Pandemi süreci ile birlikte şirketlerin evden çalışmaya başlaması, ofis pazarında kartların henicen karılmasına neden oldu. Artık büyük ofis alanlarında çalışma dönemi sona erdi. Ancak evden çalışmaya geçilmesine rağmen şirketler ofis alanlarından vazgeçmiyor. Bu süreçte özellikle İstanbul’da kent merkezinde yönetim ofisi ile kentin farklı semtlerinde konumlanan uydu ofis alanları oluşturulması trendi ortaya çıktı. Bu yeni trende göre, koronavirüsün neden olduğu ekonomik ve sağlıkla ilişkili sorunlar, şirketleri “uydu ofis” modelini benimsemeye sevk edebilir. Uydu ofis, ana ofis dışında bir yerde bulunan bir şirketin daha küçük bir şubesi gibi çalışıyor. Bu nedenle, daha fazla işveren “tek merkezi ofis” fikrini değiştirmeye, birden çok küçük ofis kurmaya hazırlanıyor. Örneğin merkezi Levent’te bulunan bir şirket, Beşiktaş, Kadıköy, Göktürk, Ümraniye gibi ana arterlerde, birkaç uydu ofisi kurup, mevcut kampüsünü ise bir genel merkez olarak, “şirketin kalbi” gibi kullanabilecek.
Yeni nesil ofis, sadece yeni inşa edilmiş bir bina anlamına gelmiyor. Bir zamanlar ofis temel olarak metrekare / kişi sayısı gibi basit bir verimlilik hesabı iken, şimdi ofis verimliliği, içerdiği sosyal imkânlar, teknolojisi, sosyalleşme, eğlence ve spor tesislerinin bütününden oluşuyor. Bu yeni anlayış trendleri belirliyor. Dünyanın en büyük şirketlerinin merkez ofisleri artık ‘kampüs’ konseptinde inşa ediliyor. Örneğin dünya devi şirketlerden birinde çalışanlar öğle arasında 20 dakika yüzme yapıp, duşunu alıp yan bloktaki ofisine geri dönebiliyor. Ya da kitabını alıp, ofisinin önündeki yemyeşil bahçede kısa süre de olsa başka bir dünya’ya gidebiliyor. Arabasıyla işe gelirken otopark sorunu yaşamıyor. Dünyada ofis eğilimleri bu yöne kayıyor. Kampüs ofis, kapalı kutu gibi ofislerin yerini ferah ofislerin aldığı, dikey binalar yerine az katlı yatay binalardan oluşan, dönen kapının önünde mola saati veren personelin değil de park hissi veren büyük yeşil alanlarda ve kat bahçelerinde rahat bir nefes alan personelin çalıştığı, ev rahatlığında çalışma ortamı sunan, yeni kuşak dünya trendi bir ofis. Kampüs ofis konsepti tüm dünyada üç temel değer ile ön plana çıkıyor. Teknolojinin getirdiği yenilikleri takip etmek, sosyal yaşama büyük önem vermek ve verimliliği her alanda esas almak.
Çalışan insanlar, günün büyük çoğunluğunu iş yerinde geçiriyor. Dolayısıyla neredeyse ikinci bir ev görevi gören ofislerin, yoğun tempoyla geçen stresli iş günlerine hazırlıklı bir donanıma sahip olması gerekiyor. Bu, bazı kişiler için ergonomik bir koltuk, yüksek performans sergileyen bir bilgisayar ve konforlu bir mola alanından ibaret. Ancak temel ihtiyaçlardan öte hem verimli hem eğlenceli çalışma koşulları sunan yeni nesil girişim ofisleri, hayal gücünün sınırlarını zorlayan tasarımlarıyla oldukça dikkat çekiyor.
Yeni nesil ofis tasarımlarında ‘çalışan psikolojisi ve sağlığı’ ön planda. Çalışan psikolojisi için verimli çalışma süreciyle birlikte ‘odaklanma, sosyalleşme, öğrenme ve işbirliği kurmak’ önemli parametreler. İş yerindeki performansı optimize etmek; Mekanlarda iş için gereken odaklanmayı sağlamanın yanı sıra kolektif kimlik ve verimli iş etkileşimlerinin gerçekleştiği sosyalleşme mekanlarını sunması ile mümkün olabiliyor. Soğuk kurumsal yapıların aksine tüm çalışanların bir ekip ruhu içinde var olması önemseniyor. Bu ruhun mekana kontrollü açık ofisler, iletişim platformları ve ortak alanlar ile yansıması çok önemli. Bu durum, ofisin işleyişi her ne olursa olsun daha yaratıcı ve aktif rol alan ofis kullanıcılarını artırıyor ve ofis yaşantısını dinamikleştiriyor.
Son zamanlarda bilginin, deneyimin, teknolojinin paylaşıldığı sosyal alanlar oldukça artırıldı ofis tasarımlarında. Buna bağlı olarak da ihtiyaçlar, alanlar vs. değişiklik gösterdi. Daha fazla ortak gelişim mekanları, motive edici alanlar oluşmaya, gelişmeye başlandı.
