ve B2B toplantılar organize edilmeye başlanıyor. Turkish Brands olarak 10 marka ile fuarda olacağız. Bu markalar; AC&co Altınyıldız Classics, Chakra, D’s Damat, Ipekyol, Kiğılı, Madame Coco, NaraMaxx, Nebim, Penti ve Perspective. Amacımız da markaların yurtdışına katılımını güçlendirmek. Bu katılımın bu günlerde daha da önemli olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple MAPIC Fuarı’nın bu yıl çok renkli geçeceğine inanıyorum. Son 2-3 yıldır hem food and beverage için hem eğlencenin katıldığı ve alışveriş merkezinde bulabileceğiniz her türlü markanın fuara katıldığı ve alışveriş merkezi yatırımcılarının yeni alışveriş merkezi yatırımlarını perakendecilere sunduğu bir fuar. Yeni projeler, yeni lansmanlar, yeni markalar var ve artık dünya değişiminde yerini aldı. Bu yıl marketplaceler var. Marketplacelerin olması aslında ihracatı destekleyen e-ihracata da destek olacak. Dolayısıyla MAPIC’in bu sene daha dinamik ve eğlenceli geçeceğini düşünüyorum.

MAPIC%201%20(2)

IHKIB önderliğinde kurulan Turkish Brands standının yanı sıra Türkiye’den Tavuk Dünyası GAGAVA standıyla MAPIC’teki yerini aldı. Bununla birlikte Türkiye öncülüğünde Özbekistan- Tashkent City Mall’da MAPIC’e standla katılıyor ve aynı zamanda MAPIC açılış partisinin ana sponsorluğunu da üstleniyor. Özetle bu yıl geçen senelerden daha büyük bir katılımla MAPIC Fuarı’nda olacağız. Yaklaşık 80 firma ve 250 kişilik bir katılımla fuarda olacağız. Bir günde en az 10 markayla görüşüldüğü MAPIC fuarında da yine aynı performansı göstermek hem bizim için hem de firmaların çalışmaları doğrultusunda da geçecektir. Yine Türk markaları olarak çok ilgi göreceğimizi düşünüyorum.

Bu yıl MAPIC’in konsepti people-planet-profit. Yani insan, mekan ve karlılık. Çok hızlı büyüyen bir ticaret hayatından sonra aslında bu dönemlerde en önemli konuşulan konulardan bir tanesi de verimlilik ve karlılığı artırabilecek çalışmalar. Dolayısıyla MAPIC Fuarı, dünya trendini bize yaşatıyor olacak. Markalarımız için karlı büyümek verimli olmak en önemli konu. Dolayısıyla bunun teknolojiyle birleşmesi şart. MAPIC’te de bu sene parakende sektörüne sunulan teknoloji firmaları ve teknolojik çözümler yer alıyor olacak. Hatta biz de Türkiye’den birkaç teknoloji markası ile orada olacağız. Daha yaşama, daha yeşile, daha insana saygı duyulan ticaret anlayışı var artık. Dünya’da kabul edilen bu trendi yine MAPIC Fuarı’nda yapılan konferanslarda hissediyor olacağız. Dünya derken de yine dünyayı, insanı, çevreyi korumak ve şu anda her ticaretle uğraşan BM’nin 17 maddesinin her kurum tarafından benimsenmesi gereken kuralları biz yine MAPIC’te hissediyor olacağız. Buna bağlı olarak nasıl sosyal sorumluluklar yapılmış, markalar hangi değeri kabullenmiş, hangi teknolojiyi kullanmış, nasıl sosyal medyayla, nasıl teknolojiyle birleşmiş bütün bunları dinleyeceğimiz konferanslar olacak ve biz de Türk markaları olarak bu trendleri takip ediyor olacağız. Bu sene MAPIC konferans programında Defacto Genel Müdürü Hayati Serdar Aksoy’u “Müşteri Deneyimini Bir Sonraki Seviyeye Taşımak” adlı oturumda konuşmacı olarak görüyoruz. Aynı şekilde bir diğer Türk markamız olan Getir’i Fransa operasyonu ile “Lojistik ve Perakende – Büyük Değişim” Oturumunda konuşmacı olarak dinleyeceğiz. Yine Türk inovasyon markalarımızdan Cloud4Feed Retail Tech Lab alanındaki standı ve Inovasyon Stage’de gerçekleşecek olan sunumuyla MAPIC’te yerini alacak.

  • MAPIC Türk yatırımcılar için nasıl bir platform? Yani buraya katılan şirketlere ne gibi bir fayda sağlayabilir?

Markalaşmak ve kurumsallaşmak çok önemli. Bu durum bugünden yarına olabilecek bir yolculuk da değil. Asıl mesele bu sürecin sürdürülebilir olması. Dolayısıyla biz inatla her sene markalarımızı yurtdışına taşıma, bütün yenilikleri sektörümüze aktarma yolunda sürdürülebilir işler yapmaya çalışıyoruz. Perakende paydaşları gözünde MAPIC çok önemli bir fuar. Orada uluslararası alışveriş merkezi yatırımcılarıyla buluşmak, masterfranchise’ları ile görüşmek, “Dünyada ne oluyor?”, “Perakendede hangi yeni teknoloji kullanılıyor?”, “Enerji verimliliği için neler yapılmış?”, “Sürdürülebilir markalar olmak için hangi yol haritasını izlemeleri gerek?” bütün bunlara vakıf olabileceğimiz bir MAPIC fuarı yaşıyoruz. MIPIM Fuarı’nda ise Türkiye’nin şehirlerini, markalı konutlarını, yeni projelerini tüm uluslararası camiaya tanıtarak aslında Londra ve Paris gibi İstanbul’un da marka değerini daha da yukarıya taşıma ve yabancı yatırımcıya sürdürülebilir bir Türkiye olduğunu göstermek üzere yola çıkıyoruz. Burada Türkiye olarak hem perakende hem de diğer sektörler için çok önemli değerler var. Ülke olarak pazarlama konusunda çok başarılı olduğumuzu söyleyemem ama bu bir kişinin sorumluluğu değil. Birlikte markalarımızı, Türkiye’deki marka değerimizi yurtdışına tanıtmamız gerekiyor. Çok önemli değerlere sahip olduğumuzu hepimiz biliyoruz ama bunları tanıtmadıktan sonra bu değerler sadece bizde kalıyor. Dolayısıyla Alkaş olarak biz de kendi ülkemizdeki fırsatları tanıtabilecek ortamlar yaratmaya ve markalarımızı da bu ortamların içinde bulundurmaya çalışıyoruz. Türk tekstili ve markalarına oldukça ilgi söz konusu ve bu ilgi hepimiz için pozitif bir değer. Dolayısıyla bu değeri bilip yerimizde oturmamalı ve yine MAPIC gibi uluslararası arenalarda kendimizi tanıtmak için yola çıkmamız gerek. Alkaş olarak da en büyük amacımız bu fırsatları markalarımızın ayağına kadar getirmek, yurtdışına tanıtmak.

Yonca Aközer; Markalarımızı yurtdışına taşıma, bütün yenilikleri sektörümüze aktarma yolunda sürdürülebilir işler yapmaya çalışıyoruz - Perakende.org