İş bulmak kariyerin birçok aşamasında zor bir süreç, ancak özellikle deneyimli çalışanların belli bir yaştan sonra iş bulabilmesi, birçok 40 yaş üstü çalışanın en büyük sıkıntıları arasında yer alıyor. Ancak gerek uzun yıllara dayanan tecrübeleri gerek iç görüleri gerekse çalışılan sektöre olan hakimiyetleri konusunda 40 yaş üstü çalışanların şirketlere yönelik pek çok artısı bulunuyor. İşte 40 yaş üstü çalışanları işe almak için nedenler :
- Süreçlere kolay adapte olurlar
Yaşlarının ve iş tecrübelerinin avantajlarıyla 40 yaş üstü çalışanlar süreçlere daha kolay adapte olabilirler. Daha öncesinde iş hayatında birçok farklı profille çalışmaları nedeniyle bulundukları ortama hızla uyum sağlayabilen tecrübeli çalışanlar, yaptıkları işte daha hızlı verim sağlayabilmeleri nedeniyle de fark yaratırlar.
- Deneyimlidirler
40 yaş üstü çalışanların en önemli özelliklerinin başında yaptıkları işle ilgili olarak deneyimli olmaları gelir. İşin önünü arkasını çok iyi bilen deneyimli çalışanlar günlük rutin süreçlerden kriz anlarına dek nasıl iş yapılacağı ve nasıl sorumluluk alınacağı konusunda deneyim sahibidir. İş hayatında uzun yıllara dayanan tecrübeleri ve iş ilişkileri nedeniyle de geniş müşteri portföyüne ve güçlü bağlantılara sahiptir.
- Yönetim becerilerine sahiptirler
Tecrübeli çalışanlar, rol ve sorumlulukları konusunda bilinçli olarak hareket eder. İş hayatındaki uzun yıllara dayanan tecrübeleri nedeniyle hem aktif ve etkili iletişim kurabilirler hem liderlik vasıflarını kullanabilirler hem de çalıştıkları organizasyonun hedeflerine yönelik sonuç odaklı çalışarak yönetim becerilerini ortaya koyabilirler.
- Sektöre hakimdirler
Deneyimli çalışanların en büyük artılarından biri de çalışılan sektöre hakim olmalarıdır. Sektörün geçmişi hakkında bilgi sahibi olan tecrübeli çalışanlar bunun yanı sıra bağlı oldukları sektörün ihtiyaçlarını, dinamiklerini ve özelliklerini iyi bilir ve buna göre aksiyon alırlar.
- Ne istediklerini bilirler
Tecrübeli çalışanların en önemli özelliklerinden biri de ne istediklerinin bilincinde olmaları ve çalıştıkları kuruma sadık olmalarıdır. Tecrübeli çalışanların motivasyonlarının ana kaynağı sürekli iş değiştirip çok para kazanmak yerine, asıl amaçları mutlu oldukları işlerinde istikrarlı ve tutkulu bir şekilde kariyerine devam etmektir.
- Kendini daha kolay motive ederler
İş süreçleri her zaman pürüzsüz olmayabilir. Yöneticilerin yahut müşterilerin beklentileri veya yaklaşan teslim tarihleri gibi durumlar çalışanların motivasyonunu zaman zaman kırabilir. İşte bu tür zamanlarda bile hemen yılgınlığa kapılmayan, ulaşmak istediği hedefe yönelik çalışmaya devam eden ve bireysel olarak da kendini daha kolay motive edebilirler.
- Kurum kültürüne kolay uyum sağlarlar
Her şirketin farklı temel değerleri bulunur ve şirketler çalışanlarından bu kurum kültürüne uyum sağlamalarını ve bu kültüre uygun şekilde çalışmasını ister.
- Sorumluluk duyguları yüksektir
Verdiği sözleri yerine getiren, ertelemekten kaçınan ve yükümlülüklerinin farkında olan kişiler, sorumluluk sahibi olmanın önemini bilirler.
- İletişim becerileri yüksektir
İletişim becerisi iş hayatında en çok aranan kişilik özelliklerinin başında gelir. Bir çalışanın takım arkadaşlarıyla, yöneticisiyle veya müşterilerle olan iletişim şekli çalışanın başarısına da başarısızlığına da etki eder. Bu nedenle bir işi nasıl yaptığınız kadar iş süreçlerindeki iletişim şekliniz son derece önemli.