Yeni nesil ofislerde yenilenebilir enerji sistemleri ofis tasarımlarına entegre ediliyor. Ofis yapılarının, mimari tasarımdan iç mimari tasarıma kadar bütün detaylarının sürdürülebilirlik kavramı üzerine kurgulanması hem çalışan mutluluğu, hem de tasarım anlamında başarıyı getiriyor. Enerji tüketiminin en yoğun olduğu yapı tipolojilerinden biri olan ofislerde akıllı bina uygulamalarının ve otomasyon sistemlerinin kullanımı çok önemli.
Eskiden ofis lokasyonları müşteri odaklıydı, şimdi çalışan mutluluğu ön planda. Son yıllarda ofisler metro, tren veya AVM’lere yakın güzergahlarda tercih edilmektedir. Ofis binalarında ise dikeyden yataya doğru tercih söz konusu. Çünkü ofiste çalışmamızın en önemli faydası iç iletişimdir ki dikey binalarda departmanlar arasında iletişim kopukluğu söz konusu olabiliyor.
Kolektif Çalışma Ofislerinden Kimler Faydalanabilir?
Genel olarak sunduğu hizmetler ve avantajlar ile freelancerlar, birkaç çalışana sahip küçük ölçekli firmalar ve start-up’lar tarafından ilgi gören kolektif çalışma ofisleri, aynı zamanda öğrenciler tarafından da tercih edilebiliyor. Küçük ölçekli firmalar, alternatif çalışma alanları sayesinde daha az masrafla, kullanışlı, toplantı yapıp sekreterlik hizmetlerinden faydalanabilecekleri bir ofise kavuşuyor. Freelancerlar, çalışma planlarına uygun olarak diledikleri zaman dilimleri içerisinde aynı ya da farklı kolektif çalışma ofislerinde sosyalleşerek ve daha kolay odaklanarak işlerini tamamlayabiliyor. Ayrıca aynı ya da farklı sektörlerden gelen yeni iş teklifleriyle karşılaşabiliyor. Start-up’lar yani girişimci şirketler ise hem küçük ölçekli firmalar gibi tasarruf ediyor hem de freelancerlarda olduğu gibi işlerini geliştirmek için sosyalleşme fırsatı yakalıyor.
Yeni Nesil Ofis Kiralamaları Neden Avantajlı?
– Merkezi noktalardaki A+ plazalarda
– Prestij sağlayan şirket adresi
– Full dekorasyonlu, lüks çalışma ortamı
– Yatırım, aidat ve stopaj yok
– İşletme ve personel giderlerinden kurtarır
– Ofis gereçlerine yatırım yapmazsınız
– Elektirik, su, iklimlendirme faturaları yok
– Tek bir kira bedeli dışında sabit ödeme yok
– Hemen işe başlayabileceğiniz için zaman kaybı yok
– Toplu taşıma araçlarına ve alışveriş – iş merkezlerine yakınlığı ile rahat ulaşım imkanı sunması
– Bir ofis paketi ile başla şehirlerde de ofis kullanabilme imkanı
– Esnek, kısa sureli kiralama fırsatı
– Resepsiyon, Posta-Kargo Faks hizmetleri
– Çağrı karşılama ve yönlendirme (sekreter)
– Network ve işbirliği fırsatı
– Toplantı salonları ve business lounge
– Tüm gün ücretsiz sıcak içecek ve su servisi verilmesi
Ofiste 5 Yeni Trend
- Uçtan uca hizmet veren, yatırım maliyeti içermeyen hazır ofis modelleri.
- Merkez ofis ve çalışanlarının evlerine yakın uydu ofis kurguları.
- Sosyal mesafe ve hinyen şartlarına uygunluk.
- Az katlı, açılır camlı, asansör yerine merdiven kullanılan alanlar.
- Kira kontrat sürelerinde esneklik.
Geleceğin ofislerinde, teknolojik aletlerin gelişmişliği ve verilerin data olarak depolanması sayesinde mekansal gereksinimler çok daha az yer kaplayacak.“Daha etkili teknolojik altyapıya sahip olması gereken ofislerin bu tip mekanlara yatırım yapması gerekiyor. Mobil çalışanların ve dünyanın dört bir yanından katılımcı çalışmaların ön planda olacağı kurgularda Hangout ve Skype toplantı noktaları, canlı bağlantı ve konferans odaları yaratılacak.”
Şirketler gördü ki, salgın sırasında herkes aynı ofiste olmadığında işler yine de yürüyebiliyor. Zamanla daha da iyi yürümesi için tecrübeleneceğiz. Bu yüzden, “heart office” sisteminde, merkez daha çok şirket misyon ve vizyonun ete kemiğe büründüğü bir ortam olacak. Şirkete yeni başlayanlar, eğitimler, erkinlikler, departman toplantıları, müşteri ve tedarikçi ağırlamaları, önemli toplantılar ve yönetim kurulu burada olacak. Uydu ofisler ise her gün merkezde olması gerekmeyen çalışanlar için şehrin farklı noktalarında günlük ulaşım kaybıyla alakalı büyük avantaj sağlayacak. Merkez ofisin pahalı metrekaresi ve işletmesi azalacak, uydu ofislerin masrafı merkeze göre çok daha düşük olacak.