- İtibara önem verirler
İtibarlı, dürüst ve güvenilir olmak hem iş hem de sosyal hayatta birbirini destekleyen üç kavram. Güvenilir ve dürüst çalışanların daha geniş kaynağa sahip oldukları, gerek çalışma performansı gerekse iletişimiyle kendisinin ve kurumunun itibarını artırdığı görülür. Bu nedenle şirketlerde de hem başarılı olması hem de başarıyı sürdürülebilir kılması nedeniyle kişilik özellikleri bu doğrultuda olan çalışanlar tercih edilir.
Çeşitli araştırmalardan elde edilen diğer önemli bulgularıda yukarıdaki bilgilere ilaveten paylaşmak isterim:
- 50 yaşında insan sarrafı oluyoruz.
- Empati kabiliyetimiz ise 40’lı ve 50’li yaşlarda zirve noktasına ulaşıyor.
- Aritmetik becerilerin en üst düzeye ulaştığı yaş ise 50.
- Hayattan alınan tatmin, 23 yaşından sonra 69 yaş ve civarında tekrar en yüksek noktasına ulaşıyor.
- Kelime hazinemiz ise 60’lı yaşların sonu ve 70’li yaşların başında en geniş hâline ulaşıyor.
- ABD’de gerçekleştirilen bir ankete göre 65 yaşının üstündeki her 3 insandan 2’si görünüşünden memnun olduğunu ifade ediyor. Bu oran erkeklerde 80’li yaşların başlarında, kadınlarda ise 74 yaşında zirve noktasına ulaşıyor.
- Yapılan araştırmalar, mantıklı olsun ya da olmasın, hayata dair büyük kararların genellikle 29, 39, 49 ya da 59 yaşlarında verildiğini gösteriyor. Bunun sebebi ise büyük ihtimalle sonu 0 ile biten yaşların bizi korkutuyor ve hayatımızı boşa geçirdiğimiz hissini yaratıyor olması…
Her ne kadar gençlerin yaşam enerjisinin daha fazla olması bir avantaj olarak görülse de yaşı ileri insanların duygusal durumlarının genellikle daha stabil olduğu biliniyor. Gelin sizinle hangi yaşta neyi yapmamızın en verimli olduğuna, neyi yaparken zirvede olabileceğimize bir göz atalım.
ABD’de yapılan büyük bir araştırmanın sonuçları şunlardır:
▪Bir kişinin en üretken yaşı 60 ile 70 arasındadır
▪ En üretken 2. insan aşaması 70-80 yaşları arasıdır
▪ En verimli 3. aşama – 50 ve 60 yaş
▪ Bundan önce, kişi henüz zirveye ulaşmamıştır
▪Nobel Ödülü kazananların yaş ortalaması 62’dir
▪Dünyanın en büyük 100 şirketinin başkanlarının yaş ortalaması 63
▪ ABD’nin en büyük 100 kilisesindeki papazların yaş ortalaması 71’dir
▪Babaların ortalama yaşı 76’dır
▪ Bu, bir kişinin en iyi ve en üretken yıllarının 60 ile 80 yaşları arasında olduğunu doğrular
▪ 60 yaşında duygusal ve zihinsel potansiyelinizin zirvesine ulaştığınızı keşfettiler ve bu 80 yaşına kadar devam ediyor.
▪ Bu nedenle 60, 70 veya 80 yaşında iseniz hayatınızın en iyi seviyesindesiniz.
Görünen o ki hayatta edinilen tecrübeler gerçekten de kişinin yaşama dair bilgisini ve karar verme becerisini geliştiriyor. Yapılan çalışmalar, 60-90 yaş arasındaki insanların hayatta karşılaşılan problemleri çözmek konusunda daha başarılı olduğunu gösteriyor. Belki gelecek kaygısının psikolojimiz üzerindeki olumsuz etkileri çok büyük olduğu için, belki de hayatta hiçbir şeye can sıkmamak gerektiğini biraz geç anladığımız için psikolojik sağlığımızın zirveye ulaştığı yaş 82 gibi görünüyor.